Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 22:32

Η υποκρισία για τα αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον

Με απανωτά ρεπορτάζ με ρεπόρτερ που φορούσαν γαλότσες μέσα στις λάσπες σε εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία “Μπάλλος”, “βομβάρδισαν” τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα τα πανελλαδικά κανάλια.

Εικόνες που δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού τέτοιες καταστροφές είναι πλέον πιο συχνές λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ το ευτύχημα ήταν πως τελικά χάθηκε μόνο ένας άνθρωπος. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και να θεωρούν οι έχοντες την εξουσία και την ευθύνη για αποφάσεις κι έργα, πως ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους.
Δυστυχώς, τα κανάλια ξέχασαν να πουν πως τα αντιπλημμυρικά έργα όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Παρά την κλιματική κρίση και την παραδοχή πως η Πολιτεία πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να θέσει άλλες προτεραιότητες για την ασφάλεια της περιουσίας και των δημόσιων υποδομών και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν έχει αλλάξει κάτι.
Για παράδειγμα σε τοπικό επίπεδο, σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν τελειώσει το 2017 και το 2018, έχουν σταματήσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα επανεκκινήσουν και θα ολοκληρωθούν. Μάλιστα, είναι τραγικό το αντιπλημμυρικό στον εθνικό δρόμο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έως τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου να περιμένει 1,5 χρόνο την έγκριση της κυκλοφοριακής άδειας για να υλοποιηθεί και η αρμόδια κρατική υπηρεσία τελικά να δηλώνει αναρμόδια, ενώ ο δήμος που υποτίθεται πως νοιάζεται για την υλοποίηση του έργου να αδιαφορεί και να μην ξεκινάει το έργο.
Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον Νέδοντα είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018. Δεν το υλοποίησε και ούτε η σημερινή το ξεκινάει. Τόσα χρόνια και δεν έχει αντιμετωπιστεί η επικινδυνότητα του Νέδοντα στο κλειστό τμήμα του Αναψυκτηρίου και στην παλιά γέφυρα του παλιού Ταχυδρομείου.
Και όταν πλημμυρίσει η Καλαμάτα, θα βγω κι εγώ με γαλότσες και θα τα ρίχνω στην κλιματική κρίση. Υποκρισία...