Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 18:40

Η Εκκλησία είναι Πεντηκοστή αμαρτωλών

Γράφτηκε από την

 

Του Ιωάννη Π. Μπουγά, θεολόγου

Η Εκκλησία αυξάνει με την προσθήκη έστω και ενός μέλους αμαρτωλού πάντα. Η Εκκλησία υφίσταται με την παρουσία, έστω και ενός μέλους, στην κατά τόπους ευχαριστιακή σύναξη,. Ένας χριστιανός κανένας χριστιανός έλεγε ο Τερτυλλιανός, κατι το οποίο σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, δεν είναι ατομικό άθλημα δεν είναι αγώνας δημιουργίας οπαδών στο Facebook και στο YouTube.  Μία ομάδα χριστιανών, ακόμη και μία ενορία, δεν είναι Εκκλησία όταν δεν έρχεται σε κοινωνία πίστεως, μέσω της συνόδου, με τις άλλες ενορίες. Γι’ αυτό και οι ομάδες αυτές, όταν διάφοροι ηγέτες αυτών κηρύττουν το μίσος κατά του οποιουδήποτε συνάνθρωπου τους ακόμη και σε μοναστήρια, δεν ανήκουν στο σώμα της Εκκλησίας επειδή δημιουργούν οπαδούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, εν έτει 2021, τις ψυχοπαθολογικές απόψεις διαφόρων μελών τέτοιων ομάδων, για το εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid 19.

Η Εκκλησία είναι πάντοτε η Πεντηκοστή γιατί κατά την Πεντηκοστή δεν υπήρχαν διαιρέσεις αλλά ενότητα χαρισμάτων όλων. Μετά την Πεντηκοστή η Εκκλησία ανοίγεται στον κόσμο για να μεταμορφώσει τον κόσμο σε Εκκλησία, σε μια διαρκή Πεντηκοστή. Για να ενώσει τα πάντα και τους πάντες στο σώμα  ης.

Η Εκκλησία δεν είναι στατική αλλά πορεύεται στην Ιστορία και γίνεται «περισσότερο» Εκκλησία όταν ανοίγεται και ανοίγεται προς όλους, χωρίς να αποκλείει κανέναν, ακόμη και όσους φαίνονται να υπάρχουν στη σκιά της ως κάτι αλλόκοτο, ανεπιθύμητο ή απλά άβολο. Γυναίκες καταπιεσμένες, άλλα περιθωριακά πρόσωπα, ομοφυλόφιλοι, διεμφυλικοί, αβάπτιστα μωρά, ανθρώπινα έμβρυα, ζώα και άλλα μη-ανθρώπινα όντα, ιερά αντικείμενα και πράγματα, καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά. Όλα αυτά βρίσκονται στην αγκαλιά της Εκκλησίας και η επιρροή τους στην εκκλησιαστική ζωή είναι σημαντική. Πάντες αυτοί συμμετέχουν στο τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας, στην μία υπό τον Επίσκοπο ευχαριστιακή σύναξη. Όπως και ο Χριστός ήταν ο δημιουργός της Πεντηκοστής έτσι και ο Επίσκοπος είναι ο δημιουργός της ευχαριστιακής συνάξεως, μιας συνάξεως με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και όπου Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία και το Πνεύμα του Θεού, και κάθε χάρη.

Εκκλησία είναι Ευχαριστία, είναι εσχατολογική κοινότητα, είναι Βασιλεία του Θεού. Ο Χριστός-Επίσκοπος με τους πρεσβυτέρους και τα άλλα χαρισματικά μέλη, γιατί όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί διακρίνονται από τα γνωρίσματα της ενότητας, αγιότητας, καθολικότητας αποστολικότητας, ελευθερίας. Και με τη χάρη του Χριστού οι πιστοί γίνονται ένα με την πίστη σε Αυτόν και ευρίσκονται σε ένα σώμα με κεφαλή Αυτόν και διακατέχονται από το πανάγιο Πνεύμα, όλοι σε μία ενότητα νεκροί και ζωντανοί, αμαρτωλοί. Καταπιεσμένοι, περιθωριοποιημένοι, πόρνοι, κλέφτες, φονιάδες όλη η κτίση σε μία ενότητα. Το όνομα της Εκκλησίας «όνομα συμφωνίας και ομονοίας εστίν» (Ι. Χρυσόστομος).

Όλα τα άλλα, όλοι οι άλλοι δεν είναι Εκκλησία ακόμη και αν κόπτονται και κροάζουν στο διαδίκτυο για την αλήθεια της πίστεως την παράδοση, την πίστη και άλλα βαρύγδουπα και ενίοτε φοβικά κηρύγματα διασπάσεως.

Η Εκκλησία δεν θα σταματήσει να υπάρχει στον κόσμο των αλγορίθμων και της επεξεργασίας δεδομένων, στον κόσμο του διαχωρισμού της νοημοσύνης από τη συνείδηση, διότι μεταποιεί τα πάντα σε σχέση, σχέση μεταμορφωτικής συνάντησης, που οδηγεί στην υπαρξιακή μεταλλαγή.

H Εκκλησία είναι τα έσχατα και ταυτόχρονα οδηγεί τον κόσμο προς τα έσχατα.