Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 21:03

Για την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με αφορμή την επέκταση της "Λευκής Νύχτας" για δύο ημέρες

Για την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με αφορμή την επέκταση της "Λευκής Νύχτας" για δύο ημέρες

 

 

Του Γιάννη Λαγογιάννη

Μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γραμματέα του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας

Ξύπνησε ξαφνικά από τον καλοκαιρινό της λήθαργο η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) βγάζοντας ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Εμπορικού Συλλόγου για την επέκταση της "λευκής νύχτας" για δύο μέρες.

Στην ανακοίνωση η μόνη έγνοια τους είναι να εφαρμοστούν οι εκτρωματικοί νόμοι Χατζηδάκη - Γεωργιάδη όπως και η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας για την εξαήμερη εργασία και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η εγκύκλιος δηλαδή που με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων αλλά χαρίζει μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στους εργοδότες, με την "ευέλικτη προσέλευση" του εργαζομένου. Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή, ενώ με το διαχωρισμό ενεργού και μη ενεργού χρόνου εργασίας το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος δουλειάς.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου, αν τηρηθούν οι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να καθορίζουν τον εργάσιμο χρόνο σύμφωνα με το πως τους βολεύει, τότε "όλα καλά".

Ούτε λόγος βέβαια για τη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα που επεκτείνεται φέτος και για δεύτερη μέρα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ούτε λόγος για τα απάνθρωπα ωράρια που θα δουλέψουν οι εμποροϋπάλληλοι, κυρίως νέες γυναίκες, μητέρες που θα κάνουν μαύρα μάτια να δουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ούτε λόγος ακόμα για την όρεξη που ανοίγει στους μεγαλέμπορους για την πλήρη διάλυση των σταθερών ωραρίων λειτουργίας με κάθε αφορμή που θα βρίσκουν για να "κινηθεί η αγορά".

Όσον αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων εκείνες τις μέρες, στην καλύτερη περίπτωση να πληρωθούν με βάση τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού που εξανεμίζονται κάτω από το βάρος της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ή θα δοθούν ως ρεπό κάποτε, όπως προβλέπει ο Ν. Χατζηδάκη. Με τα παραθυράκια που ανοίγει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δεν αποκλείεται κάποιοι συνάδελφοι να δουλέψουν εκείνες τις μέρες για την "ψυχή της μάνας τους".

Θυμίζουμε ότι το 2021, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου, στα χνάρια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, υπερασπίζονταν τα θετικά του νόμου Χατζηδάκη και ταυτόχρονα υπονόμευε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και την απεργία των συνδικάτων!

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία να παραμερίσουν τη συμβιβασμένη ηγεσία του Εργατικού Κέντρου. Τα σωματεία συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει ότι με τους αγώνες μας, οι αντεργατικοί νόμοι μπορούν να γίνουν κουρελόχαρτο.

Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου για διεύρυνση των ωραρίων μέχρι τα ξημερώματα για δύο μέρες, όπως και η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει να πάρουν αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία και να μείνουν στα χαρτιά. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για αυτές τις εξελίξεις και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΏΜΑΤΑ.