Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 22:37

Χαμός στο ίσωμα

Γράφει ο Σπύρος Χανδρινός, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. - MSc Carnegie Mellon University USA

Ο πραγματικός διασυρμός της Καλαμάτας δεν είναι τα μάρμαρα από τους τάφους που τοποθετούνται στη Ναυαρίνου και αν φταίει ο μαρμαράς ή ο εργολάβος (βέβαια κρίνοντας από την κατάσταση της οδού Αναγνωσταρά, κανείς εύκολα αντιλαμβάνεται ποιος πραγματικά φταίει). Ο πραγματικός διασυρμός είναι αυτός που έχει υποστεί η πόλη μας στους χιλιάδες των τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έρχονται επί δύο χρόνια και βλέπουν ένα έργο τραγικής ευκολίας να λιμνάζει. Αλλά εκεί δεν συγκινήθηκε κανείς να βάλει το "μαχαίρι στο κόκκαλο" όπως θεωρητικά θα γίνει την περίπτωση των μαρμάρων.

Η δημοτική αρχή όπως δηλώνει με υπερηφάνεια έχει 20 έργα παράλληλα σε εξέλιξη. Τα έργα αυτά αποδεικνύεται δυστυχώς ότι εκτός από το ότι δυσκολεύουν καθημερινά την ζωή εκατοντάδων συμπολιτών μας καθώς και επιχειρήσεων, είναι και τελείως ανεξέλεγκτα. Ο δήμος πριν λίγους μήνες προσέλαβε 12 μηχανικούς. Το πλέον λογικό θα ήταν σε κάθε έργο να υπήρχε και από ένας μηχανικός ο οποίος θα ελέγχει σε καθημερινή βάση την ποιότητα των υλικών που παραλαμβάνονται, τη χρήση εγκεκριμένων τεχνικών καθώς και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και του χρονοδιάγραμματος των εργασιών. Έτσι μόνο ένας δήμος θα έχει σαφή εικόνα ανα πάσα στιγμή για την εξέλιξη των έργων του και δεν θα διασύρεται πανελλαδικά. Όταν μια δημοτική αρχή διορίζει μια επιτροπή "καταλληλότητας" για να ελέγξει αυτό που θα έπρεπε να έχει ελέγξει από μόνη της σε πρώτο βαθμό δείχνει την ακαταλληλότητά που την διέπει.

Ως νέος άνθρωπος και μηχανικός πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να απαρτίζεται από καταρτισμένα και με όρεξη να βοηθήσουν πρόσωπα που έχουν τα προσόντα να ανταποκριθούν και να φέρουν σε πέρας τις αυξημένες πολυπλοκότητες που έχουν τα θέματα ενός σύγχρονου δήμου εν έτη 2023. Η αξιοκρατία και όχι η άκρατη πελατιοκρατία είναι το κλειδί. Δεν επιτρέπεται τον 21ο αιώνα στην Καλαμάτα να ψάχνουμε ακόμα τα βασικά για το πως διοικείται αποτελεσματικά ένας δήμος.

ΥΓ1: Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν γίνεται με μία κάμερα και σπάζοντας δυο πλακάκια σε μια γωνία. Είναι μια επιστημονική διαδικασία που διέπεται από κάποιες αρχές με βασικότερη τον τρόπο εξεύρεσης αντιπροσωπευτικού δείγματος.
ΥΓ2: Όταν μια δημοτική αρχή ξεκινάει ένα έργο χωρίς να γνωρίζει εξαρχής για ποιο σκοπό το κάνει (πεζόδρομο ή μονόδρομο) και κάνει γκάλοπ για να αποφασίσει λίγο πριν το ολοκληρώσει λέει πολλά σε οργανωτικό επίπεδο και όχι μόνο.

Σπύρος Χανδρινός
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Carnegie Mellon University USA