Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 15:20

Η τιμή πέφτει, αλλά όχι στην Ψωροκώσταινα | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Η τιμή πέφτει, αλλά όχι στην Ψωροκώσταινα | Γ. Μασσαβέτας

Η τιμή του πετρελαίου, παγκοσμίως, πέφτει συνεχώς έχοντας φτάσει «σε ιστορικά χαμηλά ενδεκαετίας», όπως γράφουν χαρακτηριστικώς οι οικονομικοί αναλυτές. Μάλιστα, λόγω αυτής της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, καταγράφονται κατρακύλες μετοχών, ακόμη και πτωχεύσεις εταιρειών διεθνώς.

Ενώ επηρεάζονται ακόμη και οι πολιτικές εξελίξεις, όπως στη Βενεζουέλα, αλλά και η γεωπολιτική θέση διαφόρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. 

Αν όμως βγείτε στο δρόμο και θέλετε να γεμίσετε το δοχείο καύσιμων του αυτοκινήτου σας, ή παραγγείλετε πετρέλαιο θέρμανσης, μην περιμένετε να συμβεί αυτό που θα θεωρούσατε ως αυτονόητο. Να έχουν δηλαδή πάρει, αναλογικώς, την κατιούσα και οι τιμές της βενζίνης ή του πετρελαίου. 

Α, όλα κι όλα. Εδώ είμαστε μια χώρα σταθερότητας. Σιγά μην τρέχαμε πίσω από τις διεθνείς τιμές των γαιανθράκων και των υποπροϊόντων τους. Δεν πάνε να πέφτουν παγκοσμίως; Εμείς εδώ τις κρατάμε ψηλά με εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. 

Τηρουμένων των αναλογιών, αφού οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σε επίπεδα του 2004, θα περίμενε κανείς ότι και η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας, αν δεν έφτανε ακριβώς στα έμπεδα του 2004, τουλάχιστον θα τα πλησίαζε αρκετά. Σε απόσταση αναπνοής.

Από περιέργεια έριξα μια ματιά στο παρελθόν, με την βοήθεια των τόσο χρήσιμων μηχανών αναζήτησης. Για να θυμηθώ ότι η τιμή της αμόλυβδης, στις αρχές του 2004, μόλις που ξεπερνούσε, κατά μερικά λεπτά το 0,90 του ευρώ ανά λίτρο. Ενώ σήμερα, στη χώρα μας, παρά την διεθνή «κατρακύλα», η τιμή του λίτρου παραμένει πάνω από το 1,40.

Σε τούτη την ληστεία, σε βάρος των προϋπολογισμών κάθε οικογένειας, συνδράμουν πολλοί. Μπορεί να έχει δίκιο ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, όταν ισχυρίζεται πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, είναι η άγρια υπερφορολόγηση, που βαρύνει τον καταναλωτή. Αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος λόγος. Κάπου βάζουν το «χεράκι» τους και οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων αλλά και οι λιανοπωλητές. Επειδή ακριβώς το κράτος κάνει ενσυνειδήτως «τα στραβά ματιά» και δεν ασκεί αυστηρό έλεγχο. Διότι... δεν το συμφέρει η μείωση τιμών, για να μην υπάρξει και μείωση των φορολογικών εσόδων. 

Σιγά να μη νοιάζονται για τον απλό πολίτη... Μην τους περάσουμε και για... αριστερούς.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER