Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 20:52

Οι τέχνες ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευμάρειας της Καλαμάτας

Οι τέχνες ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευμάρειας της Καλαμάτας

 

Της Νίνας Δράκου – Χρυσού

Διοργανώτρια Διεθνών εκδηλώσεων και Φεστιβάλ

Είναι γεγονός ότι η Καλαμάτα έχει εδραιωθεί ως μια πόλη με πλούσια πολιτιστική δράση. Εδώ και χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού την έβαλε στον διεθνή χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων υψηλής ποιότητας. Ήταν η αφετηρία να ξεπεταχτούν πλήθος πολιτιστικών θεσμών στην πόλη μας και να βρουν τα περισσότερα από αυτά την θέση τους στον διεθνή χάρτη με αξιώσεις. Με πολλή δουλειά και επιμονή, άνθρωποι που πίστεψαν στις ιδέες τους και τις δυνατότητες της πόλης κατάφεραν να επιβάλουν θεσμούς όπως το διεθνές Kalamata Dance Cup, Kalamata Music Days, Kalamata Street Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών, για να αναφέρω κάποια από αυτά. 

Παράλληλα βεβαίως υπάρχει και πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που ψάχνουν να βρουν τον χώρο τους στην πόλη μας. Στην Καλαμάτα οι Σύλλογοι και οι καλλιτεχνικές σχολές -κατά βάση χορού, μουσικής και εικαστικών- θα αποτελέσουν στο μέλλον την δεξαμενή με τα νέα ταλέντα που θα τροφοδοτήσουν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό μελλοντικά αντίστοιχα εγχειρήματα. Μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ φεστιβάλ και ανθρώπων.

Διεθνή φεστιβάλ και τοπικές δράσεις χρίζουν την συμπαράσταση και σύμπραξη των επίσημων φορέων για την βιωσιμότητά τους. Είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από παλαιότερους αυτοδιοικητικούς παράγοντες αλλά και από τον σημερινό δήμαρχο κ. Θανάση Βασιλόπουλο και τη δημοτική αρχή. Ο κ. δήμαρχος φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του  τη σημασία του πολιτισμού στις ζωές μας και μεριμνά αναλόγως.

Όμως μην γελιόμαστε! Ζούμε σε μια Αθηνοκεντρική χώρα και πρέπει να παλέψουμε πολύ και μόνοι μας για να πέτυχουμε τα αυτονόητα. Το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία! Γι’ αυτό και στις ανάλογες θέσεις επιλέγονται και πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι ικανοί με εμπειρία, όρεξη, πρότερη γνώση και εξειδίκευση του σημαντικού αυτού τομέα.

Η θεσμική και οικονομική στήριξη των προσπαθειών είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να ριζώσουν οι προσπάθειες αυτές και να επεκταθούν περαιτέρω. Συμβάλλουν τόσο στην ανάδειξη της πόλης της Καλαμάτας στον παγκόσμιο χάρτη με προφανή οφέλη την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και νέες θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανύψωση του ποιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Κατά βάση μέχρι στιγμής η συμβολή του επίσημου κράτους παραμένει στην παροχή αιγίδας ή των χώρων διεξαγωγής και κάποιες φορές συνοδεύεται από μικρή οικονομική ενίσχυση. Αρκεί όμως αυτό για να υπάρξει συνέχεια; Γνώμη μου είναι πως όχι. Χρειάζεται εφαρμογή πολιτικής με συγκεκριμένους στόχους. Χρειάζεται πολιτική που να εμπλέκει όλο και περισσότερους δημότες στην ενασχόληση με τις τέχνες.

Γίνεται αντιληπτή λοιπόν η ανάγκη να επενδύσουμε ακόμα περισσότερη ενέργεια, σκέψη και κονδύλια. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι παράπλευρη διάσταση της ζωής μας αλλά αξία που μας διαμορφώνει και μας καθορίζει.

Ζούμε σε μια πόλη που «ποντάρει» -και σωστά κάνει- στον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει στον πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να είναι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους 365 μέρες τον χρόνο.

Να δούμε λοιπόν πρώτα εμείς οι ίδιοι την πόλη μας σαν έναν ζωντανό οργανισμό, που υπάρχει και αναπτύσσεται και ζητάει την προσοχή μας παράλληλα και πέρα από την φυσική διάσταση του τόπου μας που ναι μεν με  γενναιοδωρία μας προσφέρει τα αγαθά του, αλλά δεν είναι ο μόνος που συνδέεται με την αειφορία της.