Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 20:56

Και ελληνικά Leopard -2 στην Ουκρανία; - Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας «προβληματίζουν» την Άγκυρα

Γράφτηκε από την
Και ελληνικά Leopard -2 στην Ουκρανία; - Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας «προβληματίζουν» την Άγκυρα

Του Χρήστου Καπούτση

Η πολυκομματική γερμανική κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη ΌλαφΣολτς ανακοίνωσε, ότι δίνει την συγκατάθεσή της για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και από χώρες-συμμάχους, στην Ουκρανία.Πιθανόν, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, να αποδειχτεί κομβικής σημασίας για την έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, απόφαση ιστορικών διαστάσεων, αφού τα γερμανικά άρματα μάχης ανοίγουν τον δρόμο, για να περάσουν ισχυρές μηχανοκίνητες μονάδες κρατών της Δύσης, να κατευθυνθούν προς ανατολάς, ώσπου να συναντήσουν τις αντίστοιχες ρωσικές Μονάδες, στο θέατρο πολέμου στην Ουκρανία. Τα δυτικά άρματα μάχης, σύντομα θα «συναντήσουν» ταρωσικά άρματα μάχης Τ-14 Armata, που παρουσιάζονται, ως το πιο προηγμένο άρμα μάχης στον κόσμο, πλην όμως δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στην Ουκρανία.
Γαλλία και Βρετανία έχουν προαναγγείλει την αποστολή βαρέων αρμάτων Leclerc και Challenger αντίστοιχα.
Από τις ΗΠΑ οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στα διεθνή δίκτυα, αναφερόμουν ότι θα αποσταλούν, σε πρώτη φάση 50 Amdrams, υπερσύγχρονα άρματα Μάχης, με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
H Γερμανία, σε πρώτη φάση σχεδιάζει να στείλει 14 άρματα μάχης τύπου Leopard-2, σύμφωνα με το περιοδικό DerSpiegel.Η Πολωνία, η Ολλανδία και η Τσεχία έχουν δηλώσει, ότι θα στείλουν Leopard στην Ουκρανία.
Σχετικό αίτημα από το ΝΑΤΟ έχει γίνει και στην Ελλάδα, που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων μάχηςLeopard-2 (ίσως περισσότερα και από τη Γερμανία!), αλλά δεν υπάρχει ακόμα από την ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωση, που να αποδέχεται ή να απορρίπτει, την αποστολή Leopard-2 στην Ουκρανία.
Όμως η Ουκρανία, δεν περιορίζεται μόνο στα άρματα μάχης. Ζήτησε από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια.«Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών ΑντρίιΜέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv. Και ακόμη, για ένα πιο τολμηρό ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι αναφορικά με το αίτημα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία! Και πρόσθεσε, οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να τολμήσουν και να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια
Ήδη 50 χώρες της Δύσης εκ των οποίων 28 χώρες του ΝΑΤΟ, με 3 πυρηνικές δυνάμεις, Αμερική, Γαλλία και Αγγλία, συγκρούονται με μία χώρα, την Ρωσία, που διαθέτει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η κρίση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία βαθαίνει, ο πλανήτης έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και δεν είναι πολλές οι ελπίδες για διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσει το μακελειό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε τη Δύση πως διεξάγει «αληθινό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΛΛΑΔΑ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και Φινλανδία και η επαμφοτερίζουσα πολιτική του Ερντογάν, που θέλει η Τουρκία να είναι στυλοβάτης του ΝΑΤΟ , αλλά και σύμμαχος σε επίπεδο εξοπλισμών με τη Ρωσία, είναι καίριας σημασίας θέματα , που σχετίζονται ευθέως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με την έκβαση της κλιμακούμενης στρατιωτικής σύγκρουσης Ουκρανίας (ΝΑΤΟ)-Ρωσίας, αλλά και με την [γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρασίας και ευρύτερα, από Καύκασο, Μαύρη θάλασσα, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ στο «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία, σχετικά με το βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ότι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ «θα είχε αντιδράσει πιο ευνοϊκά» στην υπόθεση των F-16 στην Τουρκία, αν η Άγκυρα επέτρεπε στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ! Βέβαια δεν υπάρχει πουθενά στην αμερικανική διπλωματία, δέσμευση της Άγκυρας ότι με τα νέα αμερικανικά μαχητικά που θα παραλάβει , αν και όταν τα παραλάβει, δεν θα τα χρησιμοποίει εναντίον της Ελλάδας.
Η σύμπλευση των επιδιώξεων Ελλάδας και ΗΠΑ ασφαλώς δεν συνεπάγεται και ταύτιση εθνικών συμφερόντων. Η άκριτη ικανοποίηση κάθε αμερικανικού αιτήματος και η παροχή διευκολύνσεων στα επιχειρησιακά σχέδια των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστά «αδυναμία» της ελληνικής διπλωματίας, να προωθήσει, μέσω της υφιστάμενης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, τα αμιγώς εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Στην Άγκυρα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων ασχοληθήκαν και με τα ελληνικά εξοπλιστικό προγράμματα.
Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει σαφής ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, την συντήρηση των MIRAGE 2000-5, με την αναβάθμιση των παλαιότερων μαχητικών F-16 σε VIPER και με τα υπερσύγχρονα πέμπτης γενιάς F-35 ΣΤΕΛΘ, που θα παραλάβει, καθίσταται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ίσως η πλέον ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία, στην καλύτερη περίπτωση και με αρκετή χρονοκαθυστέρηση, πιθανόν, να επιτύχει την συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και την αγορά νέων F-16 BLOCK-70, αλλά είναι οριστικά εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Και εσπευσμένα συζητά την αγορά 40 μαχητικών EurofighterTyphoon, που είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 4, 5ης γενιάς, ευρωπαϊκής κατασκευής.


NEWSLETTER