Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:25

Μαχαίρια στο σχολείο;

Γράφτηκε από τον
Μαχαίρια στο σχολείο;

Του Γιάννη Α. Μπίρη

Το πρόγραμμα της επίσκεψης των σχολείων στη Βουλή ξεκίνησε το 1994 με τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης που παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής και ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό των 150 χρόνων του νεοελληνικού κοινοβουλευτικού βίου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2004, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Κάθε χρόνο περίπου εξήντα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί ενημερώνονται για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ξεναγούνται στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επισκέπτονται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν μάλιστα η επίσκεψή τους συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οι μαθητές  και οι μαθήτριες παρακολουθούν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Κυριακή και απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Σε αυτό το πρόγραμμα των επισκέψεων τον τελευταίο μήνα, στη συνήθη διαδικασία ελέγχου για τους εισερχόμενους στη Βουλή διαπιστώθηκαν δύο περιστατικά κατοχής μαχαιριών από επισκέπτες μαθητές! Έναν δεκατετράχρονο και μια δεκαεπτάχρονη. Στη δεύτερη μάλιστα μαζί με το δεκατριών πόντων μαχαίρι βρέθηκαν και δυο συσκευασίες χασίς.

Και βέβαια τα μαχαίρια και το χασίς κατασχέθηκαν, ο μαθητής και η μαθήτρια συνελήφθησαν και όλοι μείναμε ήσυχοι. Μένει όμως αναπάντητο ένα τεράστιο ερώτημα. Τί τα χρειάζονταν τα παιδιά τα μαχαίρια; Γιατί τα είχαν μαζί τους; Ένα μαχαίρι δεκατριών εκατοστών είναι εν δυνάμει «όπλο». Τα μαχαίρια κάθε είδους θεωρούνται «όπλα» με βάση τον νόμο. Και όποιος έχει πάνω του μαχαίρι ή το μεταφέρει εκτός της κατοικίας του, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση κλπ…

Πώς θα εξηγήσει κάποιος πώς βρέθηκαν τα μαχαίρια στα χέρια των παιδιών; Πού βρίσκεται η οικογένεια σε όλο αυτό; Ο μαχαιροβγάλτης είναι κακοποιός που οπλισμένος με μαχαίρι, το χρησιμοποιεί στις αντιπαραθέσεις του. Και οι μαθητές; Μαχαιροβγάλτες; Ποιοι είναι οι αντίπαλοί τους;

Το σοκ τόσο για τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τα παιδιά όσο και για τους γονείς του δεκατετράχρονου ήταν πολύ μεγάλο. Αν η κοινωνία μας έχει φτάσει στο σημείο να έχει «οπλίσει» τα παιδιά της με μαχαίρια, ή αυτά μπορούν να εξοπλίζονται ερήμην της, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά. Έχει χαθεί η οικογενειακή συνοχή και ο έλεγχος στην επιμέλειά τους.

Ο νόμος αναγνωρίζει ότι οι ανήλικοι δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα για να χειριστούν τις υποθέσεις τους και αναθέτει την φροντίδα τόσο των ίδιων όσο και των πράξεών τους στους γονείς τους, μέσω του θεσμού της γονικής μέριμνας.

«Ως γονική μέριμνα ορίζεται το δικαίωμα και συνάμα υποχρέωση των γονέων να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την επιμέλεια του τέκνου, την περιουσία του και κάθε άλλη υπόθεση που το αφορά».

Πρωταρχική και μόνη προτεραιότητα των γονέων είναι και παραμένει η ανατροφή και η προστασία των παιδιών τους. Χωρίς καμιά παρέκκλιση.


NEWSLETTER