Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2016 11:15

Αριστερά έσω και έξω | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Αριστερά έσω και έξω | Γ. Μασσαβέτας

Επέπρωτο, στον αιώνα που διανύουμε, να το ζήσουμε και αυτό. Να έχουμε στο μέγαρο Μαξίμου «αριστερό» πρωθυπουργό, που πολιορκείται, εκτός μεγάρου, από αριστερούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική του. Η πλήρης ταυτοποίηση των όρων «εσωτερικού» και «εξωτερικού», που συνόδευαν στο ξεκίνημα της μεταπολίτευσης τα δύο κόμματα της παραδοσιακής κομμουνιστικής Αριστεράς. 

Στο εσωτερικό του Μεγάρου ο Τσίπρας και ο Κατρούγκαλος, που είναι η συνέχεια του τότε ΚΚΕ Εσωτερικού. Και έξωθεν, σε δυναμική εμφάνιση, αφού ξεγέλασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, εμφανιζόμενοι ως «τουρίστες», οι αλλοτινοί σύντροφοι του Τσίπρα στην ΚΝΕ με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. 

Ισως με ρωτήσει κάποιος: «Μα αφού εσύ δεν συμφωνείς με το ΚΚΕ, τότε γιατί επιχαίρεις;». Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Διότι είναι ανάγκη να υπάρχει μια δύναμη που αντιδρά δυναμικώς στο όργιο αυθαιρεσίας που βιώνουμε καθώς ο κ. Πρόεδρος και οι περί αυτόν, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία, ακολούθου μια πορεία τόσο μνημονιακή ώστε ευλόγως η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», σε εκτενές της άρθρο αναφέρεται στον Ελληνα πρωθυπουργό με τον τίτλο: Tsipras, der oberste Troikaner. Ο εστί μεθερμηνευόμενον «Τσίπρας, ο ανώτατος των τροϊκανών».  

Για να κατανοήσουμε πόσο καλός μνημονιακός και πόσο «αριστερός» είναι ο κ. Τσίπρας, οι σύντροφοι του και η πολιτική τους, ας δούμε μια πτυχή τους ασφαλιστικού που σχεδιάζουν:

Νέος επιτηδευματίας, π.χ. αρχιτέκτονας, μηχανικός, ή οτιδήποτε άλλο, που δουλεύει εντατικώς και εξασφαλίζει ετήσιο συνολικό εισόδημα 18.000 ευρώ, έχει σήμερα εισφορές 3.347 ευρώ. Αν διατηρεί γραφείο και έχει να πληρώνει και ένα βοηθό, συμβαίνει συχνά να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το ύψος των εισφορών. Πράγμα που εξηγεί, ως ένα βαθμό, το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με το νέο σύστημα, οι εισφορές του θα σκαρφαλώσουν στις 4.851 ευρώ. 

Αν συνυπολογίσει, μάλιστα, κανείς τις φορολογικές του επιβαρύνσεις, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος και το πρόσθετο «τέλος επιτηδεύματος», φτάνει στις 10.307. Οπερ σημαίνει, με απλά λόγια, ότι, στο «δίκαιο φορολογικό σύστημα» μιας «αριστερής» κυβέρνησης, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας υπάλληλος που σκοτώνεται στις υπερωρίες, αλλά αμείβεται με «μπλοκάκι», θεωρείται τόσο πλούσιος, ώστε να χρηματοδοτεί το κράτος, αμέσως με τους φόρους του και εμμέσως με τις ασφαλιστικές εισφορές, με το... 57% του εισοδήματός του.

Τόσο δίκαιο και τόσο «αριστερό».

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 


NEWSLETTER