Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 21:15

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Μπάιντεν και Ερντογάν

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Μπάιντεν και Ερντογάν

 

ΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η Φ/Γ/ “ΥΔΡΑ” ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ;

Του Χρήστου Καπούτση

«Στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο “Μπάιντενόπουλο”», είπε «εμπιστευτικά» σε δημοσιογράφους,  ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας   Γιώργος Τσούνης στο περιθώριο του προγράμματος της εκδήλωσης «City hub events» (συνεκπαίδευση αμερικανικών και ελληνικών ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων), στην Αλεξανδρούπολη. Αργότερα η είδηση επιβεβαιώθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου.  Θα πρόκειται για ένα νέο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο που χαρακτηρίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι βέβαιο ότι στο οβάλ γραφείο του Λευκού  Οίκου,  θα συζητηθούν εκτενώς και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις , η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η περαιτέρω ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στα δύο πολεμικά μέτωπα την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.  

Τον ερχόμενο Μάιο θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αν και οι λεπτομέρειες για την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου των δύο ηγετών, δεν έχει οριστικοποιηθεί,  εν τούτοις εκτιμάται και οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν να κεφαλοποιήσουν το θετικό, στη σχετικότητά του, κλίμα , στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να διευρύνουν τα ΜΟΕ και να δεσμευτούν,  ότι θα αποφύγουν ρητορικές εξάρσεις ή   προκλητικές ενέργειες. Επομένως, τα μεγάλα θέματα, τα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων,  εκείνα που χωρίζουν τις δύο χώρες, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών , η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, το casus belli , το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και άλλα, εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ατζέντας, εκτός και αν αλλιώς επιβάλλουν οι απρόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι στρατηγικά τοποθετημένη πριν από τις Ευρωεκλογές, γεγονός που θα εκπέμψει μηνύματα και προς το εσωτερικό  της Ελλάδας. Είναι και  η μειονότητα στη Θράκη που ψηφίζει ακολουθώντας , κατά βάση, τις κατευθύνσεις του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής …

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

Οι εξελίξεις, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και στην Μέση Ανατολή, επηρεάζουν καταλυτικά τις περιφερειακές και διμερείς σχέσεις, πόσο μάλλον, αφού η Ελλάδα και η Τουρκία, μετέχουν, είτε άμεσα , είτε έμμεσα και στα δύο πύρινα μέτωπα.

Σε αυτό  το δυστοπικό διεθνές περιβάλλον της μεταβλητής Γεωμετρίας των ανισοτικών σχέσεων, η Τουρκία, προωθεί τη δική της Ατζέντα, που εμπνέεται από  νεοοθωμανικά οράματα και μετουσιώνεται σε εφαρμοσμένη πολιτική από τις πρόνοιες της ΓΑΛΑΖΙΑΣ Πατρίδας, που δημιουργεί προβλήματα εθνικής κυριαρχίας στα γειτονικά της κράτη, όπως σε Ελλάδα,  Κύπρος και Συρία. Η Τουρκία, έχει αναθεωρητική ατζέντα, την προωθεί μέσω μιας πολυδιάστατης  διπλωματίας και στρατιωτικής πυγμής, αξιοποιώντας τη διεθνή συγκρουσιακή συγκυρία.

 

Η εμπλοκή της Φ/Γ ΥΔΡΑ

 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε,  η Ελλάδα να έχει  ρόλο πρωταγωνιστικό, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ,  μια ναυτική δύναμη που συγκρότησε η Ε.Ε., με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων, από τις επιθέσεις, είτε με μη επανδρωμένα αεροχήματα , είτε με πυραύλους, από τους ΧΟΥΘΙ της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η στρατιωτικού χαρακτήρα δραστηριότητα των ΧΟΥΘΙ, σχετίζεται, έστω έμμεσα, με τη στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι Χουθι ζητάνε να σταματήσουν οι Ισραηλινοί την γενοκτονία των Παλαιστινίων,  για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων ισραηλινών συμφερόντων ή συμμαχικών προς το Ισραήλ κρατών.

Η Ελληνική συμμετοχή είναι  σε επιτελικό επίπεδο, με την ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας και σε επιχειρησιακό με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ. Η Ελληνική Φρεγάτα,  που θα βρίσκεται,   είτε στον Κόλπο του Άντεν , είτε στην Ερυθρά Θάλασσα,   μετέχει σε στρατιωτικές  επιχειρήσεις σε ζώνη υψηλού κινδύνου. Για το επεισόδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:  « η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ με πυροβόλα κατά 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Σημειώνουμε ότι, ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν άνοιξε πυρ, ούτε τη νύχτα των Ιμίων το 1996.

Στην  ίδια περιοχή (Κόλπος του Άντεν,  Ερυθρά Θάλασσα και Υεμένη),   και εναντίον των ΧΟΥΘΙ, επιχειρούν και  αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που πραγματοποιούν και επιθετικές ενέργειες, όπως προσβολές στο έδαφος της Υεμένης και όχι μόνο αμυντικές,  όπως η ευρωπαϊκή αρμάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο,  οι Χούτι της Υεμένης εκτοξεύουν  βαλλιστικούς  πύραυλους  εναντίον πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανεπιτυχώς μέχρι τώρα, διότι αντιμετωπίζονται  από τα αντιπυραυλικά συστήματα των πλοίων. Είναι ανησυχητικό, ότι το τελευταίο διάστημα οι ΧΟΥΘΙ χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους, μέσου βεληνεκούς, μάλλον ιρανικής κατασκευής, που σημαίνει ότι  ο πόλεμος κλιμακώνεται. Η Φ/Γ ΥΔΡΑ είναι σε εμπόλεμη ζώνη. Διαθέτει ικανοποιητικά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα,  για την προστασία της, από ανάλογες επιθέσεις.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη  εμπλοκή με πυρά από το πυροβόλο της φρεγάτας ΥΔΡΑ, τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για την Φρεγάτα ΥΔΡΑΜ τις επιχειρήσεις  που διεξάγονται στην Ερυθρά Θάλασσα, για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και  του ρόλου της χώρας μας...». Δεν είναι απόλυτα σαφές ποια εθνικά συμφέροντα προστατεύονται από την συμμετοχή της χώρας μας στο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και Αραβική Χερσόνησο. Όμως, είναι βέβαιο, ότι προστατεύονται τα συμμαχικά και εφοπλιστικά Στρατηγικά συμφέροντα.