Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 22:51

Η «ουδετερότητα» είναι μεγάλη ατιμία

Γράφτηκε από τον

 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία συνιστά μια ακόμη πανηγυρική όσο και δραματική και διδακτική επιβεβαίωση, μετά την ελληνική επανάσταση των «ξυπόλυτων» κατά της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των επιγραμματικών στίχων του Κωστή Παλαμά:

Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα.

Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.

Ένας λαός περίπου διπλάσιος σε πληθυσμό από τον ελληνικό δέχεται επί επτά εβδομάδες μια καταιγιστική και ολομέτωπη επίθεση από μια σύγχρονη «αυτοκρατορία». Τη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου με πληθυσμό που ξεπερνά τα 145 εκατομμύρια. Με τη δεύτερη ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή στον κόσμο και με την πρώτη σε ισχύ πυρηνική δύναμη κρούσης παγκοσμίως. Και όμως, αυτός ο μικρός κατά τα μεγέθη λαός αντιστέκεται ηρωικότατα. Δεν παραδίδεται, δεν συμβιβάζεται. Και ο Πρόεδρός του, ο εκλεγμένος με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας προς το ελληνικό Κοινοβούλιο εξηγεί πού οφείλεται αυτό το «θαύμα», το οποίο κατέστρεψε τις ελπίδες του καθεστώτος Πούτιν ότι οι υπέρτερες και πλουσίως εξοπλισμένες στρατιές του θα έκαναν εντός ολίγων ημερών παρέλαση στο Κίεβο. Στο ότι ο ουκρανικός λαός, όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις του αλλά και οι απλοί πολίτες, διαπνέεται από το βασικό σύνθημα της δικής μας επανάστασης: «Ελευθερία ή θάνατος».

Δεν ήταν όλοι παρόντες στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Μία θλιβερή μειοψηφία απουσίαζε ως άλλοι «Λακεδαιμόνιοι», κάποιοι εκ του πονηρού, όπως ο πουτινολάγνος ως ρωσοτρεφόμενος… αλληλογράφος του Ιησού και εν προκειμένω… ιησουίτης, αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Και άλλοι λόγω του γνωστού ιδεολογικού τύλου, κοινώς κάλου, όπως το ΚΚΕ. Το οποίο θεωρεί -όπως και οι ποικιλώνυμοι… ισαποστάκηδες, αν όχι και πουτινολάγνοι καλλιτέχνες που πρόσκεινται σε αυτό- ότι με τη στάση του στηρίζει την ειρήνη τασσόμενο υπέρ της ουδετερότητας.

Όσοι συμμερίζονται αυτήν τη θέση υπέρ της ουδετερότητας, μας προβάλλουν ως… πρότυπο αλλά και «κερδισμένο» στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα την Τουρκία του Ερντογάν. Όστις επαίρεται για τον ρόλο του ξεχνώντας προφανώς ότι αυτή τη στάση οι Τούρκοι δεν την επέλεξαν τώρα για πρώτη φορά. «Ουδέτεροι» στάθηκαν και απέναντι στο μακελειό εκατομμυρίων ανθρώπων της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής από τις στρατιές των ναζί.

Ε, η χώρα μας «είναι πολύ μικρή για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία», όπως είχε πει σε ανάλογη περίπτωση ο μέγας Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com