Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή τη στρατηγική αμυντικής πολιτικής της χώρας και το περίγραμμα του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, εστιάζοντας στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσω καινοτομίας, προηγμένων τεχνολογιών και στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Βασικοί Άξονες της Αμυντικής Στρατηγικής
ΕΙΝΑΙ η Ανάπτυξη του συστήματος "Ασπίδα του Αχιλλέα": Ένα πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά, αντιβαλλιστικά και anti-drone συστήματα τελευταίας γενιάς. Ο στόχος είναι η πλήρης θωράκιση της ελληνικής επικράτειας απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις και η προστασία κρίσιμων υποδομών και αστικών κέντρων.
Είναι ο Ψηφιακός εκσυγχρονισμός και κυβερνοάμυνα: Αξιοποίηση ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και υβριδικών απειλών.
Αναδιάρθρωση του αμυντικού δόγματος: Μετατόπιση από την παραδοσιακή προσέγγιση άμυνας του Αιγαίου από τον στόλο, προς ένα σύνθετο, πιο ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό σύστημα πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητα αποκρυπτόμενης ανάπτυξης και μετακίνησης.
Επιχειρησιακή Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων: Ο απεγκλωβισμός του στόλου και των πολεμικών αεροσκαφών, ώστε να αναλαμβάνουν και στρατηγικές αποστολές αποτροπής. Η νέα δομή δυνάμεων ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες και επιχειρησιακές τακτικές. Επισημαίνουμε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη ΜΙΡΑΖ και ΡΑΦΑΛ, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν Στρατηγικά ΟΠΛΑ (υπερεξελιγμένους πυραύλους μακρού πλήγματος).
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση της Γραμματείας Εθνικής Ασφαλείας, ενός νέου θεσμού που θα υπάγεται απευθείας στο γραφείο του. Σκοπός της είναι η ενίσχυση του συντονισμού και της στρατηγικής στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών.
Ρόλος της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για κάθε μεγάλη αμυντική επένδυση. Ωστόσο, για την ουσιαστική συμμετοχή της απαιτείται άμεση αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας, ώστε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, να διαδραματίσει ρόλο τόσο στην εθνική αμυντική αυτάρκεια, όσο και στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Δυστυχώς σήμερα η Εγχώρια Πολεμική Βιομηχανία παραπαίει.
Διπλωματία των εξοπλισμών ( αγοράζουμε όπλα και μαζί αγοράζουμε και πολιτική στήριξη από την κατασκευάστρια χώρα): Σε αυτό το πεδίο εφαρμογής εντάσσεται για παράδειγμα, η αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, καθότι, εγείρει ερωτήματα, για το αν αποτελεί πρωτίστως αμυντική αναγκαιότητα ή διπλωματική κίνηση προς τις ΗΠΑ και την Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλο παράδειγμα. Οι στρατηγικοί πύραυλοι Meteor, που αποκτήθηκαν από την Ελλάδα μέσω μιας δαπανηρής συμφωνίας με τη Γαλλία για τον εξοπλισμό των μαχητικών Rafale, διασφάλιζαν ταυτόχρονα και τη γαλλική πολιτικοστρατιωτική στήριξη προς την Ελλάδα. Ωστόσο, οι ίδιοι πύραυλοι πρόκειται να πωληθούν και στην Τουρκία για τον εξοπλισμό των Eurofighter, γεγονός που ενδέχεται να ανατρέψει την αεροπορική ισορροπία στο Αιγαίο. Κατά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γαλλία, δεν υπήρξε γραπτή συμφωνία που να διασφαλίζει την αποκλειστικότητα της πώλησης των Meteor στην Ελλάδα. Αντίθετα, η μόνη δέσμευση που είχε δοθεί ήταν σε προφορικό επίπεδο από τη γαλλική πλευρά. Αποτέλεσμα, η Γαλλία, αθετώντας την ανεπίσημη υπόσχεσή της, προχώρησε στην πώληση των πυραύλων στην Τουρκία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αεροπορική ισορροπία της περιοχής.
"Οικονομία πολέμου": Το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από δανειακές διευκολύνσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό συνεπάγεται μετατόπιση πόρων από κοινωνικές δαπάνες προς στρατιωτικές επενδύσεις.
Γεωπολιτικές παράμετροι: Το εξοπλιστικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις διεθνείς συγκρούσεις και στην αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία, η οποία διατηρεί αναθεωρητική στάση και αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έχοντας σε ισχύ το casus belli.
Συμμαχικές δεσμεύσεις: Από την παρουσίαση της αμυντικής και εξοπλιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, προκύπτει ως βεβαιότητα, ότι δεν καλύπτονται μόνο Εθνικές αμυντικές ανάγκες, αλλά κυρίως συμμαχικές , είτε νατοϊκές , είτε του ανύπαρκτου προσώρας ευρωστρατού, προς αντιμετώπιση της πραγματικής ή υποτιθέμενης ρωσικής απειλής για την Ε.Ε.
Και είναι ευθυγραμμισμένο στα όψιμα σχέδια της Ε.Ε., για τη δημιουργία αμιγώς ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης , που θα στηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
Μια ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που σχεδιάζει ακόμη και χωρίς το ΝΑΤΟ, να αντιπαρατεθεί στη ΡΩΣΙΑ, στο πλευρό της Ουκρανίας, την στιγμή μάλιστα, που Ουάσιγκτον και Μόσχα, είναι σε μια διπλωματική διαδικασία τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Μια ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που δεν αποκλείει , ακόμη και την αποστολή Ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία , ως ειρηνευτική δύναμη, μιας εύθραυστης εκεχειρίας , που πιθανότατα θα βρεθεί απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα. Αποστολή ευρωστρατού στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, χωρίς την αρωγή του ΝΑΤΟ, είναι “αυτοκτονικός ιδεασμός” αυτοκαταστροφική συμπεριφορά των ηγετών της Ε.Ε.
Τουρκική αμυντική βιομηχανία: Δεν έγινε σαφές αν η Ελλάδα θα επιδιώξει αποκλεισμό της Τουρκίας από τις εξοπλιστικές προμήθειες των ευρωπαϊκών κρατών. Αν η δηλαδή η Ελλάδα, μπορεί, να ασκήσει βέτο, ώστε τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα, να μην είναι στις εξοπλιστικές επιλογές για τα κράτη της Ε.Ε.
Επισημάνουμε ότι στην παρέμβασή του ο ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που εδραιώνουν ένα σύστημα διαφάνειας στις αγορές οπλικών συστημάτων, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα υλοποιηθούν... Αν όμως συμβεί, τότε, θα ακυρωθεί στην πράξη ο φαύλος κύκλος των μεσαζόντων και μιζαδόρων εμπόρων όπλων, που λυμαίνονται το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσωπικά διατηρώ ζωηρές επιφυλάξεις, αν η ευαγγελιζόμενη από τον ΥΕΘΑ διαφάνεια, θα επιτύχει τον σεβασμό στους φορολογούμενους πολίτες , που προσφέρουν από το υστέρημά τους για την επαρκή Άμυνα της πατρίδας μας.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας ανακοίνωσε: « Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τοποθετούμε Στρατιωτικό Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνουμε δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας είπε: «εάν αυτό το πρόγραμμα εκτελεστεί, τα περί υπεράσπισης της πατρίδας, της ελευθερίας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση».