Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 19:16

Αμερικανικές εκλογές - Δημοσκόπηση: Αυξάνεται το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές - Δημοσκόπηση: Αυξάνεται το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Πόσο θα αλλάξουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών και προσωπικά της Χάρις και πόσο γκρίζο είναι το μέλλον της Ευρώπης με δεδομένη την προσέγγιση Τραμπ - Πούτιν, σε περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων.

Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό τις εξελίξεις παγκοσμίως. Η επιλογή του Τράμπ θα ήταν μια επιστροφή στον κλασσικό αμερικανικό συντηρητισμό με εμφανές άρωμα ακροδεξιάς.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της Χάρις και η αποχώρηση του Μπάιντεν αν μη τι άλλο έδωσε μία νότα αισιοδοξίας για την κατάληξη των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν και οι Δημοκρατικοί είχαν ασκήσει από την πλευρά τους νεοσυντηρητικές πολιτικές.

Στην περίπτωση αυτή πάντως φαίνεται να πνέει διαφορετικός άνεμος και αν μη τι άλλο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν με κάποιου είδους συστημικό εκδημοκρατισμό να αλλάξουν την μέχρι τώρα εικόνα τους παγκοσμίως.

Βέβαια όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ – πέρα από τις όποιες ρεφορμιστικές αριστερές αγκυλώσεις – θα πρέπει να κάνουμε λόγο για έναν ευρύτερο κύκλο προάσπισης συμφερόντων εντός και εκτός της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο κόσμο.

Θετικό σημάδι σε περίπτωση επιλογής της Χάρις είναι πως θα συνεχιστεί το φράγμα προς την Ρωσία και τον επεκτατισμό της, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα απεμπολήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Με δεδομένο ότι ο Τράμπ έχει ακροδεξιές καταβολές και στενές σχέσεις με τον Πούτιν, το ενδεχόμενο εκλογής του μόνο ανησυχία θα μπορούσε να προκαλέσει  και νέα αγωνία για την Ευρώπη που κινδυνεύει ανοιχτά από την Ρωσία και τον γνωστό άξονα των αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Πυρετώδεις λοιπόν οι προετοιμασίες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν συνολικά και την πορεία του κόσμου.

Εντατικές είναι οι προσπάθειες και από τα επιτελεία των δύο υποψηφίων που σπεύδουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, η μεν Χάρις από την ως τώρα αποτυχημένη παρουσία του Μπάιντεν, ο δε Τράμπ από τις πρόσφατες απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Μια ακόμη δημοσκόπηση αλλάζει τα δεδομένα προς όφελος των Δημοκρατικών, με αποτελέσματα που σαφώς αλλάζουν τις ισορροπίες.

Η υποψήφια λοιπόν των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Καμάλα Χάρις διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η Χάρις προηγείται στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη με ποσοστό αποδοχής 45%, μπροστά από τον Τραμπ με 41%. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη τις τελευταίες οκτώ ημέρες έως και την Τετάρτη, έδειξε ότι η Χάρις κερδίζει υποστήριξη κυρίως από τις γυναίκες και τους Αμερικανούς πολίτες με ισπανόφωνες ρίζες.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Reuters/Ipsos στα τέλη Ιουλίου, η Χάρις προηγούνταν του Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κατά μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα. Η νέα δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2%. Ωστόσο, ο Τραμπ προηγείται στις βασικές Πολιτείες που είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ των γυναικών και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, η Χάρις ήταν πολύ μπροστά από τον Τραμπ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - εδώ προηγούνταν με 49% έναντι 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ως εκ τούτου, σημείωσε περαιτέρω κέρδη και στις δύο ομάδες σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Ιουλίου. Αντίθετα, το προβάδισμα του Τραμπ μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων και των ανδρών παρέμεινε αμετάβλητο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πόσο έχει αλλάξει η κούρσα ενόψει της ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου λόγω της αποχώρησης του 81χρονου προέδρου Τζο Μπάιντεν από τους Δημοκρατικούς τον Ιούλιο.

Έκτοτε, ο εν ενεργεία αντιπρόεδρος Χάρις έχει κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ - στις εθνικές δημοσκοπήσεις και στις αμερικανικές πολιτείες που θεωρούνται swing states, δηλαδή έχουν κυμανθεί υπέρ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο παρελθόν.

Ωστόσο, στις επτά πολιτείες με τα πιο κοντινά αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές του 2020 - το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν και τη Νεβάδα - ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 45% έναντι 43%.

Γενικά αναμένεται ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, και όχι μόνο λόγω της συγκριτικά περίπλοκης εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι ο αγώνας με τη Χάρις αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τραμπ από ό,τι η προεκλογική εκστρατεία με τον Μπάιντεν, δήλωσε ο ειδικός της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών Ματ Γούλκινγκ.

Ωστόσο, η Χάρις δεν είναι «ανυπέρβλητη» για τον Τραμπ. Πάνω απ' όλα, ο Τραμπ πρέπει να προσέξει να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους που έτειναν προς το μέρος του στο παρελθόν επειδή απέρριψαν τον Μπάιντεν.

Η Χάρις, από την πλευρά της, συσπειρώνει περισσότερο τους Δημοκρατικούς: περίπου το 73% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι πιο ενθουσιώδεις για τις εκλογές από ό,τι ήταν με τον υποψήφιο Μπάιντεν.

Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανέφεραν ρητά τη Χάρις ως λόγο για τον οποίο ψήφισαν τους Δημοκρατικούς - και οι οποίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν το κόμμα μόνο για να αποτρέψουν τον Τραμπ να γίνει ξανά πρόεδρος.

Η  Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της Τιμ Γουολτς επρόκειτο να δώσουν συνέντευξη σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό για πρώτη φορά μετά την κοινή επίσημη υποψηφιότητά τους από τους Δημοκρατικούς.

Η Χάρις είχε ως τώρα κρατήσει χαμηλό προφίλ και έμενε μακριά από συνεντεύξεις και συνεντεύξεις Τύπου. Τώρα και οι δύο θέλησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του CNN στην αμφισβητούμενη πολιτεία της Τζόρτζια. Η συνέντευξη επρόκειτο να μεταδοθεί ολόκληρη την Παρασκευή.