Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 22:41

Δεν έχει όρια η «Αδωνιάδα»;

Γράφτηκε από τον

 

Ουδείς λόγος να ζηλεύουμε τους αρχαίους θεμελιωτές του «ελληνορωμαϊκού πολιτισμού» για τα μεγάλα έπη που μας κληροδότησαν. Από την Ιλιάδα του Ομήρου, ως την Αινειάδα του Βιργιλίου.

Εμείς έχουμε τα δικά μας έπη, τα οποία γράφονται σε καθημερινή βάση. Με ζωντανούς πρωταγωνιστές ειδικευμένους σε έπεα πτερόεντα. Απέναντι στην Ιλιάδα ή την Αινειάδα, εμείς υπερηφάνως μπορούμε να αντιπαρατάξουμε την …Αδωνιάδα.

Ήθελα να ήξερα πότε βρίσκει χρόνο ο υπουργός Ανάπτυξης, ο φέρων και το ειδικό βάρος του αντιπροέδρου του κόμματος που κυβερνά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, να στρώσει τον πισινό του στο γραφείο του υπουργείου του, ώστε να ασχοληθεί επισταμένως με το κύριο αντικείμενο της αρμοδιότητας που του έχει ανατεθεί. Δηλαδή να μας παρουσιάσει κάποια χειροπιαστά και εφαρμόσιμα σχέδια και προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Πού να τον βρει αυτόν τον χρόνο όταν δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τα προϋπάρξαντα έπη, αν και κάποια από αυτά τα προωθούσε τηλεοπτικώς ως καλός βιβλιοπώλης; Όπως για παράδειγμα από την Οδύσσεια του Ομήρου, που φαίνεται ότι δεν του δίδαξε τίποτα από την επιμέρους περιπέτεια του Οδυσσέα με τις Σειρήνες. Δεν έμαθε να τις αποφεύγει. Μόλις του «μοστράρουν» μικρόφωνο ή τηλεοπτικό φακό, πέφτει με τα μούτρα. Ακόμη και αν δεν πρόκειται για θέματα της αρμοδιότητάς του αλλά περί παντός επιστητού. Το βουλοκέρι και η χρησιμότητά του, του είναι τελείως άγνωστο και ξένο. Ίσως επειδή το επίσημο όνομά του, «ισπανικός κηρός», το καθιστά …αλλοδαπό.

Λέγοντας όμως πολλά δεν αποφεύγει τις πατάτες. Όπως για παράδειγμα η τελευταία δήλωσή του ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Η οποία γρονθοκοπείται με προηγούμενη δήλωσή του, με ελάχιστες μάλιστα ημέρες διαφοράς, με την οποία μας διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου, λέγοντας ότι το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων, το οποίο υπερηφανεύεται ότι μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προϊόν του δικού του μνημονίου, παραμένει ανέγγιχτο.

Είναι αυτονόητο ότι κινδυνεύουμε, ου μόνον υγειονομικώς και ανθρωπιστικώς, αλλά και οικονομικώς, αν δεχθούμε το φθινόπωρο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας υπό την επιβαρυντική περίπτωση της κυριαρχίας της μετάλλαξης «Δέλτα» του ιού. Αλλά από την κυβέρνηση και τους υπουργούς της δεν περιμένουμε να μας τρομάξουν, να μας φοβίσουν περισσότερο. Περιμένουμε σχέδια αντιμετώπισης και των πιο δυσάρεστων προοπτικών. Από φόβους χορτάσαμε. Κάτι πιο χρήσιμο, πιο …αναπτυξιακό, πιο αισιόδοξο, έχετε να μας πείτε κ. Γεωργιάδη;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr