Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 20:05

Παίζουμε πάλι με τις λέξεις

 

Σε όλη αυτή την υπόθεση με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο -χρονικό και όχι μόνο.

Πότε αποφασίσθηκε από την ΕΥΠ και εγκρίθηκε από την αρμόδια εισαγγελέα η «νόμιμη επισύνδεση»; Όταν απέτυχε η παράνομη. Αυτή η αλληλουχία είναι άκρως περίεργη. Και κατά την ταπεινή μου άποψη δείχνει το δρόμο ως προς το πού πρέπει να στραφούν οι έρευνες. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Δύο μόνο μήνες πριν από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης δέχεται στο κινητό του ένα μήνυμα (SMS) που υποτίθεται ότι προερχόταν από γνωστή ιστοσελίδα. Το μήνυμα έγραφε: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Και για… τα περαιτέρω ζητούσε από τον παραλήπτη να «πατήσει» έναν σύνδεσμο (link), ώστε να έχει πληρέστερη ενημέρωση. Αλλά ο Ανδρουλάκης, είτε διότι κάποιοι συνεργάτες του, του έλεγαν ήδη ότι πιθανώς να είναι στόχος παρακολούθησης είτε διότι είναι καχύποπτος, «δεν τσίμπησε». Αν το «πατούσε» αυτομάτως θα αποκτούσε έναν δεινό «κοριό» που θα παρακολουθούσε όχι μόνο τις συνομιλίες του αλλά κάθε του κίνηση.

Εκ των υστέρων, όταν πια ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε προσφάτως συσκευή κινητού, ο συνεργάτης του Νίκος Παπάζογλου παρέδωσε την παλιά συσκευή για έλεγχο ως προς την ύπαρξη «κακόβουλου λογισμικού» στην αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (CERT). Και το αποτέλεσμα της έρευνας, που ανακοινώθηκε στον κ. Ανδρουλάκη στις αρχές Ιουλίου, έδειξε ότι αυτό που αποπειράθηκαν να εγκαταστήσουν μέσω του μηνύματος στο κινητό του ήταν το δεινό κατασκοπευτικό πρόγραμμα “Predator” της ισραηλινής εταιρείας Intelexa.

Το πρόγραμμα αυτό δεν πωλείται σε… φουκαράδες. Είναι τόσο ακριβό που μόνο κράτη και πολυεθνικοί γίγαντες μπορούν να το αγοράσουν. Η εταιρεία όμως προσφέρει και μία… οικονομική εναλλακτική. Αν δεν μπορείς να αγοράσεις το εργαλείο, πλήρωνε κάτι για να το χρησιμοποιούμε εμείς για λογαριασμό σου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αγοράσει το “Predator”. Και δεν λέει ψέματα. Δεν μας λέει όμως αν κατά καιρούς «αγοράζει» υπηρεσίες του.

Η Intelexa διατηρεί πολυτελή γραφεία με πολυμελές προσωπικό στην Αθήνα. Και κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Κατασκοπεύει για λογαριασμό όποιων την πληρώνουν. Ποιος λέτε να πλήρωσε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μάλλον εκείνος που όταν το εγχείρημα “Predator” απέτυχε, κατέφυγε στις… παραδοσιακές ΚΥΠατζήδικες «επισυνδέσεις».

Είμαι ευφάνταστος;

giorgismassavetas@gmail.com