Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 18:10

Η εκδήλωση για τον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά

Γράφτηκε από την
Η εκδήλωση για τον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά

 

Του Γεωργίου Κων. Κορμά

Θέλω να πω πως ό,τι πιο τιμητικό, ό,τι πιο ωραίο, ό,τι πιο ευχάριστο, ό,τι πιο αξιόλογο που το ιστορικό ορεινό αγροτικό χωριό μας Κεφαληνού Μεσσηνίας έχει βγάλει και συνεχίζει πάρα πολλούς διακεκριμένους, άξιους, πετυχημένους, φημισμένους επιστήμονες σε όλους τους τομείς. Γιατρούς, δικηγόρους, ανώτερους δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς συμβούλους σε διάφορους οργανισμούς, υπηρεσίες, αξιωματικούς όλων των όπλων και των σωμάτων ασφαλείας, στρατηγούς, διευθυντές υπηρεσιών, μηχανικούς, δημόσιους υπαλλήλους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και πολλούς άλλους εργαζόμενους. Καλούς, φιλόξενους, απλούς ανθρώπους.

Είναι επίσης τιμητικό που ο Ηλίας Κορμάς είχε γεννηθεί το 1780 σε πολυμελή οικογένεια, έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ήταν ο πρωτότοκος γιος, ο οποίος εξελίχθηκε σε οπλαρχηγό της περιοχής του το 1821. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες της Πελοποννήσου, όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 20-5-1825 στη μάχη του Μανιακίου μαζί με τον Παπαφλέσσα, τον αδελφό του και τους συχωριανούς του ονόματι Σκρεπετού, Τσεκουρά, Πανούση, Κατσιάρα και άλλους συμπολεμιστές από τα γύρω χωριά της Ιθώμης. Ποτέ ένας οπλαρχηγός δεν πολεμά μόνος και το αίμα που έχασαν στα πεδία των μαχών έχει το ίδιο χρώμα.

Το 1969 στο χωριό Κεφαληνού στήθηκε η προτομή του με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ιωάννη Κορμά, αξιωματικού Χωροφυλακής. Επίσης των αείμνηστων προέδρων και εκλεγμένων στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, πρόεδρος Κοινότητας Κορμάς Κων/νος του Κων/νου, συλλόγου Μπαλαφούτης Δημήτριος λυκειάρχης, Κορμάς Φώτης δικηγόρος, Δαβίλας Βασίλειος, Κορμάς Αριστομένης και ο εν ζωή Πανούσης Γρηγόρης και όλων των μελών του Συλλόγου και συγχωριανών όσοι φέρουν τα ονόματα Κορμά, Σκρεπετού, Τσεκουρά, Πανούση, Κατσιάρα, όπου και να κατοικούν, Ελλάδα ή εξωτερικό και όλα τα σόγια. Είναι απόγονοι όλων αυτών που άφησαν τα κορμιά τους. Πρώτα το έκαναν για την πατρίδα, την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και μετά για το χωριό τους και την οικογένειά τους. Διότι χωρίς πατρίδα δεν υπάρχει οικογένεια.

Αυτό που περιμένουν από το 1969 είναι ένα κερί, ένα δάφνινο στεφάνι και να ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση, να τους θυμόμαστε, να τους υμνούμε και να τους τιμήσουμε όλοι παρόντες ενωμένοι, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου που έχει καθοριστεί από τον Δήμο Μεσσήνης που έκανε και την ανάπλαση και προς τιμή του, στον χώρο της προτομής.

Είναι αμέτρητες οι προτομές ηρώων, οπλαρχηγών, πολεμιστών που κοσμούν τιμητικά σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Μια από αυτές είναι του Αντιστράτηγου Ηλία Κορμά. Δεν χρειάζεται να μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές, ταμπέλες ποιος είναι απόγονος και ποιος όχι, ποιος λιγότερο ή περισσότερο, διότι εάν πέσουμε σε αυτή την παγίδα θα τρίζουν τα κόκκαλά τους. Μετά από 200 χρόνια επιστήμονες, απλοί άνθρωποι, στρατηγοί, αγρότες είναι απόγονοι. Η προτομή δεν έχει αφεντικά ούτε ανήκει στην ιδιοκτησία κάποιου. Ανήκει στην πατρίδα και είναι τιμητικό για το χωριό μας και την περιοχή.

Όλο αυτό το ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 και έχει το τέλειο αποτέλεσμα, ο Γιώργος Κορμάς του Αναστασίου, χωρίς τίτλους και διπλώματα, εν όψει των 200 χρόνων, με τον Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αναβιωτές, Αγία Τριάδα της Καλαμάτας, Παράδεισος Καλαμάτας, Σκοπευτικός Όμιλος Πατρών, Σύλλογος Χαράλαμπος Βιλαέτης, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, που μετέβησαν πολλές φορές στο χωριό μας να αναδείξουν και να προβάλουν τους ξεχασμένους πεσόντες από όλους, με πολύ κόπο, χρόνο, κόστος και έκαναν τα απαραίτητα γυρίσματα, φορώντας διάφορες παραδοσιακές φορεσιές, στολές και συμμετείχαν αρκετοί μικροί και μεγάλοι συγχωριανοί στα γυρίσματα, σε όλη την προσπάθεια. Επίσης οι πρώην αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι Γεώργιος Ν. Δαβίλας που είναι στα πολιτιστικά του Δήμου που έπαιξε ρόλο και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορμάς Παναγιώτης, τοπικός Ιωάννης Δαβίλας και πολλοί άλλοι και θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη τιμητική εκδήλωση.

Ποτέ δεν είναι αργά. Απόγονοι, επιστήμονες, στρατηγοί, επαγγελματίες, πρόεδροι, απλοί άνθρωποι, όλοι τον είχαν ξεχάσει, δεν είχε σηκώσει κανένας το ακουστικό του τηλεφώνου και να έχει ζητήσει κάτι από τον αρμόδιο Δήμο. Δεν πειράζει που μας το θύμισε ένας πολύ νέος συγχωριανός και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Επίσης πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους και εμπλεκομένους και στον Δήμο που από την πρώτη μέρα αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια. Η γιορτή θα γίνει για να τιμηθούν οι ήρωες πεσόντες και όχι για να αναδειχτούν, διαφημιστούν απόγονοι που είναι πάρα πολλοί.


NEWSLETTER