Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 22:29

Θέματα της Κοινότητας Βέργας

Γράφτηκε από την

Του Παναγιώτη Χειλά,
Πρώην Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ΤΕΙ-Π,Κ. μέλος Κοινότητας Βέργας

Α) Σχετικά με την Πολεοδομική Μελέτη της Κοινότητας Βέργας

Μία Πολεοδομική Μελέτη που ταλαιπωρεί τους Κατοίκους της Βέργας από το έτος 1997. Άρα ποίοι είναι υπεύθυνοι; Θα εκφράσω προσωπικές απόψεις.
Μία Μελέτη που κατατέθηκε και εγκρίθηκε με τον υπ’ αριθμ. 36794/2005 πράξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος . και Δημοσίων Έργων, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας με το πρόσχημα ότι έπρεπε να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως παραλιακό οικισμό, λες και δεν γνωρίζουμε, ότι όλη η Ελλάδα είναι παραλιακή χώρα(εκεί έβαλε το χεράκι του κάποιος/α κύριος που δεν παραχωρεί απαλλοτριωθείσα έκταση από το 1965 στον κόμβο Φ/Ξ και κάποια κορόιδα που τον ακολούθησα και βύθισα την Κ. Βέργας σε μαρασμό). Επανυποβλήθηκε μετά και την οριοθέτηση των ρεμάτων, σημειωτέον τα ρέματα από 8 οριοθετήθηκαν 11 με πλάτος τα περισσότερα από 8 μ-30μ, πραγματοποιήθηκε ανάρτηση με τις ενστάσεις στο τέλος να είναι μηδενικές που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αποδέχθηκαν την Π.Μ παρότι υπήρχε μεγάλη ζημία από τα ρέματα(ολόκληρη Καλαμάτα ουσιαστικά έχει ένα κεντρικό ρέμα). Η νέα λοιπόν Π.Μ εγκρίθηκε από το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και έρχεται η γνωμάτευση του Συμβουλίου Επικρατείας με την αποφ. 152/2021 και ακυρώνει το σχέδιο για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης με τόσα ρέματα(όταν στην Κηπούπολη Καλαμάτας στο ίδιο χρονικό διάστημα την εγκρίνει χωρίς Π.Μ) εγκλωβίζοντας τις περιουσίες των κατοίκων της Βέργας για άλλη μία φορά, πληρώνοντας μάλιστα τεράστια ποσά ΕΝΦΙΑ για περιουσίες που δεν δύνανται να τις εκμεταλλευτούν.
Κάποτε πρέπει σε αυτή την χώρα όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες μας. Θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία, γιατί κάποιοι εμπαίζουν τους κατοίκους της Βέργας. Αυτοί που πολεμούν την Π.Μ. θα αποκαλυφτούν. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να εκπονήσει την περιβαλλοντική μελέτη, όπως υποσχέθηκε ο Δήμαρχος σε συνάντηση με τα μέλη της Κοινότητας και να τελειώνομε με όλους αυτούς τους καρεκλοκένταυρους που ταλαιπωρούν την Κοινότητα.

Β) Γεφύρι της Άρτας: Οδός Άνω - Κάτω Βέργας

Δεν θα επανέλθω στα γνωστά ότι ο κάθε εργολάβος που αναλαμβάνει ένα έργο και δίνει εκπτώσεις έως 50% να υποστεί και τις συνέπειες του Νόμου, γιατί απλούστατα το έργο Άνω- Κάτω Βέργας και τα δύο στάδια όταν θα υπήρχε μία λογική έκπτωση θα υλοποιούνταν.
Όταν μετά από δύο χρόνια μαθαίνουμε ορισμένα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου ετοίμαζα νέες μελέτες με άλλους μηχανικούς με υπέρογκους προϋπολογισμούς αντί να απευθυνθούμε στο πρώτο μελετητή και να κοιτάξουμε οι εμπλεκόμενοι να λύσουμε τα προβλήματα λόγω των μεγάλων εκπτώσεων , τελικά χάσαμε το έργο. Το έργο είχε ενταχθεί με προϋπολογισμό 800.000,00 ευρώ με την τεράστια έκπτωση συμβασιοποιήθηκε στις440.000,00 ευρώ. Πράγματι ο Δήμος είχε δεχθεί ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρει ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής ότι δεν δύναται να υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση διότι δεν επαρκούν τα χρήματα του Προγράμματος όμως και όχι ότι δεν είναι νόμιμη.
Μετά από συναντήσεις με τον κ. Περιφερειάρχη και το κ. Δήμαρχο υποσχέθηκαν άμεσα σε συγχρηματοδότηση ολόκληρου του έργου κυρίως από τις Δ.Ε. των προϋπολογισμών της Περιφέρειας και του Δήμου. Κύριοι εάν το έργο δεν υλοποιηθεί άμεσα οι εμπλεκόμενοι θα είμαστε υπόλογοι απέναντι των κατοίκων της Κ. Βέργας.