Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 19:33

Η δικτατορία των βαρόνων της ενημέρωσης έλαβε τέλος! Ι Σπύρος Μωρακέας

Γράφτηκε από την
Η δικτατορία των βαρόνων της ενημέρωσης έλαβε τέλος! Ι Σπύρος Μωρακέας

Είναι γνωστό από τη δεκαετία του ’70 κι έχει λεχθεί από τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, τον ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς τότε, πως όποιος κατέχει τα μέσα ενημέρωσης θα κατέχει την εξουσία. Επίσης, ο Αλεκ Γκίνσμπεργκ, ο μεγάλος Αμερικάνος ποιητής, είπε ότι όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ θα ελέγχει πλήρως και τον πολιτισμό. Δηλαδή, όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ θα ελέγχει όλα τα επίπεδα πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. 

Στις σύγχρονες κοινωνίες η επιβολή των ελίτ (οικονομικών και πολιτικών), επί της κοινωνίας δεν υλοποιείται κυρίως με τα τανκς, αλλά με τα «μπανκς» (τράπεζες) και με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, πρωτίστως τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Η χειραγώγηση της πληροφορίας και η διαμόρφωση εικονικής πραγματικότητας αναδείχθηκαν σε εργαλεία καθυπόταξης της κοινής γνώμης και των πολιτικών – κοινωνικών εξελίξεων.

Η Ελλάδα κατέχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Επί (25) χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια, λειτουργούσαν χωρίς άδειες, χωρίς κανόνες και χωρίς να πληρώνουν ό,τι τους αναλογούσε, όπως όλοι οι πολίτες. Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες όμως είναι δημόσιο αγαθό και το Σύνταγμα ορίζει τον κυριαρχικό ρόλο της Πολιτείας, στη ρύθμιση και εποπτεία τους. 

Η διαπλοκή καναλαρχών – παλαιών κομμάτων – τραπεζών ήταν επίσης παθογένεια έντονα ελληνική. Οι καναλάρχες χρωστούν στις τράπεζες 800 εκατομμύρια ευρώ. Από δάνεια, που έλαβαν χωρίς εγγυήσεις και τα οποία δεν πλήρωναν. Κάποιοι από τους βαρόνους της ενημέρωσης είναι υπόδικοι ή περνούν την πόρτα των εισαγγελέων για βαριά ποινικά αδικήματα και έπονται έρευνες για άλλους. Πώς πήραν αυτά τα δάνεια, γιατί δεν πλήρωναν τις οφειλές τους μέχρι πέρυσι, ποιες κυβερνήσεις και κόμματα τους κάλυπταν, είναι γνωστά και έχουν βαριές ευθύνες. 

Ας θυμηθούμε λίγο, τι έλεγαν τα δελτία των οκτώ επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και πώς λοιδορούσαν απεργούς, κινήματα, αριστερά κόμματα και τι λένε σήμερα. Πώς έστηναν την προπαγάνδα των δημοσκοπήσεων και πώς τους διέψευδαν παταγωδώς τα γεγονότα. Πώς κάλυπταν σκάνδαλα και βαρβαρότητες, πριν τις 25 Γενάρη 2015 και πώς λασπολογούν σήμερα ή κάνουν «την τρίχα – τριχιά». Ας θυμηθούμε την περίφημη «στρατηγική του φόβου» σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και πώς την απέκρουσαν τελικά οι πολίτες. Ας θυμηθούμε και το μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και το σκάνδαλο της DIGEA, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των βαρόνων της ενημέρωσης.    

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων είχε δεσμευτεί προεκλογικά, πως θα εγκαθιδρυθεί η νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, μετά από 25 χρόνια ανομίας, με την εκχώρηση τηλεοπτικών αδειών. Παρά την λυσσώδη αντίδραση των βαρόνων και των κομμάτων, που τους στηρίζουν, πέρασε από τη Βουλή, πριν 3,5 μήνες, το σχετικό νομοσχέδιο. Επεδίωξε να λυθεί συναινετικά το θέμα της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ. και να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με διαφάνεια, νομιμότητα και με όρους βιωσιμότητας. Αλλά και με προστασία των εργαζομένων και βεβαίως με όφελος για το κράτος και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά και την πράξη σε άλλες χώρες. 

Βαρόνοι και κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως η ΝΔ, επιχείρησαν να εμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, να μπει επιτέλους τάξη και νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. Αλλοτε κωλυσιεργώντας, άλλοτε προβάλλοντας ενστάσεις δήθεν αντισυνταγματικότητας και άλλοτε κάνοντας ολομέτωπη και χυδαία επίθεση στην κυβέρνηση. 

Η συζήτηση χθες στην Βουλή για την τροπολογία περί των τηλεοπτικών αδειών ήταν αποκαλυπτική. Θύμιζε τον Γκολντόνι και πώς «οι υπηρέτες πολλών αφεντάδων» συμπεριφέρονται. Οι ομιλητές της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν σε υπερασπιστικό πάθος και τους δικηγόρους που θα ήθελαν οι καναλάρχες για να μην αλλάξει τίποτα. Ομως η Βουλή των Ελλήνων έβαλε τέλος στην ανομία. Τέσσερις άδειες πανελλαδικές γενικού περιεχομένου και υψηλής ευκρίνειας (HD), θα εκχωρηθούν σύντομα μετά από διαγωνισμό. Τα υπόλοιπα ζητήματα (άδειες περιφερειακών κ.ά. καναλιών, ραδιοφωνικές συχνότητες κλπ) θα ρυθμιστούν τους επόμενους μήνες. 

Πρόκειται για μια καλή είδηση, που μας δικαιώνει και ευχαριστεί την πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Το καραβάνι προχωρά και ας είναι δύσκολος ο δρόμος!

 

Σπύρος Μωρακέας

Συντονιστής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ


NEWSLETTER