Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 21:37

Τι είπαν και τι απέφυγαν, οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα

Του Χρήστου Καπούτση

Όσο λογικό φαίνεται και είναι, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος θέματα οικονομικού περιεχομένου (αυξήσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικές παροχές, επιδόματα), διότι η χώρα βίωσε μια τεράστια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που φτώχυνε πολλούς έλληνες. Άλλο τόσο επιβεβλημένο είναι, οι διεθνείς εξελίξεις συγκρουσιακού χαρακτήρα, που διαμορφώνουν προϋποθέσεις γενικότερης αποσταθεροποίησης, αλλά και οι ευθείες απειλές σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τη Κύπρου, να είναι στις προτεραιότητες του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης (των ψηφοφόρων) και να αποτελούν υποχρέωση των πολιτικών , για την σε βάθος ενημέρωση, που πρακτικά σημαίνει και προετοιμασία του Λαού, για τα επερχόμενα...

Οι εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο καθίστανται οσημέραι δραματικές , καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ –ΡΩΣΙΑΣ, θεωρείται αναπόφευκτη! Η Ελλάδα μετέχει στον πόλεμο παρέχοντας στρατιωτικό οπλισμό στον Στρατό της Ουκρανίας, που αξιοποιείται για να σταματήσει την επέλαση των τεθωρακισμένων μεραρχιών της Ρωσίας. Δεν έχει αναλυθεί προσεχτικά, από την ελληνική πολιτική ηγεσία, τι σηματοδοτεί για τον Ελληνισμό, η αντιπαλότητα με τη Ρωσία και μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο, χάριν του ΝΑΤΟ! Θα ήταν προτιμότερο, να καταδικάσει η Ελλάδα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά να αποφύγει την στρατιωτική ανάμειξη και μάλιστα στέλνοντας τεθωρακισμένα οχήματα στο Στρατό της Ουκρανίας, που απέσυρε απ το νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία πιέζουν για διάλογο με την Τουρκία και αποκλιμάκωση της έντασης μέσω
διαλόγου και με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Επίσης, δεν είναι απολύτως σαφές, ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (ΑΟΖ), εξακολουθεί να είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, που αποτελεί πάγια ελληνική θέση από το 1974. Μήπως η ελληνική κυβερνητική εξουσία, έχει διολισθήσει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, δηλαδή απεμπόληση του μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων μέχρι 12 ν.μ.;

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate

Θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τι είπαν και τι παρέλειψαν, οι πολιτικοί αρχηγοί στο debateστην ενότητα Εξωτερική πολιτική και Άμυνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία, δήλωσε «έτοιμος να συζητήσει» διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή δύναμη αποτροπής». Επισήμανε, την σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υλοποίηση «καλά μελετημένων» εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως φρεγάτες Belharra και μαχητικά αεροσκάφη RAFALE. Για τα ελληνοτουρκικά, oΚυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για καθορισμό θαλασσίων ζωνών και όχι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρά τις επισημάνσεις, για τις παγίδες που κρύβει η χρήση του όρου «θαλάσσιες ζώνες».

Υπογράμμισε ότι «ο αναθεωρητισμός είναι καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων». Αλλά διευκρίνισε, θα «τείνει χείρα φιλίας», στον νικητή των εκλογών στην Τουρκία.

Αλέξης Τσίπρας: Για τα εξοπλιστικά, δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τις αμυντικές συμφωνίες που η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέγραψε με την επισήμανση, ότι θα υπάρξει για όλες επεναδιαπραγμάτευση, προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Απαραίτητη η αποτρεπτική ισχύς. Για την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία και μάλιστα υπό διεθνή πίεση, δεν έκανε καμία αναφορά.

Κυριάκος Βελόπουλος: Για τον προσανατολισμό της χώρας στην Δυτική Συμμαχία είπε: «Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί και τη Θράκη». Και επισήμανε ότι: «Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε».

Δημήτρης Κουτσουμπας: Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τάχθηκε κατά των στρατιωτικών εξοπλισμών γενικά επισημαίνοντας: «Δεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας οι ενέργειες και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ. Εξυπηρετούν μόνο τη συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες». Και πρόσθεσε, « Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τούρκικο λαό». Απέφυγε να αναφερθεί, στα εξοπλιστικά που εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα έχουμε ή Ερντογάν ή Κιλιντζάρογλου και οι δύο προκαλούν σε θέματα καλής γειτονίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, πως η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ε.Ε. ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωτουρκικά. Ναι στο διάλογο με την Τουρκία.

Γ. Βαρουφάκης: «Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι υποχρέωση όλων μας», και πρόσθεσε, πως πρέπει «να κρατήσουμε τα ερείσματα στην εξωτερική πολιτική. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους, κάτι που ο κ. Σημίτης δεν έπραξε το 1996 ότι δεν θα χρειαστούμε την άδεια τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα όπλα μας. Η αποτροπή είναι το παν». Πρότεινε την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Απαντώντας στην ερώτηση, αν δέκατούρκοικομάντος καταλάβουν μια ελληνική βραχονησίδα, τι πρέπει να γίνει, απάντησε:«πάρα πολλά τηλεφωνήματα και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πουν τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων».

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του Τουρκικού Τύπου για το ντιμπέιτ. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο της τουρκικήςεφημερίδαςSabah: «Ο Αλέξης Τσίπρας, επέστησε την προσοχή στην πρόοδο στην εθνική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, το 60% των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας είναι στη δική της εθνική βιομηχανία, ενώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπορέσαμε να βάλουμε ούτε μία βίδα»!