Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 15:04

Δηλαδή τώρα σας τελείωσαν οι αυταπάτες; | Γ. Μασσαβέτας

Δηλαδή τώρα σας τελείωσαν οι αυταπάτες; | Γ. Μασσαβέτας

Βρήκα ιδιαιτέρως συναρπαστική την συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην «Καθημερινή». Διότι σε πολλά πράγματα ο λόγος του ξέφευγε από την τυπική πολιτική φρασεολογία, ιδίως δε από την ξύλινη κομματική γλώσσα της κατεστημένης Αριστεράς, που έχει μάθει να παπαγαλίζει εκφράσεις άλλων δεκαετιών.

Οπως για παράδειγμα η άκρως περιγραφική, στη νευρικότητά της, φράση που χρησιμοποίησε για την συμπεριφορά της προκατόχου του Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Η γυναίκα έχει απασφαλίσει». 

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο ήταν η ομολογία του κ. Βούτση για το πώς πορεύθηκαν, αυτός και οι σύντροφοί του, κατά την πρώτη περίοδο της επτάμηνης διακυβέρνησής τους:

«Φλερτάραμε με πολλές αυταπάτες ως απεδείχθησαν, για Κινέζους, για Ρώσους, για Ντράγκι, για το μέτωπο του Νότου, που έρχεται αλλά καθυστερημένα. Υπήρχαν εναλλακτικές στην τακτική μας που δεν στηρίζονταν στον υπαρκτό συσχετισμό δυνάμεων, άρα μπορεί να τις ονομάσει κανείς πολιτικές αυταπάτες».

Αυτό που ηπίως χαρακτηρίζει, οψίμως πλέον, ως «αυταπάτες» ο Νίκος Βούτσης έχει βεβαίως και μιαν άλλη εκδοχή: Λέγαμε ψέματα στους πολίτες ότι έχουμε «εναλλακτικές λύσεις». Αυτή είναι η ουσία της ομολογίας. Απλώς καθίσταται ηπιότερη με τον ισχυρισμό ότι έλεγαν τα ίδια ψέματα και εις εαυτούς. Και πιστεύοντας σε αυτά τα ψέματα μας οδήγησαν στο δραματικό αδιέξοδο του καλοκαιριού, με το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και συνολικώς πολύ πίσω από εκεί που είχε φθάσει η χώρα όταν ανέλαβαν την εξουσία.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν πλέον έχουν απαλλαγεί από όλες τις αυταπάτες τους. Αν τώρα λένε την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά και στον εαυτό τους. Στους βουλευτές, τα στελέχη, τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να πιστέψουμε ότι πράγματι τέλειωσαν και τα ψέματα και οι αυταπάτες.

Διότι τα «παρατράγουδα» συνεχίζονται. Από τη μια ακούμε τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις με τις οποίες χαιρετίζεται ως μέγα επίτευγμα η συμφωνία με τους Κινέζους για την παραχώρηση του Λιμένος Πειραιώς. Και από την άλλη τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα, που επιτίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ με την κατηγορία ότι ήταν υπερβολικό σε παραχωρήσεις προς την COSCO. Και αναπετάσσει τα αγωνιστικά του λάβαρα, υποσχόμενος… κατόπιν συμφωνίας, ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεπουλήσει τον ΟΛΠ».  

Ισως αυτό να μην περιγράφεται με την λέξη αυταπάτη. Διότι είναι σκέτη, πολιτικάντικη, απάτη. 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr