Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 20:57

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην αφετηρία ενός Νέου Ιστορικού κύκλου!

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην αφετηρία ενός Νέου Ιστορικού κύκλου!

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*

Αν και το βράδυ των ευρωεκλογών ο Ν. Ανδρουλάκης αμφισβητήθηκε από κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ο ίδιος, αντέδρασε σοβαρά και άμεσα και κίνησε τάχιστα όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνταν στο πλαίσιο των αξιακών και θεσμικών αρχών του κινήματος και έτσι όλα διεκπεραιώθηκαν άψογα και υποδειγματικά.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απέδειξε ότι είναι παράταξη με θεσμική μνήμη, με δημιουργικό παρελθόν, με αγωνιστικό – εποικοδομητικό παρόν και με ελπιδοφόρο μέλλον, με αξιακούς αρμούς και αρχές, με πλούσιες απόψεις και με ικανά στελέχη υψηλού επιπέδου.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι τα μέλη και οι φίλοι συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές και αφού είδαν άκουσαν, μέτρησαν, σταχυολόγησαν και συνέκριναν αποφάσισαν αβίαστα, αναβάπτισαν και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη με ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να βγει αλώβητο από μια εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να το τραυματίσει βαριά και αυτό είναι προσωπική επιτυχία του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος φυσικά και εκ του αποτελέσματος είναι ο μεγάλος νικητής.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στους άλλους υποψήφιους που συνέβαλαν και αυτοί, από την πλευρά τους, στο να γίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιο επικοινωνιακό και να αποκτήσει μια μεγάλη δυναμική ανόδου όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες που με τη συμμετοχή τους έβαλαν τα θεμέλια και ενδυνάμωσαν στέρεα τη νέα πορεία της παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής επέδειξε αξιοπρόσεκτη δημοκρατική ωριμότητα και βγήκε κερδισμένο από αυτή την διαδικασία αποδεικνύοντας ότι έχει ικανά στελέχη, ότι μπορεί να διοργανώνει με άψογες διαδικασίες εκλογές, να συζητά πολιτισμένα και να αναδεικνύει έναν πλούτο ιδεών και ρευμάτων.
Με την εκλογική διαδικασία, αναζωογονήθηκε το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, διατυπώθηκαν αξιόλογες προτάσεις από όλους τους υποψηφίους, τώρα πλέον είναι ευθύνη του Προέδρου να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη παλιά και νέα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
Τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών από το χώρο της αριστεράς και του κέντρου και ειδικά αυτούς που απέχουν από την πολιτική, ότι μπορεί να κυβερνήσει με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Τον πρώτο λόγο και την πρώτη ευθύνη γι’ αυτή τη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά, την έχει ασφαλώς ο Πρόεδρος, αλλά, δεν είναι μόνο δική του η ευθύνη, είναι ευθύνη όλων μας και κυρίως όλων των προβεβλημένων στελεχών.
Πρέπει τα όργανα να αποκτήσουν ουσιαστική καθοδηγητική μορφή και να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας τις κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές για την δράση του συνολικού Κινήματος.
Με ενότητα στην πράξη, με σοβαρότητα και αλληλοσεβασμό, με άνοιγμα στην κοινωνία και αυτοπεποίθηση, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και πολιτικής συνέπειας, οφείλει να προχωρήσει γιατί δεν περισσεύει κανένας, και είναι καλοδεχούμενοι όσοι θέλουν και μπορούν εάν δεν μας έχουν προσβάλει με την ως τώρα πορεία τους.
Με ενότητα, δουλειά και αγώνα θα πρέπει το Κίνημα να δημιουργήσει και να ξαναφέρει την ελπίδα, η οποία θα βασίζεται σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα στηρίζεται σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία με την ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας μας, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας και τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.
Ο Πρόεδρος, Ν. Ανδρουλάκης διαθέτει βαθιά παραταξιακή συνείδηση, διαθέτει τη γνώση και την ωριμότητα να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σε ένα οργανωτικό – καταστατικό Συνέδριο στις αρχές του 2025 και στη συνέχεια στο τέλος της Άνοιξης σε ένα Προγραμματικό συνέδριο που θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση ενός εμπεριστατωμένου προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας για τα θέματα της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας της οικολογίας και των εθνικών θεμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αυτόνομο, ενωμένο, ανανεωμένο, δυνατότερο, και πιο εξωστρεφές θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να αποτελέσει την μόνη Προοδευτική, Αξιακή, Κοινωνικά Δίκαιη, σύγχρονη και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη κυβερνητική επιλογή τους.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής πρέπει σύντομα μέσα από τη συλλογική του δράση και τις δημοκρατικές διαδικασίες να προχωρήσει συνθετικά και όλοι μαζί στον αγώνα για μια ισχυρή, πλειοψηφική και κυβερνώσα παράταξη που θα μπει σε τροχιά εξουσίας, όταν οι θέσεις και προτάσεις του γίνουν κτήμα των πολιτών και όχι αν η όποια συζήτηση για αυτές εξαντλείται μηχανιστικά και οργανωτικά μέσα σε κάποια όργανα χωρίς να διαχέονται και να φτάνουν στην Κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιστρέψει ως ανάγκη της κοινωνίας, γιατί κομίζει νέες ιδέες και προτάσεις των άλυτων προβλημάτων που χρονίζουν και «ταλανίζουν» το λαό.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επέστρεψε για να αγκαλιάσει τις αγωνίες, τις ελπίδες, και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, για να αλλάξει ξανά την πορεία της χώρας.

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μέλος Γραμματείας Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.