Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 19:40

Πιστοποίηση αναπηρίας 94% - Παροχές από το κράτος…δικαίου, μηδέν

Πιστοποίηση αναπηρίας 94% - Παροχές από το κράτος…δικαίου, μηδέν

Του Δημήτρη Πουλάκη, Συνταξιούχου Τραπεζικού (poulakisd@yahoo.com)

Τον Ιούλιο του 23’, μετά από αφόρητους πόνους, κινητικά προβλήματα και στο όριο της παράλυσης κάτω άκρων, σκέφθηκα να κάνω αίτηση για επίδομα αναπηρίας . Τον Ιούλιο λοιπόν του 23’ έκανα την αίτηση στο ΚΕΠΑ (= Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Στο κείμενο της αίτησης, σημείωσα ότι «Ενδιαφέρομαι για Επίδομα Αναπηρίας , λόγω πολλαπλών προβλημάτων υγείας». Πήρα τον αριθμό πρωτοκόλλου και ξεκίνησα την συλλογή των δικαιολογητικών. Τα οποία δικαιολογητικά υποβάλλουν, ηλεκτρονικά παρακαλώ, οι εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες, συνολικά 5 στην περίπτωσή μου.

Τέλος Σεπτεμβρίου , μετά από αρκετά έξοδα και σχετικό τρέξιμο, έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά . Είμαι πλέον στη αναμονή, πότε θα με καλέσει η Υγειονομική Επιτροπή, για να με εξετάσει. Στις 14/12 έρχεται ένα sms στο κινητό μου, «21/12 στο τάδε μέρος στις 09,00πμ» θα εξεταστείτε από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΠΥΕ).

Στις 27/12 , μόλις 6 ημέρες μετά την συνάντησή μου με την Επιτροπή, μου εστάλη η Γ.Α.Π.Α. (Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας) ηλεκτρονικά. Οφείλω να παραδεχθώ, ιδιαίτερα σύντομα για τα ελληνικά δεδομένα.
Την οποία Γ.Α.Π.Α. αν και υπάρχει το e-Δημόσιο, οφείλω να την καταθέσω στο γραφείο του ΕΦΚΑ αυτοπροσώπως. Εγώ ο ανήμπορος/ανάπηρος. Σύμφωνα λοιπόν με την ως άνω Γ.Α.Π.Α. έχω ποσοστό αναπηρίας 94%, συγχρόνως δε υπάρχει ειδική σημείωση ότι, «χρήζει βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου». Στην πράξη αυτό σημαίνει , ή καλλίτερα εγώ νόμιζα ότι σημαίνει, μηνιαίο επίδομα για τον υπογράφοντα και μηνιαία αποζημίωση για το «έτερον πρόσωπο»…και συνεχίζω. Μετά από ώρες έρευνας στο διαδίκτυο και επανειλημμένα τηλεφωνήματα στο 1555(σημ) , κατάφερα να εντοπίσω ένα e-mail, στο οποίο έστειλα την Γ.Α.Π.Α. , αντί να πάω να την καταθέσω. Είχα δε την μεγάλη τύχη να απαντήσει στις ερωτήσεις μου (θεωρώ παράτυπα), μία ευγενέστατη κυρία από την υπηρεσία. Η οποία με ενημέρωσε ότι, παρά τα «αναπηρικά μου προσόντα» και σύμφωνα με τον νόμο, δεν δικαιούμαι ούτε επίδομα ως ανάπηρος, ούτε επίδομα συνοδού.
Εδώ θα μου επιτραπεί η ακόλουθη παρένθεση : Δεν ξέρω ποιος έφτιαξε το σχετικό νόμο , τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω , τον μελέτησα . Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Κώστας Φουρκιώτης , Καθηγητής Αστικού Δικαίου στην ΑΣΟ&Ε το 1966 , έλεγε : «ο νόμος είναι ηθικός, επειδή ο Νομοθέτης οφείλει να είναι ηθικός». Τότε ο Νομοθέτης ήτανε αξιοσέβαστο πρόσωπο και έχαιρε της εκτίμησης της κοινωνίας. Σήμερα κατασκευάζουν νόμους κατά παραγγελίαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές . Τουτέστιν η ηθική , αλλά ακόμη και η γνώση περί την Νομικήν Επιστήμην , πήγανε βόλτα στο άγνωστο . Ίσως κάποτε ξαναγυρίσουν. Ίδωμεν…

