Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 21:07

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS - Κυρώσεις και ειδικά προγράμματα επιδότησης

Του Κωνσταντίνου Παύλου Κρανιώτη
Οικονομολόγου

Με βάσει τη νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών από την 1η Μαρτίου του 2024 θα απαγορευτούν τα τερματικά pos παλαιάς γενιάς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέου τύπου τερματικά θα έχουν ειδικές προδιαγραφές που θα πραγματοποιούν την διασύνδεση με την εφορία σε πραγματικό χρόνο και τα παλιά θα πρέπει είτε να αντικατασταθούν είτε να αναβαθμιστούν εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Οι νέες συσκευές θα μπορούν να λαμβάνουν αυτόματα τις αναβαθμίσεις που ζητά η ΑΑΔΕ και καθώς θα συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές με το που πραγματοποιείται είσπραξη μέσω του POS αυτόματα θα εκδίδεται και η απόδειξη της ταμειακής μηχανής που θα αποστέλλεται ONLINE στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Σε πρώτη φάση λοιπόν οι πάροχοι των συσκευών έχουν την υποχρέωση να αναβαθμίζουν τα pos των πελατών τους και οι επιχειρήσεις θα ειδοποιούνται από την ΑΑΔΕ με email για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης της ταμειακής τους. Από τη στιγμή της ειδοποίησης θα έχουν υποχρέωση εντός 30 ημερών να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανής τους εφόσον απαιτείται καλώντας τον πιστοποιημένο τεχνικό τους. Εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι προτίθενται να αντικαταστήσουν την παλαιά ταμειακή με νέα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2024 ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι 29 Φεβρουαρίου του 2024.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα έχουν ήδη διενεργηθεί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Αναλυτικότερα:
Τα πρόστιμα βρίσκονται σε ισχύ από τις 31/10/2022 και Εφόσον διαπιστωθεί μη διαβίβασης των δεδομένων επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα:
Σε περίπτωση πράξεων επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250€ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων (Β’ κατηγορίας ) και 500€ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων (Γ’ κατηγορίας).
Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500€ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων (Β’ κατηγορίας )και 1.000€ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων (Γ’ κατηγορίας) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.
Τι γίνεται σε περίπτωση απώλειας σύνδεσης;
Σε κάθε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, η οποία αποδεικνύεται από την επιχείρηση με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη ”Απώλεια Διασύνδεσης”. Η επιχείρηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός δύο (2) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από λογιστικό/εμπορικό πρόγραμμα.
Αυτό λοιπόν που απομένει τώρα είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία θα ολοκληρωθεί όπως προαναφέραμε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, θα αφορά 450.000 επιχειρήσεις.
Το τρίτο θέμα αφορά το κόστος υλοποίησης των αναβαθμίσεων όπου:
Προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές οι επιχειρήσεις για να μειώσουν το κόστος τους θα μπορούν να λάβουν από το Ταμείο Ανάκαμψης vouchers προκειμένου να αντικαταστήσουν:
• ταμειακές μηχανές
• POS
• Τάμπλετ
• θερμικούς εκτυπωτές για τιμολόγια εν κινήσει
Το έργο της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού ύψους 162,44 εκατ. ευρώ, ενώ τα κουπόνια- επιταγές ξεκινούν από 150 έως και 350 ευρώ και οι επιχειρήσεις, αφού επιλέξουν τα προϊόντα που χρειάζονται, θα λαμβάνουν το κουπόνι ενίσχυσης. .
Η αναβάθμιση λοιπόν των συστημάτων και η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η οποία αναμένεται να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αποτρέψει τα φαινόμενα περί μη έκδοσης αποδείξεως ,ωστόσο επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωμιστούν και αυτό το κόστος και μάλιστα θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, καλό θα ήταν να γίνει σωστή ενημέρωση για τα voucher που δικαιούται και να έχουν και επαρκές χρονικό διάστημα να εναρμονιστούν στις εξελίξεις και να μπορέσουν να είναι συνεπής.