Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 20:05

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της κλιμάκωσης των απειλών από την Τουρκία

Γράφτηκε από την

Tου Χρήστου  Καπούτση

Σε νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων σε βάρος  της Ελλάδας, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούντ Τσαβούσογλου.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, υποστήριξε ότι, «υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που όμως, δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».  Ουσιαστικά ο Μ. Τσαβούσογλου θέτει , για μία ακόμη φορά, θέμα κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Επίσης επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Αιγαίου. «Για τα νησιά που  δόθηκαν στην Ελλάδα, τέθηκε  ένας όρος. Να μην έχουν στρατό. Η Ελλάδα παραβίασε αυτόν τον σημαντικότερο όρο και τα στρατιωτικοποιεί. Τα στρατιωτικοποιεί εναντίον της Τουρκίας».  Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποιεί και συνάμα απειλεί: “Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις συμφωνίες. Όταν δεν συμμορφώνεται, ξεκινάμε τη συζήτηση για την κυριαρχία». Και διευκρινίζει: « έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση, για την κυριαρχία των νησιών. Και θα την  ακολουθήσουμε μέχρι τέλους».

Σημαντικό επίσης ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις της Τουρκίας, όπως τις διατύπωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, σχετικά με το τουρκικό αίτημα,  να αποκτήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16, από τις ΗΠΑ.

Καταρχήν ξεκαθαρίζει ότι, η Τουρκία, δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν όρο ή περιορισμό,  που θέτει το αμερικανικό Κογκρέσο, σχετικά με  την επιχειρησιακή αξιοποίηση των  F-16, όπως να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. 

Επομένως, η Τουρκία, θα συνεχίσει απτόητη την αναθεωρητική πολιτική της, να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, θα  εξακολουθούν  να  παραβιάζουν  τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνουν  υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες, βραχονησίδες και νησιά του Αιγαίου.

Επίσης ο Μ. Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ, διότι όπως είπε « υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας» κατά τον τούρκο υπουργό εξωτερικών.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε  υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζεται «ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Τουρκίας.»

Όλα αυτά συνεκτιμώμενα, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις κλιμάκωσης των απειλών, που εμπεριέχουν σαφή προειδοποίηση έμπρακτης αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων  από την Τουρκία. Και επαρκή λόγο, για την πλήρη επιχειρησιακή  ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ενεργοποίησης στο έπακρον της διπλωματίας. 

 Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της,  ώστε η αντιαεροπορική ασπίδα  της χώρας να καταστεί άτρωτη.

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος , στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ , μετέβη  από την Ουάσινγκτον προς το Φορτ Γουώρθ του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών,  επισκέφτηκε  τις εγκαταστάσεις της  “Lockheed Martin” και ενημερώθηκε  για  τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.  Επίσης, κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α., Γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez).  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν η διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Μενέντεζ στην διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην προώθηση σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο  ΥΕΘΑ αναφέρθηκε, επίσης, στον αναβαθμισμένο ρόλο του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και την μεταφορά προσωπικού και μέσων προς την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία και αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Τέλος, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η  Διμερής Διακλαδική Άσκηση ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ,  με την επωνυμία “Poseidon’s Rage 22”,   παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών  Νικόλαου Δένδια. Παρόντες ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George Tsunis.