Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 21:43

Ε, σύντροφοι, καταλαβαίνετε από ισπανικά;

Γράφτηκε από τον

 

Μας έπρηξαν τα τελευταία χρόνια οι εδώ ζηλωτές μιας «ριζοσπαστικής» και «αντισυστημικής» Αριστεράς, με τις συνεχείς αναλύσεις τους, που παρέπεμπαν ως σε φωτεινό παράδειγμα, ανάγοντας σε παγκόσμιο φάρο, το φως του οποίου έπρεπε να ακολουθήσουμε άπαντες, το «μπαμ» που έκαναν τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην Ισπανία.

Ένα ριζοσπαστικό πολιτικό μόρφωμα που γεννήθηκε από το κίνημα των «αγανακτισμένων» που είχαν καταλάβει τις πλατείες της Μαδρίτης. Όπως το δικό μας… αντίγραφο της πλατείας Συντάγματος φούσκωσε και θέριεψε τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Έφθασαν τελικώς να συγκυβερνήσουν οι Podemos στην Ισπανία, με τον ηγέτη τους να γίνεται αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ. Και τώρα πού βρίσκονται; Στον αστερισμό της μεγάλης ήττας, με τον Ιγκλέσιας όχι μόνο να αποδέχεται μια εκκωφαντική ήττα του κόμματός του στις προχθεσινές εκλογές για την τοπική «κυβέρνηση» της αυτόνομης περιοχής της Μαδρίτης, αλλά να παραιτείται ακόμη και από βουλευτής και να δηλώνει ότι «αποχωρεί από την πολιτική».

Το πιο θεαματικό στοιχείο αυτής της αναμέτρησης είναι το ότι οι αλλοτινοί ψηφοφόροι του Ιγκλέσιας δεν στράφηκαν προς το συγγενές κόμμα του Σάντσεθ το οποίο κατετάγη τρίτο. Πήγαν κατευθείαν στη Δεξιά. Υπερψήφισαν την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, την οποία οι δικοί μας… ποντεμιστές αποκαλούσαν περιφρονητικώς ως «Ισπανίδα Τραμπ με φουστάνια». Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 65 έδρες, ο συνασπισμός των Πρασίνων Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Τέλος, το ακροδεξιό VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos, στον πάτο της προτίμησης των ψηφοφόρων, μόλις 10.

Ηθικόν δίδαγμα: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, περιβαλλόμενα από κόκκινες ριζοσπαστικές κορδέλες, μπορεί προσκαίρως να οδηγήσουν σε ένα «φούσκωμα» εκείνους που τα χρησιμοποιούν για να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, υποσχόμενοι τα πάντα εις τους πάντας. Αλλά, όπως όλες οι «φούσκες», έχουν ημερομηνία λήξεως. Κάποια στιγμή σκάνε τόσο θεαματικώς όπως και όταν καμάρωναν για το φούσκωμά τους. Και δεν αφήνουν πίσω τους «αριστερούς» ψηφοφόρους, αλλά στρατιές μεταλλαγμένων που καταλήγουν κατευθείαν στην παραδοσιακή Δεξιά, ενίοτε δε και στην ακροδεξιά. Όπως συνέβη εδώ, πρώτα με το ΛΑΟΣ και μετά με τη Χρυσή Αυγή, στη δε Ισπανία με το VOX.

Θα διδαχθεί κανείς τίποτε από τα… ισπανικά;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr