Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 22:59

Μην παριστάνετε και τον... γιατρό

Γράφτηκε από τον
Μην παριστάνετε και τον... γιατρό

 

Πρέπει να σας πονάει η δημοσιευθείσα σε σκανδιναβικό ιατρικό έντυπο έκθεση των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Αυτά που μας λένε οι δύο επιστήμονες είναι αυτονόητα πράγματα, γνωστά εξ εμπειρίας, ενίοτε ακόμη και τραγικής, στους απλούς πολίτες. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι όσο περισσότερο πιέζεται το σύστημα υγείας, όσο περισσότερο υπερφορτώνονται τα νοσοκομεία με εισαγωγές ασθενών Covid-19, τόσο πιο πιθανό είναι να χάνουμε περισσότερους ανθρώπους; Ποιος άνθρωπος της περιφέρειας δεν έχει πλήρη επίγνωση του ότι η περίθαλψη στα περιφερειακά νοσοκομεία υπολείπεται συνήθως της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στα κεντρικά;

Όπως και να το δείτε το πράγμα, κ. Πρόεδρε, η έκθεση αυτή αναδεικνύει μια απαράδεκτη δυσλειτουργία που δεν υποστηρίζει το θεώρημα περί επιτελικού κράτους. Και εξηγούμαι διατί:

* Εσείς εμφανισθήκατε στη Βουλή να υποστηρίζετε ότι δεν αυξάνονται οι θάνατοι από τον ιό, όταν κάποιοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

* Οι δύο επιστήμονες, αντιθέτως, στην έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι 133 συμπολίτες μας “έφυγαν” γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι η μελέτη “δεν δόθηκε ποτέ στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μαξίμου”. Και επομένως όταν διατυπώσατε τον ισχυρισμό σας, δεν γνωρίζατε τα στοιχεία της.

* Ο εκ των συντακτών της έκθεσης κ. Λύτρας είναι όμως απολύτως κατηγορηματικός ότι η έκθεση παραδόθηκε σε “ανώτατο επίπεδο”: “Αν είχαμε κάνει αυτή την ανάλυση και δεν είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους να λαμβάνουν αποφάσεις, παρά μόνο είχαμε στείλει τα δεδομένα για δημοσίευση και δεν το λέγαμε σε κανέναν και το αποκαλύπταμε τώρα, θα ήμασταν εμείς υπόλογοι. Άρα όπως έγραψα, ενημερώσαμε και δη στο ανώτατο επίπεδο”.

Οπότε ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα. Ποιο είναι αυτό το “ανώτατο επίπεδο” αν δεν είσθε εσείς προσωπικώς;

Παρέλαβε ιεραρχικώς τον Μάιο κάποιος υπουργός ή άλλος κορυφαίος του “επιτελικού κράτους” την έκθεση για λογαριασμό σας και έκρινε ότι δεν χρειάζεται είτε... ξέχασε να σας την επιδώσει; Μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι χάσαμε 133 συμπολίτες μας επειδή δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ, συν 947 λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ και άλλους 656 για τον προκλητικό για την κοινωνία λόγο ότι  νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής;

Όποιος έχει κάνει την “πατάτα” πρέπει να αποπεμφθεί αμέσως. Επί το ευγενέστερον να “παραιτηθεί”.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER