Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 22:48

Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας, μετά τις εκλογές;

Γράφτηκε από την
Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας, μετά τις εκλογές;

του Χρήστου Καπούτση

Το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που είναι ασφαλώς, η κορυφή του παγόβουνου , της «αμαρτωλής» σύμπραξης ιδιωτικών επιχειρήσεων και κρίσιμων τομέων του Δημοσίου, όπου «άνθησε» η κακοδιαχείριση , η κακοδιοίκηση, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και το ρουσφετολογικό πελατειακό κράτος, έχει αποκτήσει, λόγω της λαϊκής οργής, μία πολιτικο-κοινωνική ανατρεπτική και αντισυστημική δυναμική, που μάλλον θα εκδηλωθεί πολύ έντονα στις κάλπες. Σε δύο μήνες, περίπου, θα έχουμε βουλευτικές εκλογές. Είναι πολύ μικρό το διάστημα, για να ξεχαστεί η ανείπωτη τραγωδία των ΤΕΜΠΩΝ και να εκτονωθεί ο δικαιολογημένος θυμός των πολιτών, παρά τα φιλολαϊκά νομοσχέδια , που θα προωθήσει η Κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή. Μάλιστα, τον κίνδυνο «η τραγωδία να μετατραπεί σε ιδιότυπο εμφύλιο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου!
Το εκλογικό αποτέλεσμα (οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική), θα θέσει κορυφαία πολιτικά διλήμματα, για το «δέον γενέσθαι». Και η προσφυγή σε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, ίσως να μην αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση, διότι:
Η αναμενόμενη αντισυστημική ψήφος, διαμορφώνει χαοτικές καταστάσεις , που ενέχουν τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Και γραμμή άμυνας ή η «απάντηση», από τα τρία τουλάχιστον, μεγαλύτερα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα, είναι να αποφασίσουν, μετεκλογικά, την δημιουργία μιας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με πολύ συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες, όπως: ανασυγκρότηση του κράτους, καταπολέμηση της διαφθοράς, κατίσχυση της αξιοκρατίας έναντι της κομματοκρατίας και αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών εθνικών προκλήσεων και απειλών, σε γεωπολιτικό, περιφερειακό και οικονομικό επίπεδο, που έρχονται με τη μορφή «χιονοστιβάδας». Στην σημερινή δυστοπική διεθνοπολιτική και οικονομική συγκυρία (πόλεμος στην Ουκρανία, αναταράξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αφύσικη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού), απαιτείται μια ισχυρή Κυβέρνηση και αυτή, δεν μπορεί να είναι μονοκομματική.

Ν.Παναγιωτόπουλος και Λ. Ώστιν για Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, φέρνει πιο κοντά, την στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας- ΗΠΑ. Έχουμε ήδη την πρώτη αερομαχία πάνω από τη Μαύρη θάλασσα, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους MQ-9 Reaper (από τα πλέον σύγχρονα και ισχυρά UAV που διαθέτουν οι ΗΠΑ) ήρθε σε επαφή με ρωσικό μαχητικά Su-29 και συνετρίβη. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτίμησε ότι ένα από τα αίτια του ατυχήματος είναι η «αύξηση» των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας. «Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα», προειδοποίησε ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.
Οι εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων υπουργών Άμυνας της Δύσης και των στρατιωτικών Επιτελείων.
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε Τηλεδιάσκεψη (VTC) της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και με τη συμμετοχή Υπουργών, κρατών, που υπό αμερικανική κάλυψη, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των υποστηριχτικών δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, που υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Και διαβεβαίωσε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει , με την παροχή στρατιωτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας, την Ουκρανία.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι πολυεθνικές διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις , κρατών της οριοθετημένης Δυτικής Συμμαχίας, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις τους, ασκούνται στη βάση ιδιαίτερα απαιτητικών πολεμικών σεναρίων, μεταξύ αυτών και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, κυβερνοεπιθέσεων , ειδικών επιχειρήσεων και ασκήσεις προστασίας κατοικημένων περιοχών και των αμάχων, από πυραυλικές ή και αρματικές επιθέσεις.

• Με τον Γ.Γ του ΟΗΕ ο Ν. Δένδιας
Την επίσημη εκστρατεία της ελληνικής υποψηφιότητας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η εμμονή στη διεθνή νομιμότητα, η προώθηση του Δικαίου της Θάλασσας και οι λέξεις δημοκρατία, διάλογος και διπλωματία, θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ελληνική υποψηφιότητα στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Επίσης ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να του παρουσιάσει και επισήμως την ελληνική υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, συζήτησαν ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.
Το Κυπριακό ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών και η δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα.
Το Κυπριακό είναι, για μία ακόμη φορά, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, λόγω της επίμονης προσπάθειας της Τουρκίας, που στοχεύει στην αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, που υπονομεύει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Επίσης οι κύριοι Δένδιας και Γκουτέρες, συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο.
Συμφώνησαν ότι τη αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας, απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη.

 


NEWSLETTER