Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 20:39

Ανεμογεννήτριες στη Μάνη - Ναι ή Όχι;

Ανεμογεννήτριες στη Μάνη - Ναι ή Όχι;

Του Γιώργου Καραμπάτου, Εκτελεστικού Διευθυντή «Δρόμοι της Ελιάς», προέδρου Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Μεσογείου (RECOMED), πρώην προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Στούπα Δυτικής Μάνης

Η πρόσφατη πρόταση της εταιρείας Volton για την εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στην περιοχή μας έχει προκαλέσει έντονο διάλογο και προβληματισμό. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά όλες τις πτυχές αυτού του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

Θετικές Πτυχές σε Εθνικό Επίπεδο

Αναγνωρίζουμε ότι σε εθνικό επίπεδο, οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες συμβάλλουν:
Στην παραγωγή πράσινης ενέργειας
Στην οικονομική ανάπτυξη
Στην ενεργειακή αυτονομία
Ωστόσο, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πώς αυτά τα οφέλη μεταφράζονται συγκεκριμένα σε τοπικό επίπεδο για τη Μάνη.

Ανησυχίες και Προβληματισμοί

Η εγκατάσταση σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (Γαϊδουροβούνι) εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό τοπίο.
Υπάρχουν φόβοι για πιθανή υποβάθμιση του τουρισμού και των αξιών γης.
Οι ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο και ενδέχεται να προκαλέσουν ηχορύπανση.
Σε μια περιοχή ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, υπάρχουν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κρίσιμα Ερωτήματα προς τον Επενδυτή (εταιρεία Volton)

Ποια ακριβώς θα είναι τα άμεσα και μακροπρόθεσμα Ανταποδοτικά Οφέλη για την τοπική κοινωνία της Μάνης;
Πώς θα συμβάλει το έργο στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων υποδομών (υδροδότηση, βιολογικός καθαρισμός);
Πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για τους κατοίκους της περιοχής;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου της Μάνης;
Ποιο είναι το λεπτομερές σχέδιο για την απομάκρυνση και ανακύκλωση των ανεμογεννητριών μετά το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους;

Προτάσεις για Εξέταση από τον επενδυτή (εταιρεία Volton)

1. Ενεργειακή Κοινότητα,
Δημιουργία τοπικής ενεργειακής κοινότητας για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και επιχειρήσεων με σημαντικά μειωμένο κόστος.
Ανάπτυξη προγράμματος για την ενεργειακή αυτονομία της Μάνης με τη συμμετοχή κατοίκων και επιχειρήσεων.
2. Δέσμευση της εταιρείας για ουσιαστική συμβολή στην κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής,   
Μονάδων αξιοποίησης υπόγειων υδάτων (Στούπα) για την υδροδότηση της Μάνης.
Συμπληρωματικών μονάδων αφαλάτωσης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών υδροδότησης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Σύγχρονων μονάδων βιολογικού καθαρισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
3. Αισθητική Ενσωμάτωση,
Παρουσίαση συγκεκριμένων σχεδίων για την αισθητική ενσωμάτωση των ανεμογεννητριών στο μοναδικό τοπίο της Μάνης κατά την περίοδο λειτουργίας τους.
Δέσμευση για πλήρη αποκατάσταση του τοπίου μετά το πέρας της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων και της αναδάσωσης όπου είναι απαραίτητο.
4. Μέτρα Πυροπροστασίας, ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας για την ευρύτερη περιοχή, που θα περιλαμβάνει,   
Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης και προειδοποίησης πυρκαγιών.
Δημιουργία και τακτική συντήρηση εκτεταμένου δικτύου αντιπυρικών ζωνών.
Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού πυρόσβεσης και εκπαίδευση τοπικών ομάδων πολιτικής προστασίας.
Δημιουργία αποθεμάτων νερού ειδικά για πυρόσβεση σε στρατηγικά σημεία της περιοχής.
5. Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση,
Δέσμευση για προτεραιότητα στην πρόσληψη τοπικού εργατικού δυναμικού τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για τους κατοίκους της περιοχής σε τεχνικά επαγγέλματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ετήσια χρηματοδότηση για την υποστήριξη τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή.

Συμπέρασμα και Πρόταση

Αναγνωρίζουμε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι αυτή η επένδυση θα αποφέρει συγκεκριμένα και ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες προκλήσεις της περιοχής μας, και προτείνουμε,
1. Να ζητηθούν από την εταιρεία Volton συγκεκριμένες, γραπτές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών σχεδίων για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων υποδομής και πυροπροστασίας.
2. Να διοργανωθεί δημόσια διαβούλευση όπου η εταιρεία θα παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιό της και τα προτεινόμενα ανταποδοτικά οφέλη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων υδροδότησης, περιβαλλοντικής προστασίας και πυρασφάλειας.
3. Να δεσμευτούν οι τοπικές αρχές ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τις προτάσεις των κατοίκων πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι σαφή, μετρήσιμα και μακροπρόθεσμα.
Προτείνουμε στις τοπικές αρχές να σεβαστούν τους φόβους και τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων και να μην προχωρήσουν σε καμία απόφαση χωρίς πλήρη διαφάνεια και ουσιαστικό διάλογο με τους κατοίκους.
Η τοπική κοινωνία της Μάνης θα πρέπει να συμφωνήσει στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μόνο εάν υπάρξουν σαφείς, δεσμευτικές και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, την προστασία του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού της πλούτου, και την εξασφάλιση απτών οφελών για τους κατοίκους. Αυτά τα οφέλη πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα υδροδότησης, περιβαλλοντικής προστασίας και πυρασφάλειας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός προορισμός Μάνη.