Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 23:16

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η αφορμή ή η αιτία, της ανθρωπιστικής, οικονομικής και ίσως επισιτιστικής κρίσης;

Γράφτηκε από την
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η αφορμή ή η αιτία, της ανθρωπιστικής, οικονομικής και ίσως επισιτιστικής κρίσης;

 

Του Χρήστου Καπούτση

Ο λαός της Ουκρανίας, είναι αδιαμφισβήτητα, το μεγάλο, θύμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, όπου ο Λαός «θυσιάζεται», κυνικά, αδίσταχτα, παραδειγματικά.

Οι Ουκρανοί είχαν στενές σχέσεις με τους Ρώσους, σχέσεις ιστορικές, εθνοτικές, συγγενικά φύλα, κοινή καταγωγή και στενές οικογενειακές,  αφού πολλές οικογένειες είναι μικτές και τα παιδιά έχουν διπλή, ρωσο-ουκρανική καταγωγή.

Τις σχέσεις, Ρώσων και Ουκρανών, δεν σεβάστηκαν, ούτε η Δύση, ούτε ο Πούτιν. Η Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) με την επιμονή της να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, διαχώρισε τους δύο λαούς που δυνητικά θα  έφερνε αντιμέτωπο τον ουκρανό και τον ρώσο στρατιώτη, αφού θα ήταν  σε αντίπαλα στρατόπεδα. Αλλά ούτε και ο Πούτιν σεβάστηκε τους ουκρανούς. Διέκοψε βίαια τις σχέσεις των δυο Λαών και γκρέμισε κάθε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους.  Όταν δυο Λαοί χωρίζονται από αδελφοκτόνο αίμα, δεν συμφιλιώνοντας ποτέ. Ο Πούτιν, πιθανόν να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον Ουκρανικό Λαό.  Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κατάφυγε στον πόλεμο, με στόχο,  να  εδραιωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης και η Ρωσία ως μεγαλοκρατική  δύναμη, αλλά «πέτυχε» να διαμορφώσει ένα αντιρωσικό δυτικό μέτωπο και έχει προσφέρει μεγάλα ιδεολογικά όπλα στο δυτικό επεκτατικό καπιταλιστικό σύστημα με τις μεγάλες και πολιτικά και οικονομικά πανίσχυρες Πολεμικές Βιομηχανίες. Επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Β. Πούτιν και του Επιτελείου του και η αγιοποίηση των αμερικανών,  που έχουν  την κύρια ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Γιουγκοσλαβία, ενώ η ανάμειξη της αμερικανικής διπλωματίας στην Κυπριακή τραγωδία το 1974, που έγινε με την ενθάρρυνση των τούρκων εισβολέων στο Νησί της Αφροδίτης,  δεν αμφισβητείται.

Πάντως, ακόμη και αν ο Βλ. Πουτιν καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία ή έστω τη μισή (να μείνει η Δυτική Ουκρανία υπό δυτική κηδεμονία), αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και ο νικητής του πολέμου που ξεκίνησε. Η  τελική έκβαση του πολέμου, όχι άμεσα αλλά μεσομακροπρόθεσμα, δεν θα κριθεί μόνο από τα όπλα, αλλά και από την πολιτική και την  οικονομία.

Επίσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρήθηκε ως απειλή για την Ευρώπη και  χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από τη Γερμανία, προκειμένου να διαθέσει, μόνο για τα επόμενα  5χρόνια,  100 δισεκατομμύρια ευρώ, για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η Γερμανική ελίτ,  το ζάμπλουτο γερμανικό Στρατιωτικό- Βιομηχανικό  σύμπλεγμα, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πανίσχυρου στρατιωτικού μηχανισμού... Τι σημαίνει αυτό για τους Λαούς της Ευρώπης; ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τους δυο παγκόσμιους Πολέμους του προηγούμενου αιώνα και την ανθρωποκτόνα δράση, την κτηνώδη βία και βαρβαρότητα  του Γερμανικού Στρατού ...

