Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 17:57

Εξυπνη πόλη Ι Του Βασίλη Δωδέκατου

Εξυπνη πόλη Ι Του Βασίλη Δωδέκατου

 

 

Κτηματομεσίτης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βασίλη Τζαμουράνη “Καλαμάτα_ Μετά”

 

Οι έξυπνες πόλεις είναι πόλεις που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και να εξοικονομήσουν πόρους. Βασίζονται σε δικτυωμένα συστήματα και χρησιμοποιούν δεδομένα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και την επίλυση προβλημάτων. Πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον έλεγχο των ροών κυκλοφορίας, την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών ή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο για ένα βιώσιμο μέλλον και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Είναι απαραίτητο να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου  μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 27 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές I.o.T.,(internet of things) ιντερνέτ των πραγμάτων. Το 60% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλούνται από τις πόλεις και η κακή ποιότητα του αέρα σκοτώνει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις για τις πόλεις που φιλοδοξούν να μετατραπούν σε έξυπνους και λειτουργικούς αστικούς χώρους. Το ερώτημα όμως είναι πως οι πόλεις μπορούν να εξελιχτούν σε έξυπνες όταν έχουν μεγάλες και κομβικές ελλείψεις σε βασικές τεχνικές υποδομές, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, φωτισμός, ποδηλατόδρομοι, parking, αλλά και δίκτυα για ΑΜΕΑ. Και κατ’ επέκταση -παραφράζοντας τον Maslow- έχει νόημα (τουλάχιστον σε μία short term strategy ή  ισχυρή στρατηγηκη) να κυνηγάμε και να επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες και μοντέλα AI (τεχνητή νοημοσύνη) όταν δεν έχουμε καλύψει βασικές ανάγκες δημοτών; Η πρόκληση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, δεδομένων των σφιχτών προϋπολογισμών αλλά και των συνεχώς μειούμενων κονδυλίων για παρεμβάσεις βασικών τεχνικών υποδομών στα Κοινοτικά προγράμματα.

 

Στη Καλαμάτα, κατά την άποψη μου, το επίπεδο των βασικών τεχνικών υποδομών δεν αντιστοιχεί στο αναμενόμενο για μία Ευρωπαϊκή μεσαίου μεγέθους πόλη. Τη στιγμή που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κατορθώσει με την εκμετάλλευση των πόρων του ΕΣΠΑ, να ολοκληρώσει τους περιφερειακούς της πόλης δρόμους, δημιουργώντας ένα σύγχρονο οδικό περιβάλλον. Όμως Το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού οδικού δικτύου βρίσκεται σε άθλια κατάσταση γεμάτο λακκούβες και μπαλώματα, τα πεζοδρόμια σε αρκετές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα, ο φωτισμός στις γειτονιές τουλάχιστον υποτονικός και η δομή των ποδηλατοδρόμων δεν δίνει ολοκληρωμένη λύση, ώστε να επιλεγεί για την μετακίνηση των Δημοτών. Την ίδια στιγμή η αναρχία στους χρόνους φορτοεκφόρτωσης, η τουλάχιστον χυδαία αντιμετώπιση όσον αφορά τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ και οι απαράδεκτα μεγάλοι χρόνοι ολοκλήρωσης των έργων κάνει την κατάσταση εκρηκτική. Τα «γιατί» και «πως» αφέθηκε η πόλη «καθηλωμένη» προφανώς, αποτελούν αντικείμενο ελέγχου των δημοτών, το μείζον όμως είναι το πως θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Έτσι πιστεύω ότι στην πόλη μας απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επανεξέταση των σχεδίων/στρατηγικών κινητικότητας με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος ολοκληρωμένων ασφαλτοστρώσεων (και όχι μπαλωμάτων), ανακατασκευής πεζοδρομίων/ποδηλατοδρόμων και εκσυγχρονισμού του αστικού φωτισμού. Για όλα αυτά, αλλά και για την εξεύρεση χώρων δημοτικών παρκινγκ και τον ανασχεδιασμό διαδρομών ΑΜΕΑ η «επιστράτευση» του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι απαραίτητη. Ακόμη και το περπάτημα απαιτεί έναν νέο τρόπο σκέψης για τη Καλαμάτα, με την τάση που επικρατεί πανευρωπαϊκά στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, να περιστρέφεται γύρω από τη δυνατότητα πρόσβασης του δημότη σε σημαντικούς προορισμούς μέσα σε 15 λεπτά, κάτι που στη πόλη μας είναι απολύτως εφικτό.|

Εν κατακλείδι, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η αστική αλλαγή επικεντρώνεται συχνά στο περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη και την τεχνολογική καινοτομία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τεχνικές υποδομές αποτελούν θεμελιώδη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να δομηθούν οι φιλοδοξίες της έξυπνης πόλης. Και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δέσμευση σε μια ατζέντα έξυπνης πόλης πρέπει να θέσει τις υποδομές στο επίκεντρο. Επίσης το μόνο σίγουρο είναι πως η σημερινή δημοτική αρχή με αυτά που κάνει αλλά κυρίως από αυτά που δεν κάνει,αδυνατεί να φέρει εις πέρας ένα τόσο σπουδαίο έργο για το μέλλον της Καλαμάτας μας.