Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 22:55

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ “ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ”; Το Κυπριακό κορυφαία εθνική προτεραιότητα

Γράφτηκε από την

 

Του Χρήστου Καπούτση

Ένα κλίμα πένθους και οργής, έχει καλύψει την Ελλάδα, λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Είναι η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που στρέφεται πρωτίστως κατά της    Κυβέρνησης, αλλά    διαχέεται και στα άλλα κόμματα εξουσίας. Και το χειρότερο είναι, ότι δεν υπάρχει πολιτικός φορέας για να εκφράσει τη Λαϊκή οργή και απαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα.
Όλα αυτά όμως και ενόψει προεκλογικής περιόδου, διαμορφώνουν συνθήκες πολιτικής    αποσταθεροποίησης. Και επειδή το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον,    είναι παρά ποτέ άλλοτε, συγκρουσιακό, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καθίστανται ανυπόφορα ανησυχητικές και είναι η ώρα,    οι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.    Τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, αφορούν άμεσα, την Ευρώπη, την Ευρασία, τα Βαλκάνια, τη Ανατολική Μεσόγειο,    άρα και την      Ελλάδα, αφού δοκιμάζονται διμερείς διακρατικές    και συμμαχικές σχέσεις, σε συνθήκες γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό: Η «διπλωματία των σεισμών» έχει αποδώσει και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν έναν ιδιότυπο «ανοιξιάτικο» χαρακτήρα. Ωστόσο,    η αναδίπλωση της Τουρκίας, είναι τακτικισμός, καθώς οι Στρατηγικές επιλογές και η αναθεωρητική πολιτική της γείτονος, παραμένουν αμετάβλητες και είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν,    ίσως και πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που θα γίνουν στις 14 Μαΐου.   
Ο αντίπαλος του Προέδρου Τ. Ερντογάν θα είναι ο 74χρονος    Κεμάλ Κιλιτσνταρόγλου , ο επικεφαλής του Κεμαλικού κόμματος , που θα ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις    δείχνουν πως η υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσνταρόγλου έχει δυναμική, αλλά ο δρόμος μέχρι τις κάλπες είναι μακρύς και ο Τ. Ερντογάν δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, να υπενθυμίσουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου και το κόμμα του, κατηγορούσαν    επί χρόνια την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «εγκατέλειψε νησιά στην κυριαρχία της Ελλάδας» και παρουσίαζαν κατάλογο «κατειλημμένων νησιών από την Ελλάδα». Εκτιμάται, ότι η ψήφος των οπαδών του φιλοκουρδικού κόμματος, θα είναι καθοριστική    στην εκλογή Προέδρου της Τουρκίας.
Το Κυπριακό,    είναι σε κρίσιμη περίοδο και οι αξιώσεις της Τουρκίας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων, αντιπολίτευσης – συμπολίτευση, παραμένουν αμετάβλητες. Στόχος είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η λύση του Κυπριακού στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η τουρκική διπλωματία, με τον όρο κυριαρχική ισότητα εννοεί, ως    λύση του κυπριακού,    ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο λειτουργίας,    που    θα συνυπάρχουν δύο οντότητες,    που θα συνεργάζονται μεταξύ τους ως συνεταίροι.    Ουσιαστικά, η Τουρκία, απαιτεί την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,    κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της Ε.Ε., ως προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού! «Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα,    της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε,    ο Υπουργός    Εξωτερικών Νίκος Δένδιας    μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο.
Ο Ν. Δένδιας, διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι, η Ελλάδα, συνεχίζει    την αμέριστη στήριξή της,    για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και τόνισε με έμφαση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, «Μίας λύσης, δηλαδή, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Επίσης ο νέος πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφτεί    την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, ότι θα επιδιώξει    ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.    στη λύση του Κυπριακού διευκρινίζοντας,    ότι βασικό κεκτημένο είναι οι κανόνες λειτουργίας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς    και το κεκτημένο της Ε.Ε.

Στην Ουκρανία   

Το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, γίνεται οσημέραι, φονικότερο, καταστροφικότερο, απάνθρωπο.
Ο συγκερασμός, δηλαδή η σύνθεση και    ο συνδυασμός πληροφοριών, ανακοινώσεων, επίσημων, ημιεπίσημων και ανεπίσημων, από τις εμπόλεμες ζώνες που προέρχονται από    τους άμεσα εμπλεκόμενους , Ρωσία, Ουκρανία, ΝΑΤΟ, μας οδηγεί στο συμπέρασμα,    ότι τελικά, δεν θα αποφύγουμε την καταφατική απάντηση στην    ερώτηση, αν δηλαδή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, στρατιωτικής αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία;
Αν    συμβεί το απευκταίο, αν δηλαδή, εμπλακεί σε Στρατιωτική αντιπαράθεση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τότε, πολύ φοβάμαι, ότι η χρήση τακτικών πυρηνικών, θα είναι μία από τις πολιτικές επιλογές και από κει και μετά, τα «πάντα» ακόμη και τα αδιανόητα, είναι πιθανά...
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μαχμούντ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου διεξάγονται οι φονικότερες μάχες από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μετέχουν: Οι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Wagner μαζί με μονάδες του τακτικού στρατού της Ρωσίας. Και από την άλλη πλευρά,    επίλεκτες Μονάδες του Στρατού της Ουκρανίας, που χρησιμοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία.    Μάλιστα, όχι ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, αλλά ο ιδρυτής και επικεφαλής της    Wagner, ο Γεβγκένι Πρικοζίν , ανακοίνωσε για λογαριασμό της Ρωσίας, ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν    στην ανατολική πλευρά του ποταμού Μπαχμούτκα, που διχοτομεί την πόλη    Μαχμούντ!
Εν όψει πιθανών δραματικών εξελίξεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο,    που αναμφίβολα , θα προκαλέσει και προβλήματα περιφερειακής αστάθειας, η ελληνική διπλωματία, θα πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική. Τα ελληνικά συμφέροντα, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι πλήρως διασφαλισμένα και οι απειλές προέρχονται από διάφορες πλευρές...