  

Τραγικές οι συνέπειες στην Οικονομία

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στη Ουκρανία εκτιμώνται ως τραγικές. Δημιουργείται μια πρωτοφανής διεθνή ενεργειακή κρίση,  που απειλεί να επαναφέρει την παγκόσμια οικονομία σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού, σε συνδυασμό και με την αναβίωση αναθεωρητικών αιτημάτων και εθνικιστικών οραμάτων, αλλά και με αύξηση του ανταγωνισμού των εξοπλισμών,  που θα συνοδεύονται από περιφερειακές εντάσεις ή ακόμη και πολεμικές συρράξεις.  Ο πλανήτης μπαίνει σε μια σκοτεινή εποχή με κύριο χαρακτηριστικό την  γεωπολιτική αστάθεια,  που διαχέεται και  επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον κοινωνικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, ικανές να κλονίσουν Εθνικές Οικονομίες και κοινωνικές ισορροπίες, αφού όχι μόνο οι οικονομικά αδύναμοι,  αλλά και οι μεσαίες εισοδηματικές τάξεις  θα πληγούν από την οικονομική- ενεργειακή κρίση  και θα φτωχοποιηθούν. 

Το αμερικανικό εμπάρκο: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο διάγγελμά του ανακοίνωσε το ενεργειακό εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο),  ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  «Δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν», ανέφερε  ο Αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα, εξήγησε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς. Αλλά ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν»,  είπε ο αμερικανός πρόεδρος αιτιολογώντας την απόφαση.

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και για τους ευρωπαίους πολίτες. Δεν αποκλείεται, οι χώρες  του ευρωπαϊκού νότου, να αντιμετωπίσουν ακόμη και επισιτιστική κρίση. Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών.

Επίσης σε ράλι ανόδου βρίσκονται οι τιμές των ενεργειακών προσόντων, πετρέλαιο, βενζίνη,  φυσικό αέριο, που καθίστανται σχεδόν απρόσιτα,  για τον μέσο έλληνα  καταναλωτή. 

 

Στρατιωτικές Επιχειρήσεις

Το κεκτημένο του μεταπολεμικού ειρηνικού βίου, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, κλονίζεται, αν δεν  απειλείται ευθέως.

Το μέγεθος , αλλά και σφοδρότητα των ρώσικων στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί όχι μόνο στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατοικημένων περιοχών, οι καταστροφές,  οι μαρτυρικοί θάνατοι αμάχων, δεν δικαιολογούν την ρωσική αιτιολογία ότι η ρώσικη  εισβολή έγινε μόνο για την προστασία των καταδιωκόμενων ρωσόφωνων από τις ουκρανικές ναζιστικές ορδές του Δεξιού Τομέα και του Τάγματος του Αζόφ. Είναι σαφές ότι κάτι άλλο, κάποια άλλη απειλή , κάποιος πιο μεγάλος κίνδυνος, που πιθανόν να σχετίζεται με την ενεργειακή πολιτική και την ασφάλεια των δικτύων μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων (ρωσικό πετρέλαιο φυσικό αέριο), ή ακόμη και τα πιθανά σχέδια ανατροπής του Πούτιν από εξόριστους ρώσους ολιγάρχες, ίσως  και άλλα,  που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν (πολλά λέγονται , αλλά δεν αποδεικνύονται), να είναι οι αιτίες εκείνες που επέβαλαν  στην ηγεσία του Κρεμλίνου την στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. Αλλά , μήπως  ένα ισχυρό  κίνητρο της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, να σχετίζεται με  τον άσβεστο πόθο του  προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, να αναβιώσει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, που θα καταστήσει την Ρωσία παγκόσμια ηγεμονική υπερδύναμη; Όχι ιδιαίτερα πιθανόν, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας ...

Οι πληροφορίες, που φτάνουν από το μέτωπο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, συνοπτικά δίνουν την εξής εικόνα:  Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, διεξάγουν, ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανική Επικράτεια, κυρίως με αερομεταφερόμενες ειδικές δυνάμεις και σφοδρούς αεροπορικούς Βομβαρδισμούς.  Σε προτεραιότητα  είναι η κατάληψη της Οδησσού που πολιορκείται και δέχεται έναν όγκο βομβών και ρουκετών, που εκρήγνυνται παντού στην πόλη,  δημιουργώντας  μια κόλαση πυρός, για τους εγκλωβισμένους κατοίκους της.

