Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 17:00

Το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» κραυγή για την δικαιοσύνη

Το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» κραυγή για την δικαιοσύνη

Του Γιώργου Καραμπάτου

Είναι απαράδεκτο και βαθιά ανησυχητικό ότι στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου που περιφρονούν ανοιχτά τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σύνθημα "Ελεύθερη Παλαιστίνη" δεν είναι απλώς μια έκφραση αλληλεγγύης, αλλά μια κραυγή για δικαιοσύνη που ευθυγραμμίζεται με περισσότερα από 130 ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία το Ισραήλ έχει συστηματικά και προκλητικά αγνοήσει από το 1948. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν είναι απλές συστάσεις, αλλά επιτακτικές εντολές για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τον κίνδυνο της γενοκτονίας.
Η σύγχυση που επιχειρεί ο συγγραφέας μεταξύ της κριτικής προς τις πολιτικές του Ισραήλ και της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων είναι όχι μόνο παραπλανητική, αλλά και επικίνδυνα διχαστική. Είναι μια ρητορική που υπονομεύει κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα:

• Νεκροί από την εγκληματική επίθεση της Χαμάς σε αμάχους: περίπου 350 - 1200
• Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα: πάνω από 41.040 επιβεβαιωμένοι (στοιχεία Υπουργείου Υγείας της Γάζας, 9 Σεπτεμβρίου 2024)
• Εκτιμώμενοι νεκροί κάτω από τα ερείπια: 85.000-100.000 (εκτιμήσεις διεθνών οργανώσεων)
• Παιδιά-θύματα: πάνω από 13.000 (42% των επιβεβαιωμένων νεκρών)
• Τραυματίες: πάνω από 72.000
• Εκτοπισμένοι: 1,7 εκατομμύρια (75% του πληθυσμού της Γάζας)
• Φυλακισμένοι: 9.000 (Παλαιστίνιοι, Εβραίοι, Αραβες).

Αυτή η ασύλληπτη απώλεια ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή υποδομών δεν αποτελούν απλώς παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά εγκλήματα πολέμου με σκοπό την γενοκτονία.

Η υιοθέτηση της λογικής "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" στη διεθνή διπλωματία είναι όχι μόνο τραγική, αλλά και επικίνδυνα κοντόφθαλμη. Αυτή η προσέγγιση υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας μας. Οι διπλωματικές σχέσεις οφείλουν να βασίζονται σε αμετάβλητες αρχές δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι σε εφήμερες γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Επιπλέον, η αναφορά στα γεγονότα του 2015 ως "επιχειρήματα μερικών γραφικών" υποτιμά τη σοβαρότητα των πολιτικών διαδικασιών και αποφάσεων που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο.

Η Ελλάδα έχει βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες πολέμων, σεισμών και κλιματικής αλλαγής και είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την ανθρωπιά μας και να σταθούμε αταλάντευτα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.