Κλείνει η παρένθεση . Ακολουθούν αποσπάσματα της επιστολής, που κατέθεσα με την προσφυγή μου στην ΒΥΕ (Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή). Τα αποσπάσματα: …Όταν με κάλεσε η επιτροπή, μπήκα σ’ένα δωμάτιο, με ένα γραφείο, όπου ήταν καθισμένοι 2 κύριοι και 2 κυρίες. Δεν ξέρω αν ήτανε γιατροί, διοικητικοί,…κλητήρες, ή κηπουροί, αφού δεν υπήρχε καμία ένδειξη με το όνομα και την ιδιότητά τους. Στον ίδιο χώρο υπήρχε ένα κρεβάτι εξέτασης και μία καρέκλα. Παρέμεινα στο αναπηρικό καροτσάκι, αφού κανείς δεν μου ζήτησε να μετακινηθώ. Στην διάρκεια των 78 μου χρόνων, έχω ακούσει από 10κάδες γιατρούς, ότι όσες εξετάσεις κι αν κάνουμε, περισσότερο από το 90% της διάγνωσης, οφείλεται στην κλινική εξέταση.

Όμως δεν με εξέτασε, δεν με άγγιξε ποτέ και κανείς. Πιθανόν η επιτροπή να έχει μαγικές τηλε-ιατρικές ικανότητες. Όμως αν μου ζητούσαν να σηκωθώ και να κάνω έστω και 3 βήματα, θα βαθμολογούσαν τα κινητικά μου προβλήματα με 100% ποσοστό αναπηρίας αντί του 30%. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση (30%) αφορά τα κινητικά μου προβλήματα και μόνον αυτά. Πρέπει να σημειώσω ότι , πλέον δεν μπορώ μόνος μου:
- ούτε να κάνω μπάνιο,
- ούτε να ντυθώ,
- ούτε να ξυριστώ. Η ορθοστασία μου προκαλεί αφόρητους πόνους.

Μέσα στο σπίτι περπατάω (τρόπος του λέγειν) με 2 μπαστούνια. Το Πι δεν χωράει. εκτός σπιτιού δεν περπατάω, επειδή οι πόνοι , σε συνδυασμό με την αστάθεια, καθίστανται επικίνδυνα.
Τελευταία, όλο και συχνότερα τα πόδια μου παραλύουν επ’ ολίγον και για την ώρα επανέρχονται. Κάθε μέρα όμως τα πράγματα χειροτερεύουν.
Για τους παραπάνω λόγους , απορρίπτω την απόφαση της Επιτροπής, η οποία αποφασίζει μεν, ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας μου είναι 94% και συγχρόνως ότι, «χρήζει βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου». Όμως η κ. Τάδε από τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας, (το πραγματικό όνομα της κυρίας , στην διάθεση όποιου το ζητήσει), με ενημέρωσε, ότι ΔΕΝ δικαιούμαι επιδόματος, ΟΥΤΕ βοήθειας ετέρου προσώπου. Εδώ ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
Κανείς δεν μπορούσε να με ενημερώσει, να μην ασχοληθώ;

Να μη ξοδέψω ένα σκασμό λεφτά σε γιατρούς και εξετάσεις και να μην χάσω 7 μήνες στην αναμονή, χωρίς λόγο; Επιστολή τέλος . Υπέβαλα την προσφυγή στις 4/1/24 και ξανα-είμαι στην αναμον . Πιστεύω ότι ούτε με την Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα βρω άκρη, οπότε προσανατολίζομαι στην 3η κίνηση, που είναι προσφυγή σε Διοικητικό Δικαστήριο και 4η κίνηση στο Διοικητικό Εφετείο. Αν δε χρειασθεί και 5η στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) , ή όπου δει . Αρκεί να έχω χρόνο, μάλλον χρόνια . Όμως τότε, μελλοντικά, θα ζητήσω και καταμερισμό ευθυνών και ποινές και αποζημίωση.

