Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 09:30

Ανάγκη σταθερής πορείας

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Μασσαβέτα

Ας πούμε ότι οι κάτοικοι μιας χώρας είμαστε μια μεγάλη “οικογένεια”. Όπου τον ρόλο των “γονέων” έχουν οι ασκούντες την εξουσία. Εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες διαμορφώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και την πορεία όλων. Εμείς δε, οι πολίτες, είμαστε τα “παιδιά”. Για να λειτουργεί επωφελώς για τα “παιδιά” αυτή η σχέση στην μεγάλη οικογένεια, χρειάζονται περίπου τα ίδια πράγματα όπως και σε μια μικρή. Ανάμεσα στα οποία είναι και η ορθή ανταπόκριση των γονέων στην ανάγκη των παιδιών για ψυχολογική σταθερότητα. Για επιλογές και αποφάσεις που δεν είναι ανερμάτιστες, δεν αλληλοσυγκρούονται, δεν αλληλοαναιρούνται, δεν είναι ένα διαρκές “ράβε-ξήλωνε”. Και οι κοινωνίες, όπως και τα παιδιά, έχουν απόλυτη ανάγκη από σταθερή πορεία, από επιλογές που εδράζονται επί της λογικής και της πειθούς.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία, στην διαρκή εξέλιξή της, έχει το πρώτο μερίδιο ευθύνης για κάποια πισωγυρίσματα. Τόσον ώστε, εκεί που πάμε να πούμε “δόξα σοι ο Θεός”, να καταφεύγουμε και πάλι στο “βοήθα Παναγία μας”. Αλλά η πανδημία είναι ανεύθυνη. Δεν λογοδοτεί. Οπότε η ευθύνη, για το πώς πορευόμαστε ως κοινωνία, ως χώρα, πέφτει εξ ολοκλήρου στους ώμους των πολιτικών ηγεσιών και του επιστημονικού μας δυναμικού.

Εντάξει, συμβαίνει και αλλού, παρατηρείται και διεθνώς, οι πολιτικοί και οι επιστήμονες κάποιων χωρών να αιφνιδιάζονται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Το δε κόστος να το πληρώνουν οι πολίτες. Αλλά φοβούμαι ότι εδώ το παρακάνουμε. Διότι δεν βοηθά στην δημιουργία καλού κλίματος το να αποφασίζονται ανοίγματα που αναιρούνται πριν περάσει μια εβδομάδα. Ναι, είναι αναγκαία τα ανοίγματα. Αρκεί να μην είναι… διάτρητα.

Καλός γονιός δεν είναι εκείνος που θέλει να φαίνεται σε όλα ευχάριστος. Αλλά εκείνος ο οποίος κάνει τις υπεύθυνες επιλογές για την διαβίωση, την ευημερία, την ευτυχία, πρωτίστως δε την ασφάλεια της οικογένειας.

Ασφαλώς η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να γεμίσει ασφυκτικώς από φιλάθλους το στάδιο “Γουέμπλεϊ” ήταν πιο ευχάριστη στους Βρετανούς αλλά και ξένους φιλάθλους, που συνέρρευσαν για την τελική φάση της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης “Euro 2020”. Φρονώ όμως πως εξαιρετικώς πιο υπεύθυνη ήταν η απόφαση των Ιαπώνων, να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί “κεκλεισμένων των θυρών”, όσο και αν είναι δυσάρεστη απόφαση.

Σταθεροποιήστε λοιπόν την πολιτική σας, κ. Πρόεδρε. Για να μη ζήσουμε τα χειρότερα τους επόμενους μήνες.

giorgis@massavetas.gr