Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 23:14

Ο δρόμος της υλοποίησης για τον μεγάλο οδικό άξονα

Γράφτηκε από τον
Ο δρόμος της υλοποίησης για τον μεγάλο οδικό άξονα

Του Γιάννη Σινάπη

Εστω και αργά, υπάρχει αισιοδοξία κι ελπίδα για τη Μεσσηνία, για να υλοποιηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα από τα σημαντικότερα έργα του τόπου.
Ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Στις 30 Δεκεμβρίου 2021 κατατέθηκαν δύο προσφορές από 4 ενδιαφερόμενες μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας, που συνεργάζονται για να μελετήσουν και να φτιάξουν έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο. Ενα έργο που πέρασε από χίλια κύματα, από αντιπαραθέσεις κυβερνητικών βουλευτών και τη διαφοροποίηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που επέμενε στην παραλιακή χάραξη. Μια χάραξη που μελετήθηκε για χρόνια την εποχή των παχιών αγελάδων, αλλά που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων δεν κατάφερε να βρει πηγή χρηματοδότησης. Η αναφορά για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν αντέχει στη λογική, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορεί να στηρίξει ούτε τις νέες τουαλέτες στο Δημοτικό Στάδιο.
Ο δρόμος που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη, από το Ασπρόχωμα, θα είναι προβληματικός στα πρώτα του χιλιόμετρα, αλλά τετράιχνος, σύγχρονος και ασφαλής από του “Παναγάκια” στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη έως και του Τζάνε, όπου πλέον θα περνάει ο νέος δρόμος, παρακάμπτοντας μετά τη Βελίκα, τον Ριζόμυλο και τις στροφές προς τον Νερόμυλο.
Το ζήτημα είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να επιλεγεί ο ανάδοχος, να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και στις αρχές του 2023 να ξεκινήσει. Με τον τρόπο της χρηματοδότησής του θα ολοκληρωθεί στα 4 χρόνια.
Πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό της Μεσσηνίας, με φορείς και πολίτες οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και να ενοχλούν για την έναρξη της υλοποίησής του, προκειμένου να αποκτήσει ο τόπος ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, που περίμενε χρόνια.


NEWSLETTER