Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 21:37

Μια μεγάλη παρεξήγηση που είναι καιρός να διαλυθεί

Γράφτηκε από την
Μια μεγάλη παρεξήγηση που είναι καιρός να διαλυθεί

Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος*

Σχετικά με το ζήτημα των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο υπάρχει μια βασική παρεξήγηση που πρέπει να διαλυθεί, αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη για τη δημιουργία της.
Το επιχείρημα «μην καταργείτε τις κρατικές δημοσιεύσεις γιατί θα κλείσουν οι περισσότερες ή έστω πολλές περιφερειακές εφημερίδες» δεν είναι ακριβές. Ή ακόμη κι αν είναι εν μέρει ακριβές, σίγουρα δεν είναι το κυρίαρχο επιχείρημα για τη διατήρηση των δημοσιεύσεων. Όσοι το προβάλλουν δεν αντιλαμβάνονται ότι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Γιατί αν το αποκλειστικό ή το κύριο έσοδό σου είναι το αντίτιμο των δημοσιεύσεων αυτών που σημαίνει ότι δεν ζεις από την αγορά και τους αναγνώστες σου, τότε δίνεις τροφή στα επιχειρήματα του λόμπυ των εργολάβων που ισχυρίζονται ότι η μόνη σκοπιμότητα των δημοσιεύσεων είναι να συντηρεί με κρατικό χρήμα επιχειρήσεις που αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν!
Και όσο ακριβές είναι ότι υπάρχουν και τέτοιες εφημερίδες άλλο τόσο και περισσότερο ακριβές είναι ότι δεν είναι αυτή η εικόνα του κλάδου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του τύπου γνωρίζουν την ισχύ, το κύρος και τη δυναμική του περιφερειακού τύπου στις τοπικές κοινωνίες καθώς και μια αλήθεια που συχνά αποσιωπάται από τα κυρίαρχα πανελλαδικά ΜΜΕ : Ότι στους περισσότερους νομούς της χώρας η αναγνωσιμότητα, η απήχηση και η εμβέλεια των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων είναι πολλαπλάσια των αθηναϊκών!
Εμείς στο ΣΗΠΕ το φωνάζουμε καιρό τώρα: Οι κρατικές δημοσιεύσεις δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας και πρέπει να διατηρηθούν για λόγους διαφάνειας των συναλλαγών του δημοσίου. Σήμερα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει αυτό με απόλυτη εγκυρότητα, αξιοπιστία και πλήρη αποδεικτική ισχύ. Το «επιχείρημα» ότι η ανάρτηση σε διάφορες ιστοσελίδες υποκαθιστά πλήρως τη δημοσίευση στον τύπο είναι λογικά, πραγματολογικά και νομικά αστήρικτο. Επιπλέον αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί οι δημοσιεύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους εργολάβους και τους προμηθευτές αλλά και τους απλούς πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά έχουν προφανές ενδιαφέρον να πληροφορούνται τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους ή πως διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η τοπική, περιφερειακή ή κεντρική εξουσία. Μόνο όσοι έχουν συμφέρον να παραμείνουν αυτά τα ζητήματα στο σκοτάδι και μακριά από τους προβολείς της κοινής γνώμης μπορούν να υποστηρίζουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα».

Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων -ΣΗΠΕ

[Πρώτη δημοσίευση: “Η Εφημερίδα των Συντακτών”]


NEWSLETTER