Είναι σαφές , από την εξέλιξη των επιχειρήσεων,  ότι η Μόσχα,  επιδιώκει να ελέγξει την παράκτια ζώνη, αποκόπτοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα,  επιχειρεί να περικυκλώσει τον ηρωικά αγωνιζόμενο Στρατό της Ουκρανίας, που μάχεται  στο μέτωπο του Ντονμπάς και  να τον αφοπλίσει.  Μάλλον, ο ρωσικός στρατός,  θα  τα καταφέρει  να καταλάβει το Χάρκοβο. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί και εκατοντάδες πολίτες, βιώνουν δραματικές  ώρες ψυχοφθόρου  απελπισίας,  είτε εγκλωβισμένοι στα υπερπλήρη καταφύγια, είτε στα σπίτια τους, είτε ακόμη και στα Νοσοκομεία  και τα Γηροκομεία της Πόλης, που ούτε αυτά  είναι πλέον ασφαλή.

Μια επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, προκαλεί εντονότατη ανησυχία. Σύμφωνα με τους Ρώσους επιτελείς, το εθνικιστικό ΤΑΓΜΑ ΑΖΟΦ της Ουκρανίας, σχεδιάζει να ανατινάξει πυρηνικό αντιδραστήρα σε ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο, για να ενοχοποιήσουν το ρωσικό Στρατό.

Στο περικυκλωμένο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι δραματική και το δίλλημα των αρχών είναι ή παράδοση του Κιέβου, ή εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη πλευρά, από την Δυτική Συμμαχία,  ΟΛΟΙ συμφωνούν  ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με σύγχρονο οπλισμό, κυρίως αντιαεροπορικά  και αντιαρματικά συστήματα  ο Στρατός της Ουκρανίας, ώστε να επιβραδύνει την προέλαση  του ρωσικού στρατού, να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, που θα  αξιοποιήσει η διπλωματία, για την κατάπαυση του πυρός και ειρηνική διευθέτηση της Ουκρανικής κρίσης.

Πάντως, οι Αμερικανοί, ναι μεν  ξεκαθαρίζουν,  ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν με στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο,  για να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, μάλλον  γίνονται και δεύτερες σκέψεις,  καθώς εκτιμούν, το προφανές άλλωστε, ότι  η  Ουκρανία από μόνη της , δεν μπορεί να σταματήσει την ρωσική εισβολή.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου,  εκτιμάται, ότι, κάθε υποχώρηση από τους στόχους της εισβολής,  θα ήταν βαρύ πλήγμα,  όχι μόνο προσωπικά για την ηγετική θέση του Πούτιν, αλλά και για τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη.

Η απόφαση των αμερικανών,  για την αποστολή των σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 που έχει η Πολωνία στην Ουκρανία, μάλλον επανεξετάζεται, διότι, θα μπορούσε να γυρίσει και σε μπούμεραγκ και να υποχρεώσει το ΝΑΤΟ,  σε απευθείας στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία. Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν ,  ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

Συμπερασματικά : Οι ρωσικές δυνάμεις, μπορεί  να μην έχουν επιτύχει τους αντικειμενικούς στόχους,  που είχαν τεθεί στην αρχή της εισβολής, αλλά η δεδομένη στρατιωτική ανωτερότητά τους , δείχνει ότι νωρίτερα ή αργότερα, με περισσότερους ή λιγότερους βομβαρδισμούς, η σθεναρή ουκρανική αντίσταση θα καμφθεί, εφόσον βεβαίως οι ουκρανοί αφεθούν στην τύχη τους. Τι θα επακολουθήσει, όχι μόνο στην Κεντρική- ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την γηραιά Ήπειρο; Βεβαιότητες δεν υπάρχουν, όμως οι εκτιμήσεις, για την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία,  είναι μάλλον ζοφερές και η διαφαινομενη πραγματικότητα, πιθανόν, αδιανόητη!


NEWSLETTER