To e-Δημόσιο, το οποίο εξελίσσεται μεν, χωλαίνει δε, έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από τεσσαρακονταετίας και πλέον. Οι τότε κυβερνήσεις εισέπραξαν από την ΕΟΚ, δεκάδες δις δραχμών γι αυτόν τον σκοπό. Όμως , σύμφωνα με το μότο της εποχής, έπρεπε πρώτα να πλουτίσουν χιλιάδες πολιτικοί, παραπολιτικοί και παρατρεχάμενοι. Οπότε τα λεφτά δεν φτάσανε ποτέ για τον σκοπό που δόθηκαν. Μετά από 40 χρόνια στην αναμονή , στο ψυγείο, ή όπως θέλεις πέστο, η ΝΔ προσπαθεί να εναρμονίσει το δημόσιο με την σημερινή πραγματικότητα.

Καθόλου εύκολος στόχος, όταν είσαι 40 ορατά χρόνια πίσω και…400 αόρατα. Όσον αφορά δε τις σημερινές αδυναμίες, νομίζω ότι η ερμηνεία που ακολουθεί, δεν απέχει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα. Το Ελληνικό δημόσιο λοιπόν , υπέγραψε σύμβαση με την «Χ» εταιρία , Διεθνή Κολοσσό , ηλεκτρονικής διακυβέρνησης/εξειδίκευσης , ή ονόμασέ την όπως θέλεις. Η οποία ανέλαβε να μετ-εξελίξει το δυσκίνητο και εν πολλοίς άχρηστο ελληνικό δημόσιο, σε e-Δημόσιο . Ο «Χ» Διεθνής Κολοσσός, ως είθισται επιχειρηματικά, έδωσε την υπεργολαβία, ή στον Έλληνα αντιπρόσωπό της , ή στην καλλίτερη περίπτωση , στην δική της εταιρία στην Ελλάδα. Στις 2 προηγούμενες περιπτώσεις , το μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων και συνεργατών της Ελληνικής «Χ» , είναι Έλληνες.

Όμως εδώ υπεισέρχεται το ελληνικό δαιμόνιο , αναλλοίωτο εδώ και αιώνες . Η εταιρία χρειάζεται προγραμματιστές και γενικότερα υπαλλήλους για να στελεχωθεί και να ολοκληρώσει το έργο της . Έχει λοιπόν τις ακόλουθες επιλογές :
ή προσλαμβάνει πτυχιούχους Πολυτεχνείου/Πανεπιστημίου . Με πιθανούς μισθούς 2500/5000,
ή απόφοιτους ΤΕΙ . Τουτέστιν γνωσιακά κατώτερους από τους προηγούμενους . Με πιθανούς μισθούς 1000/1500,
ή ακόμη και έχοντες πλήρη αγνωσία του αντικειμένου . Με πιθανούς μισθούς 400/800.

Όπως δε λέει ο θυμόσοφος λαός , «ότι πληρώνεις , παίρνεις» . Ας με διαψεύσει η εταιρία , αν κάνω λάθος . Σημειώνω ότι , το ετήσιο κόστος αυτής της μετεξέλιξης για την Ελλάδα , είναι κάποιες 10κάδες εκατομμύρια ευρώ . Ατυχώς δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία.

Εν κατακλείδι, το e-Δημόσιο βρίσκεται στα σπάργανα . Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του, οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη. Αν αύριο αλλάξει η κυβέρνηση, θα συνεχισθεί η προσπάθεια, ή θα ξανα-γυρίσουμε στον Μεσαίωνα; Εγώ δεν γνωρίζω την απάντηση, αν κάποιος την ξέρει , μας ενημερώνει.


Σημείωση:
1555. Το τηλέφωνο δουλεύει 24/7. Υποτίθεται δε ότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα υγείας, συντάξεων, μισθών και άλλα πολλά, αλλά… Στο διάστημα Ιούλιος –Δεκέμβριος 23’, τηλεφώνησα περισσότερες από 30 φορές  Δεν ξέρω με πόσους διαφορετικούς μίλησα, ήταν όλοι/ες ευγενέστατοι, αλλά μόνον στα 2 τελευταία τηλεφωνήματα βρήκα λύση. Τα υπόλοιπα κατέληξαν σε ένα απολογητικό , ευγενικό και άχρηστο, «δεν γνωρίζω»…