Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 19:50

Η μονάδα αφαλάτωσης στη Μάνη

Η μονάδα αφαλάτωσης στη Μάνη

Του Παναγιώτη Ε. Νίκα, τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου
pan.e.nikas@gmail.com

Για την αλήθεια και μόνο επισημαίνω πως η μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευασθεί στη Μάνη (Aγιος Νικόλαος) αποτελεί έργο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, δηλαδή η απόφαση ένταξης του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η έγκριση χρηματοδότησης, η μελέτη και η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησής του. Αξίζει να επισημανθούν εδώ οι ομόφωνες αποφάσεις της προηγούμενης οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας και η δημιουργική συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή.
Το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή, αποτέλεσε την κοινή προσπάθεια της πρώην περιφερειακής αρχής και της μανιάτικης εκπροσώπησης για τη, βραχυπρόθεσμη έστω, αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Μάνη. Επομένως, δεν αξίζει να σταθούμε ούτε στην προσπάθεια του νυν Περιφερειάρχη να οικειοποιηθεί έργα άλλων, ούτε στην προχειρότητα των δηλώσεών του, ούτε στην αναζήτηση ευθυνών για την καθυστέρηση της υπογραφής ενός τόσο αναγκαίου και προετοιμασμένου από άλλους έργου. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσή του, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ανακούφιση και υποστήριξη ιδιαίτερα της παραλιακής Μάνης, έστω το επόμενο καλοκαίρι.

Ως προς τη λειψυδρία στη Μάνη και τη ΒΑ Πελοπόννησο τη βέλτιστη λύση δεν αποτελούν τα κοστοβόρα και από περιβαλλοντική άποψη προβληματικά έργα αφαλάτωσης, αλλά    η αξιοποίηση των πηγών και των σχεδιασμένων ή υπό κατασκευή φραγμάτων (Aγιος Φλώρος, Φιλιατρινό,    Μιναγιώτικο, Κελεφίνα, Ανάβαλος, Ασωπός, Βασιλοπόταμος, λίμνη Δόξα, λίμνη Τάκα κλπ). Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτούνται κυβερνητική φερεγγυότητα ως προς τις εξαγγελίες, τα χρονοδιαγράμματα και την χρηματοδότηση και επιπλέον γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα διαχείρισης του νερού, που πρέπει να γίνεται σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Σε ενίσχυση των παραπάνω, τονίζεται πως η κυβέρνηση εξάγγειλε τη δέσμευση ποσού 200 εκατομ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για συστήματα αφαλάτωσης στα νησιά των Κυκλάδων και του Α. Αιγαίου, χωρίς να γίνει καμία αναφορά για την ηπειρωτική χώρα (και ορθά), η οποία χρειάζεται αξιοποίηση του υπάρχοντος υδατικού δυναμικού της και μόνο. Και στην περίπτωσή μας για της Μάνη, η υδροδότησή της από τις πηγές του Αγίου Φλώρου αποτελούν μονόδρομο και τη    βέλτιστη επιλογή, για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Να επικεντρωθεί λοιπόν εδώ η προσπάθεια.

Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος επισημαίνω πως για την περιοχή της Μάνης είναι έτοιμες μελέτες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για τα παρακάτω έργα:
1. Ορεινός δρόμος από Τουριστικό μέχρι    Κρύα Βρύση, σε συνεργασία με το Δασαρχείο.
2. Ανακατασκευή Πύργου, πρώην Πρωθ. Κουμουνδούρου στον    Κάμπο.
3. Μελέτη παράκαμψης Κάμπου και Σταυροπηγίου
4. Αναπλάσεις σε οικισμούς της πάνω    Αβίας (είναι δημοπρατημένο)
5. Στατική στήριξη της εκκλησίας στον Κάμπο (ιστορικό μνημείο).
6. Αναπλάσεις στην Παραλιακή Αβία (Κιτριές-Μαντίνεια) και αντιμετώπιση της διάβρωσης.
7. Λιμένας Στούπας.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη ουσιαστικής βελτίωσης του μανιάτικου δρόμου, όπου προβλέπονται παρακάμψεις οικισμών (π.χ. Καρδαμύλη, Αγιος Νίκων) και βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του.

Ας προχωρήσουν, λοιπόν, αυτά τα μελετημένα και προγραμματισμένα έργα και εμείς θα το επαινέσουμε, έστω κι αν δε γίνεται αναφορά στη συμβολή των προηγούμενων, όπως επιβάλλει η αυτοδιοικητική    κουλτούρα. Αλλά αυτή είναι για τους αυτοδιοικητικούς.