Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 23:09

Και 15 δις ευρώ για εξοπλισμούς αλλά και μόνοι απέναντι στην τουρκική απειλή!

Γράφτηκε από την
Και 15 δις ευρώ για εξοπλισμούς αλλά και μόνοι απέναντι στην τουρκική απειλή!

Του Χρήστου Καπούτση

Η διπλωματία των εξοπλισμών, «υπακούει» σε ένα άγραφο νόμο, σε ένα «δούναι και λαβείν», ένα αλισβερίσι (ας μαθαίνουμε και καμιά τουρκική λέξη), που στη διπλωματική γλώσσα λέγεται και υπεράσπιση ή προώθηση κοινών συμφερόντων, που σχηματοποιείται ως εξής. Μία χώρα, σχετικά αδύναμη, μαζί με την αγορά ενός πανάκριβου οπλικού συστήματος, η χώρα – πελάτης, «αγοράζει» ταυτόχρονα και την πολιτική – διπλωματική  στήριξη από την  κατασκευάστρια χώρα, που είναι ισχυρή και έχει παρεμβατικό λόγο στις διεθνείς εξελίξεις.  Οι χώρες αυτές είναι (στο δικό μας διεθνή ορίζοντα) οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Από αυτές τις χώρες αγοράζουμε, οπλικά συστήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και «ευελπιστούμε» να μας στηρίξουν πολιτικά- διπλωματικά, αλλά  όχι και στρατιωτικά, όταν η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές απειλές, όπως η Τουρκία, η στοχευμένη παράτυπη μετανάστευση (ως μέσο άσκησης πολιτικού εκβιασμού από την Τουρκία) και η δημοσιονομική πιστωτική κρίση που η τοκογλυφία των τραπεζιτών, διαμορφώνει φαινόμενα εσωτερικής πολιτικής αστάθειας .

Οι εμπειρίες που έχουμε ως χώρα, σχετικά με την στήριξη των συμμάχων μας, των χωρών από τις οποίες προμηθευόμαστε οπλικά συστήματα, δεν είναι θετικές, αντιθέτως…

Η ελληνική κυβέρνηση, στο χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι χθες, έχει δεσμεύσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα ποσό της τάξεως των 15 δις. ευρώ, για την αγορά, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, οπλικών συστημάτων και για τα τρία όπλα: Στρατό, Ναυτικό , Αεροπορία.

Τα μεγάλα και πιο δαπανηρά είναι:

1. Φρεγάτες «Μπελαρά», 3+1 (Γαλλια)

2. Μαχητικά αεροσκάφη “Ραφάλ” 24 (Γαλλια)

3. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 (ΗΠΑ). Και ΜΙΡΑΖ 2000, που θα αναβαθμιστούν σε 2000-5 (Γαλλια)

4. Πυρομαχικά για τα υποβρύχια, τορπίλες βαρέως τύπου (Γερμανία).

5. Εκσυγχρονισμός ελικόπτερων και ΤΟΜΑ για τον Στρατό , που πήραμε δωρεάν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού,  αλλά η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής, ώστε να ξαναγίνουν μάχιμα, ένα ποσό που δεν είναι ευκαταφρόνητο.

6. Ακολουθούν: η ναυπήγηση 4 κορβετών, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών που έχουν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρησιακής δράσης και η αγορά αεροχημάτων, πολλαπλών χρήσεων.

7. Ακολουθεί και ένας μακρύς κατάλογος, που αναφέρεται στην αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών. 

Προς αξιολόγηση δυο ακόμη παράμετροι:

1. Ερώτηση: Πόσα από αυτά τα όπλα είναι εντελώς απαραίτητα για την αμυντική θωράκιση της χώρας και πόσα για να ικανοποιήσουν συμμαχικές ανάγκες; Προσωπική άποψη: Από τα ανωτέρω μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, η απόκτηση νέων, σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων τεσσάρων φρεγατών είναι απολύτως αναγκαίες, εάν η Ελλάδα,  θέλει να διαθέτει αξιόμαχο και αξιόπλοο στόλο (συνολικό κόστος 3,5-4 δισ. ευρώ).

Ερωτηματικά όμως εγείρονται για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Stealth.  Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τα 83 πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά  F-16 σε VIPER,  με τα 24 ετοιμοπόλεμα ΜΙΡΑΖ 2000-5 και κυρίως, με τα 24 Ραφάλ, καλύπτει το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο.  Τα αεροσκάφη αυτά, μαζί με τα μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα ΠΑΤΡΙΟΤ (PAC-3)  και τα ρωσικά S-300, δημιουργούν μία άτρωτη αντιαεροπορική ομπρέλα που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικρατείας, χερσαίας και θαλάσσιας. Και επιπλέον τα Ραφάλ, έχουν την ικανότητα να καλύπτουν επαρκώς και την Κύπρο. Επομένως, τι ακριβώς θα κάνουν τα F-35; Επιπλέον τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.  Έχουν άλλες δυνατότητες, όπως αεροπορικές επιδρομές με μεγάλη ακτίνα δράσης, είναι μη ανιχνεύσιμα από τα εχθρικά ραντάρ και πολλά άλλα, καθότι πρόκειται για αεροσκάφος από τα καλύτερα παγκοσμίως.  Και ακόμη, τα F-35 έχουν μεγάλο κόστος απόκτησης (περίπου 120 εκατομ. δολάρια μαζί με το σύγχρονο εξοπλισμό) και τεράστιο κόστος συντήρησης (περίπου 18-22 χιλιάδες δολάρια η κάθε ώρα πτήσης, όταν το αεροσκάφος πετάει με πολεμικό φόρτο). Τα 40 αεροσκάφη που παράγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν κόστος περίπου 5 δις. ευρώ! Ο τύπος του  αεροσκάφους F-35 δεν καλύπτει τις εθνικές ανάγκες αεράμυνας, αυτές καλύπτονται επαρκώς από τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, αλλά τις συμμαχικές αμερικανονατοϊκές αεροπορικές επιδρομές, με το πλεονέκτημα, ότι θα έχουν ως βάση τη Σούδα και θα τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός!

2.  Η αμυντική συμφωνία, ΗΠΑ- Ελλάδας, είναι ισχυρή και η ελληνική κυβέρνηση επενδύει, στην υποστήριξη της αμερικανικής διπλωματίας, για την ανάσχεση του τουρκικού αναθεωρητισμού, διότι:

α. Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει, σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, όπως Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο Βόλου, Ανδραβίδα, Καλαμάτα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

β. αγορά εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και  πρόθεση αγοράς και των αμερικανικών F-35.

Το ίδιο  συμβαίνει και με την Γαλλία.

Η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, «έδεσε», με την αγορά γαλλικών φρεγατών Μπελαρά και μαχητικών αεροσκαφών ΜΙΡΑΖ και Ραφάλ. Και έτσι η Γαλλία υποσχέθηκε συνδρομή σε στρατιωτικό επίπεδο, αν και εφόσον η Τουρκία, εκδηλώσει στρατιωτική επίθεση σε βάρος της  Ελλάδας. Η αμυντική ελληνο-γαλλική συμφωνία, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζεται και η πολιτική στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αλλά και εδραιώνεται η ελληνογαλλική φιλία και συμμαχία.

Στο ερώτημα, με ποιο τρόπο λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αγορά ενός οπλικού συστήματος; Οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων είναι μια ισχυρή βάση, αλλά όχι και το μοναδικό κριτήριο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, ομολογημένα και ανομολόγητα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα (υπάρχουν δεκάδες παρόμοια από το 1974 μέχρι σήμερα):  Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε κάποια κομματική εκδήλωση ανακοίνωσε την απόκτηση 6 επιπλέον των 18 Ραφάλ, σύνολο 24,  αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή «λεπτομέρεια». Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, το έμαθε από την τηλεόραση!

Κοντολογίς, ας είμαστε «υποψιασμένοι», σχετικά με την τουρκική απειλή και με τις αναμενόμενες εξελίξεις, σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ισχύει ως αποδεκτή βασική αρχή: Σε περίπτωση, (όλοι  οι νοήμονες άνθρωποι το απεύχονται), που η Τουρκία, προχωρήσει, σε μια ακραία τυχοδιωκτική ενέργεια και προσβάλει με την στρατιωτική της ισχύ, ελληνικά κυριαρχικά Δικαιώματα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μόνο αυτές, μαζί με τον ελληνικό λαό, θα υποχρεωθούν, να δώσουν καταλυτική και αποφασιστική απάντηση.

Στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας... λαός και Στρατός, μόνοι  απέναντι στην Ιστορία και με γνώμονα τις διαχρονικές παρακαταθήκες του Ελληνισμού, που η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αξίες μη διαπραγματεύσιμες. «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;», μας λέει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Αλλά για να είσαι ελεύθερος και να καλλιεργείς τη γλώσσα (διαρκής πνευματική ανάπτυξη) θα πρέπει να κατοικείς και σε πατρίδα,  που έχει τα μέσα να διασφαλίσει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, άρα την ασφάλεια και την ειρηνική διαβίωση των πολιτών.


NEWSLETTER