Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 18:46

Φόροι & Φορολογική Δικαιοσύνη

Γράφτηκε από την
Φόροι & Φορολογική Δικαιοσύνη

 

Του Γιάννη Διονυσόπουλου, Διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών, Αντιπροέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μέλους Γραμματείας Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Το κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου, προ των εκλογών της 25ης Μαΐου, ήταν η ανυπαρξία ουσιαστικού και προγραμματικού διαλόγου, καθότι επικράτησε το τοξικό κλίμα αντιπαράθεσης και το αν θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία ή με το ΣΥΡΙΖΑ, με επακόλουθο τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται και μάλιστα με μια απίστευτη εμμονή από «γνωστούς» κύκλους άλλος ένας αποπροσανατολισμός για δήθεν «κρυφή» ατζέντα φορολόγησης της μεσαίας τάξης από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με τις προγραμματικές του θέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής του, όπως εκφράζεται μέσα από τις θέσεις και το πρόγραμμα του στοχεύει σε μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με κοινωνική συνοχή για να έχουμε μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της φορολογικής δικαιοσύνης.

Άμεσοι και έμμεσοι φόροι

Να τονίσουμε ότι όλες οι φορολογίες είναι δυσάρεστες, δεν υπάρχουν ευχάριστοι φόροι, αλλά μπορούν να υπάρχουν δίκαιοι φόροι.

Το πρώτο θέμα που χρήζει αναδιάρθρωσης έχει να κάνει με την αναντιστοιχία μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ) αποτελούν σήμερα τα 2/3 των κρατικών εσόδων. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση του πληθωρισμού, δηλ. στην αύξηση των τιμών των αγαθών πρώτης ανάγκης, όσο και στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά. Τα έσοδα δηλ. από έμμεσους φόρους εξαρτώνται από τις τιμές των προϊόντων και όχι από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Οι άμεσοι φόροι, αντίθετα εφαρμόζονται προοδευτικά, δηλ. ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών δηλ. από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Το 2022 Οι έμμεσοι φόροι ήταν 5 δις ευρώ περισσότεροι από το 2021, απομυζώντας το εισόδημα της κάθε οικογένειας, αλλά παρέχοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για τη χορήγηση των διαφόρων επιδομάτων μέσω των «αναξιοπρεπών» pass.

Φορολογία μερισμάτων

Το δεύτερο θέμα αφορά, τα εισοδήματα από μερίσματα που σήμερα φορολογούνται μόλις με 5%, ενώ αυτό που είναι κοινωνικά δίκαιο είναι η προοδευτική φορολόγηση τους.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής υφίστανται οι μισθωτοί, αφού ένας μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα μεταξύ 20 – 30 χιλιάδων ευρώ φορολογείται με 28% ή με 36% για εισόδημα των 30 - 40 χιλιάδων ευρώ ή με 44% για εισόδημα άνω των 40 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία 2022, το 0,15% των φορολογουμένων δηλώνουν εισόδημα από μερίσματα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ και το 0,08% δηλώνουν μερίσματα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο των φορολογούμενων που δηλώνουν εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια και το 99,5 % εξ αυτών δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι αν ο φορολογούμενος, που έχει εισοδήματα από μερίσματα μετοχών άνω των 50.000 και άνω των 100.000 χιλιάδων ευρώ, αποτελεί την μεσαία τάξη για την οποία κόπτεται η Νέα Δημοκρατία;

Στις χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Εσθονία, τη Λετονία που έχουν 0% φορολογία και τη Σλοβακία 7%, οι υπόλοιπες χώρες έχουν από 15% (Λιθουανία, Ουγγαρία), έως 34% η Γαλλία, 35,2% η Νορβηγία, 39,40% το Ηνωμένο Βασίλειο, 42% η Δανία και 51% η Ιρλανδία. Η αυξημένη φορολογία στα μερίσματα οδηγεί σε μεγαλύτερη επανεπένδυση των κερδών των επιχειρήσεων, στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση στην  απασχόληση.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του χρόνου συνέστησε, με αυστηρότητα, στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τη φορολογία μερισμάτων έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να της μείνει δημοσιονομικός χώρος για να ελαφρύνει τη φορολογία της μεσαίας τάξης.

Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του προτείνει μια κλιμακωτή φορολόγηση σε επίπεδα τα οποία είναι εύλογα με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, μια προοδευτική φορολόγηση των μεγαλομερισματούχων άνω των 50 χιλιάδων ευρώ με 10% και άνω των 100 χιλιάδων ευρώ με 15%.

Γονικές παροχές & ΕΝΦΙΑ

Το τρίτο θέμα, έχει να κάνει με το αφορολόγητο στις γονικές παροχές που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ να είναι έως 400 χιλιάδες ευρώ ανά γονέα και που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας και όχι έως 4,8 εκατομμύρια ευρώ που ενδιαφέρει μόνο τους γόνους των λίγων πλούσιων οικογενειών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, κανένα κόμμα σήμερα δεν μιλάει για κατάργησή του, καθότι αυτό θα αποτελούσε ακραίο λαϊκισμό, πέρα από την δημοσιονομική αδυναμία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή που μηδένισε το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες, στερώντας 200 εκατ. ευρώ κάθε έτος από τα δημόσια ταμεία.

Η θέση ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του ώστε να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους.

Άρα η εμμονή σε μια αντιπαράθεση με στρεβλώσεις και τοξικότητα υποκρύπτει σκοπιμότητες της Νέας Δημοκρατίας που ψάχνει συνενόχους για την επικείμενη φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εστιάζει στη δίκαιη κατανομή των φόρων, συνεισφέροντας στα δημόσια έσοδα πολλά οι λίγοι οι έχοντες και κατέχοντες και λιγότερα οι πολλοί μη έχοντες, έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια φορολογική μεταβολή για να χρηματοδοτηθούν μέσω αυτής οι απαραίτητες κοινωνικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.


NEWSLETTER