Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 21:39

Νομικά Πρόσωπα & επιχειρήσεις του Δήμου Καλαμάτας: Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις (;)

Γράφτηκε από την
Νομικά Πρόσωπα & επιχειρήσεις του Δήμου Καλαμάτας: Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις (;)

 

Του Βασίλη Τζαμουράνη

Δημ. συμβούλου Καλαμάτας, Επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Σε κάθε εταιρεία, σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό, σε κάθε ομάδα το «βαρύ πυροβολικό» είναι οι άνθρωποί της και κυρίως αυτοί που διευθύνουν. Γι’ αυτό έχει επικρατήσει ή φράση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» να είναι επιθυμία, απαίτηση και ευχή όλων για την τοποθέτηση κατάλληλων στελεχών στις θέσεις ευθύνης και διοίκησης.

Για να δούμε η παραπάνω ευχή και απαίτηση πόσο επιτεύχθηκε με τις πρόσφατες αλλαγές που επιχείρησε ο Δήμαρχος στα διοικητικά συμβούλια των Ν.Π και των Δημ.  επιχειρήσεων;

Τοποθετήθηκαν ως Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι  και μέλη σε κάποια από τα παραπάνω  νομικά πρόσωπα άνθρωποι με καμία κυριολεκτικά σχέση με το αντικείμενο που τους ανατέθηκε να διοικήσουν. Δεν υπονοώ βέβαια ότι πρέπει να έχουν πανεπιστημιακά πτυχία ή ειδικές γνώσεις ή επαγγελματική κατάρτιση. Στοιχειώδης επαφή ή συνάφεια με το αντικείμενο όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί ο καθένας ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις του ρόλου που του ανατέθηκε, ώστε να μην καταλήγουν «άβουλοι» και να γίνονται υποχείριοι όσων γνωρίζουν) ή υποτακτικοί σ’ εκείνον που τους διόρισε.

Αντιπρόεδροι μάλιστα των παραπάνω διοικητικών συμβουλίων επιλέχθηκαν άτομα που δεν εξελέγησαν από την παράταξη του Δημάρχου, με μόνο κριτήριο για τον ορισμό τους  την σχέση τους με τον Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι αντιπρόεδροι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Η τοποθέτησή τους όμως και η «σύνδεσή» τους με μία  μικρή βέβαια αντιμισθία σιγουρεύει την προσκόλλησή τους στην παράταξη και ενδεχομένως την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της επόμενης αναμέτρησης. 

Πρακτική δοκιμασμένη που αποτελεί όμως τον ορισμό του παλαιοκομματισμού, της πελατειακής αντίληψης και της μικροπολιτικής.

Το δεύτερο είναι οι αλλαγές προέδρων στην ΔΕΥΑΚ και στον Σύνδεσμο Ύδρευσης. Στην αρχή της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ο Δήμαρχος ανέλαβε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Αφού έμεινε για μερικούς μήνες στη κεφαλή της αποφάσισε ν’ αποχωρήσει (αφού την έβαλε σε σειρά!) και στην θέση του  τοποθέτησε πρόεδρο τον κ. Κ. Αθανασόπουλο. Τώρα ο Δήμαρχος αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου για δεύτερη φορά την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ! Άραγε ποιοι λόγοι τον ανάγκασαν σ’ αυτή την απόφαση? Μήπως σχετίζονται με όσα διαδίδονται  ότι το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι τεταμένο  ή μήπως  έχει να κάνει με την τεράστια καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση των έργων της επιχείρησης;

Αντίστοιχα στον Σύνδεσμο Ύδρευσης πριν ένα χρόνο περίπου μετακινήθηκε από την ΚΑΚ ΑΕ ο κ. Αν. Αγγελής που ως πολιτικός Μηχανικός (και σωστά) θα συνέβαλε με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην ταχύτερη και σωστότερη υλοποίηση του μεγάλου αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα. Τώρα μετατίθεται ο κ. Αγγελής και πάλι στην ΚΑΚ ΑΕ  ενώ το έργο του αγωγού  όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να συνεχίσει η κατασκευή του. Στην θέση του δε τοποθετήθηκε ο κ. Κ. Αθανασόπουλος. Πραγματικό αλαλούμ!

Τέτοιες δυσερμήνευτες ενέργειες του Δημάρχου και επιλογές προσώπων  μπορεί να εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα  ενδοπαραταξιακές ισορροπίες της δημοτικής αρχής, όμως είναι βέβαιο ότι αν δεν εδράζονται σε αρχές και  κριτήρια αξιοσύνης, καταλληλότητας  και αποδοτικότητας των στελεχών που ορίζονται σε έμμισθες θέσεις ευθύνης, δεν εξυπηρετούν εν τέλει και δεν προάγουν το συμφέρον της πόλης και του Δήμου.


NEWSLETTER