Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 18:31

Ο «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία και ο αγώνας του δικού μας αγροτικού κόσμου

Ο «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία και ο αγώνας του δικού μας αγροτικού κόσμου

 

Γιατί άραγε εμάς η είδηση δεν μας αιφνιδιάζει. Γιατί οι πρωτοφανείς εικόνες στην καρδιά του Βερολίνου με τα χιλιάδες τρακτέρ και τους αγανακτισμένους διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στον αγροτικό τομέα δεν μας κάνουν μεγάλη εντύπωση.

Γιατί όσοι ζούμε στην επαρχία και συγκεκριμένα σε έναν νομό όπου η γεωργία, αποτελεί πυλώνα ευημερίας, έχουμε διαγνώσει πολλά χρόνια τώρα, τα «πέτρινα χρόνια» που έρχονται για τον αγροτικό κόσμο.  ΟΙ Γερμανοί αγρότες παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες τα αιτήματα τους, που δεν αφορούν μόνο την επιδότηση στο αγροτικό ντίζελ, αλλά τις συνθήκες παραγωγής στη χώρα τους στην γεωργία και την κτηνοτροφία που δέχεται κλυδωνισμούς τα τελευταία χρόνια. Πλέον στο πλευρό των αγροτών έχουν συ στρατευθεί πολίτες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων όπως των ξενοδόχων, των μεταφορών και της βιομηχανίας.  Είναι γεγονός πως ο Χειμώνας ης Οργής έχει ξεκινήσει στην Γερμανία. Η συ στράτευση των πολιτών δείχνει πως η κατάσταση στην χώρα συνολικά είναι κρίσιμη. Το ίδιο κρίσιμη είναι στην χώρα μας αλλά εδώ και πολλά πολλά χρόνια, με τους αγρότες να προειδοποιούν πως έρχονται οδυνηρές εξελίξεις και για την χώρα μας. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και στη διάρκεια της δικής μου θητείας στον Δήμο Μεσσήνης κατανοήσαμε τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου και πολλές φορές προβήκαμε σε ψηφίσματα συμπαράστασης χωρίς αυτό να δίνει φυσικά λύσεις ούτε καν να ανακουφίζει τους αγρότες μας. Ωστόσο πάντα σε επίπεδο αυοδιοικησης έγινε κατανοητό το τεράστιο πρόβλημα του αγροτικού κόσμου που πλέον αποκτά μια διευρυμένη διάσταση σε επίπεδο Ευρώπης.  Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά δράσεις που θα στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο όπως :Η ευφυής γεωργία που αποτελεί καινοτομία στον χώρο της γεωργίας γιατί είναι σε θέση να περιορίσει το κόστος παραγωγής και μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα και έγκυρα προσβολή από έντομα και ασθένειες ώστε να προκύψει ένα ποιοτικό προϊόν. 

Τέλος πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα αγροτικά ζητήματα είναι η αρχή ενός δικού μας  Χειμώνα της Οργής αφού επηρεάζονται πολλοί τομείς στην χώρα μας και αυτό φαίνεται πως στη Γερμανία έγινε αντιληπτό καθώς  στο πλευρό των αγροτών έχουν σταθεί χιλιάδες πολίτες. Παρόμοια πρέπει να είναι η στάση και η δική μας γιατί τα «εποχικά» επαγγέλματα και η «βιομηχανία» του τουρισμού δεν θα μπορέσουν  στην Ελλάδα να αποδημήσουν το ψύχος του Δικού μας Χειμώνα της Οργής που κρατά χρόνια.

  

Γιάννης Λάσκαρης