Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 21:42

Η “σούμα” του ‘21 περί πανδημίας είναι αρνητική

Γράφτηκε από τον

 

Καθώς μας κουνά το μαντίλι του αποχαιρετισμού το 2021 είναι επείγουσα ανάγκη να αναστοχασθείτε κ. Πρόεδρε τι δεν πήγε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διότι εσείς μεν υποστηρίζετε, σαν τον τσοπάνο της παροιμίας, ότι καλά τα πράξατε όλα -“με τον ήλιο μας βγάζατε, με τον ήλιο μας μπάζατε”-, αλλά οι πολίτες στέκονται στο γεγονός ότι “ψοφάνε τα έρμα”. Ότι ξεπεράσαμε πια τους 20.000 νεκρούς μέσα στη διετία διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εντάξει, δεν είμαστε η “χειρότερη χώρα της Ευρώπης” όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά με τους 20.055 νεκρούς είμαστε όντως σε κακή μοίρα. Τα στοιχεία από τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα μας κατατάσσουν στη 12η χειρότερη θέση της Ε.Ε. ως προς τον συνολικό αριθμό των θανάτων, με πρώτη την Ιταλία και δεύτερη τη Γαλλία που τις θέρισε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αλλά στη συνέχεια είναι φανερό ότι οι δικές τους επιλογές ήταν αποτελεσματικότερες από τις δικές μας, διότι σε έναν άλλο κρίσιμο δείκτη, εκείνον που μετρά πόσους χάνει κάθε χώρα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατάφεραν να μην είναι πια στις δύο πρώτες θέσεις, όπως τότε, αλλά στη 12η η Ιταλία με 2.253 ανά εκατομμύριο του πληθυσμού της και στη 13η η Γαλλία με 2.245. Ακριβώς μια θέση πάνω από μας, που σκαρφαλώσαμε στη 14η θέση του... μαύρου πίνακα με 1.938 νεκρούς ανά εκατομμύριο, από εκεί που ήμασταν το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην ουρά αυτού του καταλόγου.

Όπως και να τα δει κανείς αυτά τα στοιχεία, δεν υποστηρίζουν το αφήγημα επιτυχούς διαχείρισης του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κύματος της πανδημίας. Κραυγάζουν περί του αντιθέτου, οπότε επιβάλλεται να “ψαχτούμε” όλοι μας για το μερίδιο των ευθυνών μας. Διότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες, όσοι εξακολουθούμε να μην παίρνουμε το δρεπάνι του χάροντα στα σοβαρά. Αλλά την πρώτη, τη μέγιστη ευθύνη, την έχετε εσείς που κυβερνάτε. Και δεν φαντάζομαι να σας παρηγορεί το ότι κάποιοι από τους Βαλκάνιους γείτονές μας τα έχουν πάει πολύ χειρότερα, με τη Βουλγαρία να κατέχει την πρώτη θέση στον μαύρο πίνακα και να ακολουθείται από το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια ή τη Ρουμανία.

Μακάρι ο Αϊ-Βασίλης να σας φέρει τυλιγμένη σε πλουμιστό χαρτί μια πιο έξυπνη και πιο αποτελεσματική πολιτική.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com