Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 21:00

Σημασία έχει τι αφήνεις πίσω σου

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Μασσαβέτα

Κατά το Σύνταγμα ρυθμιστής του πολιτεύματος είναι ο -σήμερα η- εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στα χαρτιά. Στην πράξη, ρυθμιστές της πολιτικής μας ζωής υπήρξαν κατά καιρούς διάφοροι «παράγοντες». Κυρίως άρχοντες του χρήματος και των άλλοτε πανίσχυρων μέσων ενημέρωσης, συχνότατα διαπλεκόμενοι μεταξύ τους.

Τυπική περίπτωση αυτός που «έφυγε» χθες: Ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο οποίος ξεκίνησε από κλητήρας της προδικτατορικής απογευματινής εφημερίδας της Αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή», όπου με ένα μηχανάκι μετέφερε τα χειρόγραφα από τα γραφεία στο τυπογραφείο και έφθασε να γίνει το αφεντικό του ΔΟΛ.

Βεβαίως και δεν τα έκανε «με το μισθό του» όλα αυτά. Όσο μεγάλος και να είναι ο μισθός ενός δημοσιογράφου δεν φτάνει για να γίνει «βαρόνος των μέσων ενημέρωσης». Την πρώτη περιουσία ο Ψυχάρης την απέκτησε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Όταν συνέστησε εταιρεία με τον συνάδελφό του Παύλο Καμβύση, η οποία αναλάμβανε την «επιμέλεια» και εκτύπωση των εντύπων κρατικών υπηρεσιών χωρίς να διαθέτει τυπογραφείο, αλλά ως μεσάζων, επί προμηθεία, μεταξύ υπουργείων και τυπογραφείων.

Οι δουλειές πολλαπλασιάστηκαν όταν ο υπουργός Τύπου της χούντας Βύρων Σταματόπουλος έγινε νονός του πρωτότοκου γιου του Ψυχάρη. Η εταιρεία έχοντας πια εγκατασταθεί σε υπερπολυτελή γραφεία επί της οδού Βουκουρεστίου, είχε την αποκλειστικότητα στην εκτύπωση όλων των εντύπων των υπουργείων Αμύνης, Εμπορίου, Τύπου και άλλων υπηρεσιών. Εκεί κλείνονταν οι δουλειές με τους τυπογράφους, ενώ οι συμφωνίες με τους υπουργούς και διοικητές οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου κλείνονταν συνήθως στο εστιατόριο της «Αθηναϊκής Λέσχης», μέλη της οποίας είχαν καταστεί οι δύο συνέταιροι.
Το προνομιακό αυτό καθεστώς συνεχίστηκε και μετά τη Μεταπολίτευση.

Ο Σταύρος ήταν μέσα σε όλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετείχε στη διοίκηση της «Ολυμπιακής» και διαμόρφωνε με την ψήφο του, υποστηριζόμενη εν ανάγκη και με τα ανάλογα δημοσιεύματα, όλες τις αποφάσεις της περιλαμβανομένων και των πανάκριβων προμηθειών της τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ. Μετά ήλθε και η… εξ ύψους ευλογία, όταν τοποθετήθηκε διοικητής Αγίου Όρους. Ήλθαν και οι σχέσεις με Κόκκαλη, Λιακουνάκο, Ρέστη, με όλους τους «μπεζαχτάδες» και προμηθευτές του Δημοσίου.

Άμα είσαι… άξιος προκόβεις. Και να η πολυτελής θαλαμηγός και να η τεράστια βίλα (πρώην Περατικού) στην Ερμιόνη. Και πολλά άλλα.

Τι αφήνει πίσω του; Την εικόνα ενός από τα απεχθέστερα πρόσωπα της ελληνικής δημοσιογραφίας και της πολιτικής.

giorgismassavetas@gmail.com