Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 22:22

Πώς να ζήσει μια Γερμανία μόνο με… 14 χαρτοφυλάκια;

Γράφτηκε από τον
Πώς να ζήσει μια Γερμανία μόνο με… 14 χαρτοφυλάκια;

 

Πού πας ρε Καραμήτρο; Πού πας χερ Όλαφ Σολτς με τέτοια κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να κουμαντάρεις τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 83 εκατομμύρια κατοίκους, την ισχυρότερη οικονομία της Ένωσης, με αυτό το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε προχθές;

Τι ματζιριές, τι τσιγκουνιές είναι αυτές καλέ; Πού ακούσθηκε μια τέτοια χώρα, με αυτά τα δεδομένα, να κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο με 14 μόνο υπουργούς;

Παραβιάζεται βαναύσως η αρχή της αναλογικότητας. Διότι, τηρουμένων των αναλογιών, αφού η Ελλάδα έχει 21 υπουργούς, χωρίς να μετρήσουμε και τους αναπληρωτές, η Γερμανία με οκταπλάσιο πληθυσμό θα έπρεπε να έχει 168. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έξι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, τέσσερις πράσινοι και τέσσερις φιλελεύθεροι. Ούτε καν ένας “αναπληρωτής υπουργός”, ούτε ένας “άνευ χαρτοφυλακίου”, ένας Επικρατείας βρε αδελφέ, να έχει λίγη αρχοντιά, λίγο κιμπαριλίκι, λίγο τζέρτζελο το υπουργικό συμβούλιο. Αν ακολουθήσετε, χερ Σολτς, την ίδια πρακτική και στους υφυπουργούς, που εδώ δεν μπορούμε πια ούτε να τους μετρήσουμε, πάει “χάθηκε το γερμανικό” -κατά πώς λέμε χάνεται το ρωμαίικο.

Για να αφήσουμε τα αστεία, κ. Πρόεδρε, μια και είστε και γερμανομαθέστατος, μήπως θα άξιζε να πάρετε κανένα μαθηματάκι από τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο; Να συνειδητοποιήσετε ότι ηγείσθε ενός πολιτικού τέρατος; Δεν πάει άλλο, όταν οι Γερμανοί έχουν, για παράδειγμα, ένα υπουργείο Εσωτερικών, εμείς στη θέση του να έχουμε ένα Εσωτερικών, ένα Προστασίας του Πολίτη και ένα Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και ύστερα λέμε γιατί το κράτος είναι δυσκίνητο.

Δεν είμαι γερμανομαθής και δεν ξέρω πώς λέγεται στα γερμανικά ο όρος “επιτελικό κράτος” που κάθε τόσο μας τον τσαμπουνάτε, αλλά φοβάμαι πως κάτι θολό υπάρχει στο μυαλό σας ως προς την πραγματική σημασία του. Δεν είστε βεβαίως ο αποκλειστικώς υπεύθυνος για αυτή τη νοσηρή ελληνική πραγματικότητα. Το φούσκωμα του κυβερνητικού σχήματος άρχισε με τις ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τις περίφημες “αναδομήσεις”, “ανασυντάξεις” και άλλα ηχηρά παρόμοια που αντικατέστησαν τον όρο “ανασχηματισμός”. Και συνεχίσθηκαν από όλους. Τέρας σας παρέδωσε και ο Τσίπρας, αλλά εσείς το παρακάνατε.

Θέλω να ελπίζω, κ. Πρόεδρε, ότι δεν θα πάτε με αυτόν τον παραφουσκωμένο διάνο ως τις εκλογές. Ότι κατά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής θα θελήσετε να άρετε αυτή τη διακωμώδηση του όρου “επιτελικό κράτος”.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com

 

 


NEWSLETTER