Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 21:17

Ανάγκη για αλλαγή

Ανάγκη για αλλαγή

 

Του Σπύρου Χανδρινού, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.

Ένας τόπος για να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέλει όραμα. Το όραμα όμως για να υπάρξει και να υλοποιηθεί προϋποθέτει από τον οραματιστή και την ομάδα του, γνώση, σχεδιασμό και εμπειρία. Ο οραματιστής για να πετύχει θα πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει ικανά στελέχη και να είναι σε θέση να τα διοικήσει αποτελεσματικά. Σε αντίθετη περίπτωση, το όραμα αυτό στρεβλώνεται και τελικά η εξυπηρέτηση του πολίτη αντί για αυτοσκοπός γίνεται το πρόσχημα για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.

Δυστυχώς, η κατάρα μιας πόλης με τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτα είναι ότι ως ένα βαθμό μπορεί να δουλέψει στον αυτόματο πιλότο. Αλλά αυτός ο βαθμός έχει πλέον παρέλθει όπως είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η Καλαμάτα δεν θυμίζει σε τίποτα την προικισμένη ευρωπαϊκή πόλη του 2023 όπως θα έπρεπε. Δεν λειτουργεί ανταποδοτικά προς τον πολίτη. Δεν είναι φιλική προς το τοπικό επιχειρείν.  Είναι μια πόλη στάσιμη που αδιαφορεί για τα έργα του μέλλοντος και την ανάπτυξη των γύρω περιοχών της πλην της κεντρικής πλατείας.

Η Καλαμάτα έχει ανάγκη από πραγματικά έργα, αναπτυξιακά και όχι από ένα ακόμα πεζόδρομο ή μια πλατεία ειδικά, όταν δεν έχει λύσει τα αυτονόητα (βλέπε πάρκινγκ, νερό κτλ.). Η πόλη μας τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια νέα διοίκηση με όραμα για το αύριο, με ξεκάθαρο σχεδιασμό και εμπειρία υλοποίησης και όχι μια μετριότητα στηριζόμενη σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα.