Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 19:02

Μέχρι τέλους διότι η Δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα

Γράφτηκε από την
Μέχρι τέλους διότι η Δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα

Του Χρήστου Δημτσιουδή, μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Η ιστορική φράση του Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα μόνιμου αγώνα» φαντάζει τόσο επίκαιρη όσο πότε έπειτα από τις παραιτήσεις στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις παράνομες παρακολουθήσεις ύστερα από την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Είναι πλέον φανερό ότι στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας. Από την πρώτη στιγμή ως ΠΑΣΟΚ μιλήσαμε για ζητήματα Δημοκρατίας και καλέσαμε την Κυβέρνηση να πει την αλήθεια. Το Μαξίμου όμως προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και σε μεγάλο βαθμό να το συγκαλύψει αλλά η αλήθεια βγαίνει πάντα στο φως και τώρα η Κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται αντιμέτωποι με την Ηθική και Πολιτική απαξίωση τους.

Το βολικό πέπλο της απόκρυψης, της απαξίωσής και εν τέλη της παραδοχής νόμιμης επισύνδεσης - παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ βαραίνει αποκλειστικά την ΝΔ και την Κυβέρνηση. Ο απόλυτα θεσμικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης το θέμα, δείχνοντας ότι τα ζητήματα διαφάνειας, δημοκρατίας και ανθρώπινών δικαιωμάτων (γιατί τέτοιο είναι το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην επικοινωνία) είναι για την Παράταξή μας πρωτεύουσας σημασίας. Ταυτόχρονα χωρίς λαϊκισμούς και άναρχες κραυγές το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να οδηγήσει για πρώτη φορά την Κυβέρνηση να απολογηθεί στην εξεταστική επιτροπή και να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό τι συμβαίνει και τι σημαίνει ο όρος «νόμιμη επισυνδέση».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδινε μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα αναδεικνύοντας συνεχώς τα ζητήματα δημοκρατίας, ελευθεροτυπίας, των παράνομων παρακολουθήσεων γειτονικών χωρών στην Ελλάδα και έδινε μάχες για την εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία της χώρας, κάποιοι ζήλεψαν τις πρακτικές αυτές ευφραινόμενοι από την μέθη της εξουσίας και πιστεύοντας ότι δεν τους αγγίζει κάνεις και τίποτα, αποφάσισαν να εκθέσουν την χώρα διεθνώς εφαρμόζοντας τις πιο σκοτεινές μεθόδους στέλνοντας στο απόσπασμά την Δημοκρατία και δημιουργώντας για άλλη μια φόρα το συναίσθημα απαξίωσης των πολιτών για τους θεσμούς.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η χωρά μας τα τελευταία χρόνια καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο:

• Η Ελλάδα στην διεθνή κατάταξη ελευθερίας του τύπου έχει υποχωρήσει κατά 38 ολόκληρες θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή κάτω από χώρες όπως η Τυνησία, το Τόγκο, η Μποτσουάνα.

• Στη δεύτερη θέση από το τέλος βρέθηκε πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. σε σύνολο 180 χωρών η Ελλάδα έρχεται 67η και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κούβα, η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ουρουγουάη.

• Η  Ελλάδα είναι στην 27η θέση σε σύνολο 35 χωρών της Ευρώπης το δείκτη καταπολέμησης των fake news. 

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ότι η ΕΥΠ ανταποκρίθηκε σε αιτήματα ξένων υπηρεσιών, όχι μόνο δεν δικαιολογούν την ενδοτικότητα της Κυβέρνησης στο αίτημα αυτό αλλά δημιουργούν εύλογες απορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της Χώρας και χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ έδειξε στην υπόθεση του PredatorGate ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση η οποία φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί. Ο φόβος της Κυβέρνησης για την Εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη και τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και την εκλογική ισχυροποίηση της Παράταξής μας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει σε ορισμένους πανικό. Χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους γιατί ήθελαν το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα εξουσίας αλλά τελικά τους γύρισε μπούμερανκ γιατί θα είμαστε οι Πρωταγωνιστές της Κοινωνίας στις επόμενες εκλογές.

Μέχρι τέλους λοιπόν, διότι η Δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα!


NEWSLETTER