Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 20:07

Η Μεσσήνη πρέπει να αποκτήσει θεατρική σκηνή

Η Μεσσήνη πρέπει να αποκτήσει θεατρική σκηνή

 

Του Γιάννη Λάσκαρη, Δημοτικού Συμβούλου Μεσσήνης

Μετά την τεράστια επιτυχία του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης και την πλούσια δράση του σε πολλούς τομείς,  είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για την δημιουργία ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ στην πόλη της Μεσσήνης.

Οι υπάρχουσες κλειστές  αίθουσες που έχουν φιλοξενήσει παραστάσεις του ΘΕΜ  δεν είναι θέατρα και φυσικά  δεν διαθέτουν τις προδιαγραφές ενός αληθινού θεάτρου. Επίσης μια θεατρική παράσταση δεν πρέπει να «στοιβάζεται» σε μια αίθουσα συνεδριάσεων όπως κάποιοι «μελετούν» και σχεδιάζουν.

Το θέατρο αποτελεί την τέχνη των τεχνών όπως «εμπεριέχει» όλες τις υπόλοιπες τέχνες από την λογοτεχνία μέχρι τον χορό τα εικαστικά κ.λ.π.

Η Μεσσήνη πρέπει να στεγάσει σε κατάλληλο κτίριο ή και να δημιουργηθεί  στο κέντρο της την  Θεατρική σκηνή που της αναλογεί. Η ύπαρξη της Θεατρικής σκηνής που θα αποτελέσει και τοπόσημο της πόλης  είναι απαραίτητη για  πάρα πολλούς λόγους : εκπαιδευτικούς-ψυχολογικούς-κοινωνικούς-οικονομικούς κ.λ.π.

Το θέατρο αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, τους προβληματίζει, τους κάνει να ονειρεύονται, τους μορφώνει αλλά και γίνεται αφορμή για να προσελκύσει επισκέπτες από γειτονικές πόλεις.

Μια θεατρική σκηνή μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες θεατρικές ομάδες από τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή αλλά μπορεί και να φιλοξενήσει ΦΕΣΤΙΒΑΛ και δράσεις που θα τονώσουν την οικονομία της πόλης αλλά κυρίως θα ανυψώσουν την πολιτιστική ταυτότητα της Μεσσήνης.

Μετά την συγκίνηση και την λάμψη που χάρισε το Θεατρικό Εργαστήρι  Μεσσήνης με τις πρόσφατες παραστάσεις του η τοπική κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία Θεατρικής Σκηνής και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναζητήσει τους τρόπους που θα υλοποιηθεί αυτό το όραμα.