Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 20:40

Μη ορθή χρήση των Μπλε Κάδων

Γράφτηκε από την

Ύστερα από καταγγελίες μελών μας για τη μη ορθή χρήση των Μπλε Κάδων, είτε εκ μέρους συμπολιτών μας είτε από τυχόν επισκέπτες του Δήμου μας, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε και εμείς στους πολίτες ότι στους κάδους τοποθετούνται μόνο όσα υλικά είναι ανακυκλώσιμα.

Άλλωστε, επάνω στην εξωτερική επιφάνεια των κάδων εικονίζονται με σαφήνεια και ευκρίνεια τα υλικά που πρέπει να τοποθετούνται σε αυτούς.
Τα υλικά αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς οργανικές προσμίξεις, καθώς και διάφορα άλλα βρώμικα υλικά, όσον αφορά στα χαρτοκιβώτια, θα πρέπει να έχει ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν ο όγκος τους, τα δε χαρτιά, θα πρέπει να μην είναι βρεγμένα και οι κάδοι να είναι σκεπασμένοι.
Όταν δεν ακολουθούνται οι οδηγίες τότε:
1.- Ακυρώνεται ο σκοπός της Ανακύκλωσης.
2.- Καταστρατηγούνται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας που ξεχωρίζουν στο χώρο τους τα ανακυκλώσιμα και μη υλικά. Ως εκ τούτου
i) εκφράζεται πικρία –απογοήτευση από μέρους τους, και
ii) δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι.
3.- Ρυπαίνονται στο εσωτερικό τους οι Μπλε Κάδοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κακώς τοποθετείται και οργανική ύλη, η οποία αλλοιώνεται, εν συνεχεία τα υγρά απόβλητα της βρωμίζουν τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά και τους κάδους. Αναδίδουν δυσοσμία και υπάρχει κίνδυνος Δημόσιας Υγιεινής αν δεν τύχουν της ιδιαίτερης φροντίδας της Υπηρεσίας Καθαριότητας της Πολιτείας.
Εδώ να επισημάνουμε ότι η ύπαρξη νέου κάδου αποκλειστικά για τα οργανικά θα εξυπηρετήσει στην παραγωγή χούμους δηλ. βιολιπάσματος προς χρήση των βιοκαλλιεργητών και των φυτών του δήμου αλλά και των πολιτών που θα καλλιεργήσουν τους κήπους τους !
Έτσι θα μειωθεί και ο όγκος των σκουπιδιών.

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
Ο Πρόεδρος Στέφανος Λεων. Κουνιάδος,
Η Γραμματέας Νίκη Θεοδωροπούλου