Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 22:35

Η ΜΟΛΥΝΣΗ… ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ;: Η Καλλιρρόη και η ευρύτερη περιοχή του Δήμοι Οιχαλίας εκπέμπουν SOS

Η ΜΟΛΥΝΣΗ… ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ;: Η Καλλιρρόη και η ευρύτερη περιοχή του Δήμοι Οιχαλίας εκπέμπουν SOS

Του Δημήτρη Καπόπουλου*

Ο δωδεκαετής αγώνας της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Οιχαλίας για την αποτροπή της εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης στηρίχτηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό στις επιστημονικές μελέτες έγκριτων επιστημόνων , οι οποίοι τεκμηριωμένα απέδειξαν και ρητά επεσήμαναν την ακαταλληλότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για το περιβάλλον της περιοχής με τη δημιουργία μιας τέτοιας σκουπιδοεγκατάστασης, με πρωταρχική και καταστροφική την επίπτωση στον υψηλό και ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας. Όμως… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τα οργανωμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κόντρα στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας επέβαλαν τη θέληση τους και το σκουπιδοεργοστάσιο ήδη βαίνει προς την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Αυτή τη στιγμή ο χώρος λειτουργεί ως ΧΥΤΑ με το ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το περιβάλλον της περιοχής.
Ένα από τα χρόνια και ανεκπλήρωτα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας ήταν ο έλεγχος της υπάρχουσας και πριν την έναρξη λειτουργίας του σκουπιδοεργοστασίου κατάστασης- από κρατικό φορέα- που θα αφορούσε τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, του εδάφους και του αέρα της περιοχής και την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την στη συνεχεία λήψη δειγμάτων κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της όλης εξέλιξης των παραπάνω στοιχείων για την διαπίστωση τυχόν μόλυνσης της περιοχής από την λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου. Παρ όλες τις ενέργειες μας και τις εκκλήσεις μας η μεν Περιφέρεια Πελοποννήσου… τεχνηέντως απέφυγε την ικανοποίηση του απλού αυτού αιτήματος , ο δε Δήμος Οιχαλίας πιεστικά έλαβε ομόφωνη απόφαση για την πρόσληψη ειδικού συνεργάτη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού της περιοχής. Όμως η αποφασιστείσα διαδικασία ουσιαστικά δεν περπάτησε και φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, όπου με αποσπασματικές ενέργειες να γίνονται ενέργειες για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού με πολλές αμφισβητήσεις για τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται και την αγωνία των κατοίκων για πιθανή μόλυνση του νερού στο ζενίθ. Προσωπικά δεν θα επεκταθώ περισσότερο θα το κάνω όμως αν κληθώ μόνο στα πλαίσια Εισαγγελικής έρευνας που θα αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά προς το παρόν θα σταθώ στην προσφάτως δημοσιοποιηθείσα ανάλυση του νερού από εποχιακή κάτοικο της Καλλιρρόης όπου σε σχετική αναφορά της προς την Δήμαρχο Οιχαλίας αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
‘’…..πήραμε δείγμα από το νερό από την βρύση της κουζίνας (σε αποστειρωμένο δοχείο) και τη Δευτέρα 16/9/2024 το πρωί, το πήγα στην Αθήνα σε πιστοποιημένο (ISO) εργαστήριο για μικροβιολογική ανάλυση. Την Δευτέρα 23/9/2024 πήρα την απάντηση στο e-mail μου και έντρομη διαπίστωσα ότι είναι ακατάλληλο σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ ΔΙ(δ)/ΓΠοικ.27829/25.5.2023. Περιέχει κολοβακτηρίδια (68 totalcoliforms)…’’.
Επειδή γνωρίζω ότι ο Δήμος Οιχαλίας κατά τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνει δείγματα νερού από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, προς έλεγχο καταλληλότητας τα οποία και δημοσιοποιούνται “μπήκα” στον σύνδεσμο https://oichalia.gov.gr/analyseis-poiotitas-ydatos/ και αναζήτησα τα τελευταία αποτελέσματα των δειγμάτων ύδατος των Δ.Δ. του Δήμου Οιχαλίας.
Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι:
1.Από τον έλεγχο του δείγματος που λήφθηκε στις 23.7.2024 από νερό στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιρρόης διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ολικών Κολοβακτηριοειδών 56 μονάδες και η παρατήρηση του εκδοθέντος στις 13.8.2024 πιστοποιητικού από την πιστοποιημένη εταιρεία eurofins καταλήγει ότι:
Οι τιμές των αποτελεσμάτων είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
2.Από τον έλεγχο του δείγματος που λήφθηκε στις 23.7.2024 από νερό στο Δημοτικό Σχολείο της Πολίχνης (του πλησιέστερου προς την Καλλιρρόη χωριού) διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ολικών Κολοβακτηριοειδών 76 μονάδες και η παρατήρηση του εκδοθέντος στις 13.8.2024 πιστοποιητικού από την πιστοποιημένη εταιρεία eurofins καταλήγει ότι:
Οι τιμές των αποτελεσμάτων είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
3. Από τα έλεγχο των ληφθέντων δειγμάτων των υπολοίπων χωριών του Δήμου δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη Κολοβακτηριοειδών στοιχείων.
Τα προαναφερθέντα ενισχύουν τους ισχυρισμούς της εργαστηριακής ανάλυσης που έγινε από την εποχιακή κάτοικο της Καλλιρρόης στις 16.9.2024 όπου και βρέθηκαν κολοβακτηριοειδή στοιχεία 68 μονάδες στο νερό του σπιτιού της το οποίο και κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η ύπαρξη κολοβακτηριοειδών σε πόσιμο νερό σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις οφείλονται σε μόλυνση του νερού και δημιουργούν ακαταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση!!!
Προσωπικά θεωρώ ότι η ευθύνη της μη παρακολούθησης, της μη ενημέρωσης των κατοίκων των δύο Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλλιρρόης και Πολίχνης για τα δυσμενή για την υγεία τους αποτελέσματα των υγειονομικών αναλύσεων του νερού του χωριού τους καθώς και της λήψης προστατευτικών μέτρων της υγείας τους βαρύνει περισσότερο την διοίκηση του Δήμου Οιχαλίας δεν απαλλάσσει όμως της ευθύνης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Οιχαλίας.
Εκτιμώ ότι η παρέμβαση ενός Δικαστικού λειτουργού κρίνεται ως απαραίτητη για την δική του ενημέρωση, όσον αφορά το όλο πρόβλημα που ήδη έχει δημιουργηθεί από την λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου, με ειδικότερο βάρος αφ ενός μεν στον έλεγχο της σύμφωνα με την ΜΠΕ κατασκευής του η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και της επιπτώσεις που δημιουργούνται ήδη από την λειτουργία του με πρώτιστα προβλήματα την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικότερα του περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας!
Να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των αναλύσεων του Δήμοι Οιχαλίας είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η ύπαρξη κολοβακτηριοειδών στοιχείων στα Δ.Σ. της Καλλιρρόης και της Πολίχνης.

* Ο Δημήτρης Καπόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού “Κωνσταντιναίων”. Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής κατά της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.