Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 20:58

«Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» Ν. Δένδιας

«Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» Ν. Δένδιας

του Χρήστου Καπούτση

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενός κρίσιμου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έγινε προ κενών βουλευτικών εδράνων. Ο αριθμός των Βουλευτών, που παρακολούθησαν την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», κυμάνθηκε από 6 μέχρι 15 παρόντες στην αίθουσα Βουλευτές!! Και ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία... Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου παρόντες ήταν μόλις 8 Βουλευτές, από τους 300 που διαθέτει το Κοινοβούλιο!!! Έχει πρόσθετο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, στην σχεδόν άδεια από βουλευτές αίθουσα της Ολομέλειας (αποκαρδιωτικό θέαμα), κατά την διάρκεια της ομιλίας του, προέβη σε μια βαρυσήμαντη δήλωση, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία ως υπαρξιακή απειλή», είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. «Βρισκόμαστε σε επαφή, σχεδόν σε γεωγραφική επαφή, με δύο πολέμους στη χώρα μας. Και επίσης αντιμετωπίζουμε, η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί καθεστώς, κυριαρχίας, όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων και Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» επισήμανε ο Ν. Δένδιας.
Την τουρκική απειλή επικαλείται, παρασκηνιακά, η ελληνική διπλωματία και αρνείται να κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική γενοκτονίας της Κυβέρνησης Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περιφερειακές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή , η κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Η εν γένει κατάσταση βαίνει προς δυστοπικές ατραπούς, ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επεμβάσεις, απειλές, εκφοβισμοί και αποσταθεροποίηση. Η Τουρκία έχει ενεργό ανάμειξη στην κρίση στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, στηρίζει ανοιχτά τη ΧΑΜΑΣ, επικρίνει το Ισραήλ και χαρακτηρίζει «Χίτλερ της εποχής μας» τον Νετανιάχου! Όλα αυτά περιπλέκονται, μετά την θαρραλέα απόφαση ευρωπαϊκών κρατών, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ. Ακολουθούν και άλλες χώρες της Ε.Ε., που θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, δυσκολεύοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε.. Πιθανόν, θα ασκηθούν πιέσεις και στην Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα, που υφίσταται ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τον Δεκέμβριο 2015 που παραμένει ανεφάρμοστη. Όμως, Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν συνάψει ισχυρή αμυντική συμφωνία, που αποτελεί τη βάση των αγαστών διπλωματικο-πολιτικών σχέσεων των δύο κρατών και αποτελεί, το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αναγνώριση του κράτους των παλαιστινίων, από την Ελλάδα. Κατά την ελληνική διπλωματία, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου, που έχει την «εγγύηση» των ΗΠΑ, εκτός των άλλων, αποτελεί και ανασχετικό παράγοντα της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, προέχει η διασφάλιση της στρατηγικής σχέσεως της Ελλάδας με το Ισραήλ, που είναι και εναντίον του απρόβλεπτου Προέδρου της Τουρκίας και προστάτη της Χαμάς , του Ταγίπ Ερντογάν.

Το ευρωπαϊκό Iron Dome

«Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ», σημείωσε σε ανάρτησή της στο X, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.
Τι είναι το ευρωπαϊκό Iron Dome : Πρόκειται για μια αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ασπίδα, που θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους αέρος- εδάφους και drones. Λειτουργεί ως εξής: Όταν ένας πύραυλος θα εκτοξεύεται προς ένα στρατηγικό στόχο της Ε.Ε., τότε το ραντάρ ανίχνευσης εντοπίζει την εισερχόμενη τροχιά του πυραύλου και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου. Ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο που θα τον καταστρέψει στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Στην παρούσα χρονική περίοδο, σχεδιάζεται να εξουδετερώνει την ρωσική πυραυλική απειλή.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό. Το Iron Dome συνιστά, κατά τρόπο αυτόματο και την έναρξη μίας αντίστοιχης διαδικασίας για τη συγκρότηση, ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, μπορεί το ευρωπαϊκό Iron Dome, να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της πυραυλικής επίθεσης ή επίθεσης με drones από την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει το εξής: « Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome είναι απαραίτητο. Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας, για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό;».