Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 20:45

Τώρα μάθατε ότι χρειάζεστε μεγάλο χώρο για τη δίκη;

Γράφτηκε από τον
Τώρα μάθατε ότι χρειάζεστε μεγάλο χώρο για τη δίκη;

Του Γιώργου Μασσαβέτα

Άντε πάμε πάλι πίσω. Να αναταράξω σχετλιαστικώς τον γνωστό στίχο του μεγάλου μας ποιητή Λορέντζου Μαβίλη: «Ελλάς το μεγαλείον σου, βασίλεμα δεν έχει».

Αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου η έναρξη της δίκης για τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, η οποία είχε συγκλονίσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά τον πλανήτη ολόκληρο. Και γιατί αυτή η αναβολή σε μία υπόθεση όπου τα αδικήματα έχουν χαρακτηρισθεί πλημμελήματα, άρα ο χρόνος κατά τον οποίο επέρχεται η παραγραφή τους είναι μόλις 8 έτη; Διότι… διαπιστώθηκε πως ο χώρος που είχε επιλέγει δεν ήταν καθόλου κατάλληλος για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και τώρα αναζητείται εσπευσμένως ένας άλλος χώρος.

Με συγχωρείτε, πάντες οι «αρμόδιοι» περί αυτή την ιστορία, τώρα μόλις το μάθατε ή τώρα μόλις το συνειδητοποιήσατε ότι χρειάζεται ειδικός χώρος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης με δεκάδες κατηγορουμένους, ίσους και περισσότερους συνηγόρους υπεράσπισης, άλλους τόσους και περισσότερους πολιτικώς ενάγοντες που ζητούν να δικαιωθούν και μια στρατιά εκατοντάδων μαρτύρων;

Ανέλαβε, μας ενημερώνουν, να βρει λύση μέσα σε μία εβδομάδα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μακάρι να τα καταφέρει ο άνθρωπος, αλλά δεν το βλέπω και τόσο εύκολο. Με πιθανότερη προοπτική μιαν ακόμη αναβολή -δηλαδή, με απλά λόγια, ένα ακόμη βήμα προς την παραγραφή.

Η μόνη αίθουσα από τον χώρο των δικαστηρίων, η οποία κάπως πλησιάζει στις ανάγκες μιας τόσο πολυάνθρωπης δίκης, εκείνη του Εφετείου Αθηνών, χρησιμοποιείται για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πράγμα που επίσης ήταν γνωστό στην υπηρεσιακή αλλά και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κ. Πρόεδρε, αν υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, αν δεν επαρκούν οι χώροι, αυτό δεν είναι κάτι που εναπόκειται στους δικαστές να το λύσουν. Είναι δικό σας πρόβλημα, των εκάστοτε κυβερνώντων, πρωτίστως δε του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Αν τα… καταφέρετε να επέλθει παραγραφή, να μην τιμωρηθεί ούτε ένας, θα στοιχειώσουν τα θύματα αυτής της τραγωδίας, που δεν είναι απαλλαγμένη του στοιχείου του εγκλήματος και θα σας καταδιώκουν ως αμείλικτες Ερινύες.

ΓΙΩΡΓΗΣ Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER